Lehet, hogy Te is túlsúlyos vagy?

túlsúlyos

Magyarország lakosságának a 65%-a minimum túlsúlyos. Gondoltad volna? Ha veszünk egy átlagembert, akkor Ő nagy eséllyel túlsúlyos lesz. Ma nem azért kell küzdeni, hogy legyen elég élelmünk, hanem azért, hogy kevesebbet együnk. Miközben a Föld lakosságának jelentős része éhezik.

Rejtőzködő túlsúly

2009-ben végzett az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) egy felmérést, amiből kiderült, hogy a lakosság többsége úgy gondolja, hogy kevesebb felesleg van rajta, mint valójában. Magyarul vékonyabbnak gondoljuk magunkat, mint valójában. Ez magyarázza azt, hogy miért eszmélünk fel olyan későn a problémára. Részben emiatt lehetséges a 65%-os arány is. Tulajdonképpen ez egy ördögi kör, ugyanis minél jobban elhízik a társadalom, annál inkább normálissá válik, ha valakin van egy kis felesleg. Amikor kimész az utcára, akkor látod, hogy mások hogyan néznek ki, és hozzájuk viszonyítod magad. Így már nem annyira ciki, ha van rajtad 5-10-15 kiló.

Mennyi felesleged van?

Készítettem egy saját felmérést, amiben arra voltam kíváncsi, hogy a résztvevőknek mennyi súlyfeleslegük van. A válaszokból nagyon élesen kitűnt, hogy kerek számokat mondtak, ami azt jelenti, hogy nem mérték le pontosan, hanem csak tippeltek. Ami gyakorlatilag igazolja az OÉTI felmérését is, vagyis nem vagyunk tisztában azzal, hogy mekkora is a túlsúlyunk – mondja Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó, a Diet Maker blog írója.


                                  (Súlyfelesleg aránya a felmérésben résztvevőknél)

Hogyan deríts ki, hogy túlsúlyos vagy-e?

Ha pontos számot szeretnél kapni 1 percen belül, akkor egy BMI kalkulátorral ezt könnyen kiszámolhatod. Ma divat pocskondiázni a BMI értéket, mert a plusz izomtömeget nem veszi számításba, és így lehet például egy testépítő világbajnok korosan elhízott, azonban hány ember épít itthon testtömeget? Le merem fogadni, hogy te, aki olvassa ezt a cikket, biztos nem. Aki valóban testépítő vagy fitnesz modell, annak nincs problémája a túlsúllyal. Tehát egy átlagembernél igenis pontos értéket fog adni. Arra kell ügyelned, hogy a BMI értéked ne legyen 25-től több. Ha több, akkor túlsúlyos vagy, ha 30 felett van, akkor már elhízott.

Próbáld ki Testzsír kalkulátorunkat!

https://babafalva.hu/testzsir-kalkulator/

Gyerekek és a túlsúly

A gyerekre is igaz a BMI kalkulátor. Azonban náluk sokkal több egy kiló testzsír, mint nálad. Minél alacsonyabb vagy, annál nagyobb kockázat egy kiló testzsír. Ha egy gyerek túlsúlyosan nő fel, akkor felnőttkorára is nagy eséllyel marad túlsúlyos. Ugyanis, ha túlsúlyos fejjel gondolkozik és táplálkozik, akkor a későbbiekben ezeket a szokásokat már nagyon nehéz lesz megváltoztatni. És nehogy azt hidd, hogy a gyerek hibája, amiért túlsúlyos lett. Mindig a szülő hibája, mert a gyerek mindig más példáján tanul. Ha azt látja, hogy te is chipset eszel főtt étel helyett, akkor ő nem fogja azt mondani, hogy “én főzeléket kérek, anya”. Azonban erőszakkal nem lehet helyes útra terelni a gyereked étkezési szokásait, mert abból semmi jó nem fog kisülni. Ha nem szereti a töltött káposztánál a káposzta részét, akkor ne tömd belé erőszakkal (saját tanulság), hanem olyan zöldséges ételt csinálj, amit tényleg szeret enni.

https://babafalva.hu/gyermek-bmi-kalkulator/

Én, mint fogyás szakértő utálom a főtt zöldséget, de nagyon szeretem a nyers zöldséget. Ha 100 zöldségből csak hármat szeret, akkor csak azt a hármat ad neki.

Fotók: dietmaker.hu, freepik.com

Erről a témáról az Ép testben… rovatban olvashatsz többet!

 

Valaha én is túlsúlyos voltam… Betelt a pohár és fogyni akartam. Elkezdtem edzeni, mert mint sokan mások én is azt hittem, hogy az lesz a megoldás és a diéta vagy étel megvonás nem nekem való volt – gondoltam én, akkor hibásan. Rátaláltam arra a diétára, amit imádtam csinálni. A diéta, diéta szülés után, fogyás, fogyókúra témakörében várom kérdéseiteket.
Előző cikk„…és lőn világosság!” – A babaszoba világítása
Következő cikkSzínház és a farsang egyben? – IGEN!