„…és lőn világosság!” – A babaszoba világítása

Babaszoba világítása

Az igazán jó gyerekszoba a kicsi növekedését követve folyamatosan átalakul, változik. Mivel egész napos élettér-háló, nappali és dolgozó szoba egyszerre – ha módunkban áll, világos helyiséget válasszunk erre a funkcióra.

Természetes fény – ablakok

Ha az ablak alacsony, figyeljünk a biztonsági előírásokra. A függöny és a redőny kiválasztásánál is több szempontot kell figyelembe vennünk. A függöny például ne legyen túl hosszú. A kicsik könnyen belegabalyodhatnak. Ugyan ez vonatkozik a redőny zsinórokra is, mindig akasszuk fel felnőtt magasságba.

Az újszülött egyik legelső feladata, hogy megtanulja elkülöníteni a napszakokat, és kialakuljon egy ritmus az életében. Elsősorban a természetes fény, nappali lét és a pihenő, alvó idők nyugalma a legfontosabb, ezért a napközbeni alváshoz is teremtsünk fényzáró rolóval, halkan működő redőnnyel megfelelő környezetet.

Lámpák a babaszobában

A világítás szerepe nagyon sok rétű. Kellő fényre van szükség és többféle fényforrásra. Megkülönböztetünk;

  • általános,
  • helyi fényforrásokat,
  • hangulatfényeket,
  • szükség szerint biztonsági világítást.

Célszerű barátságos, de ugyanakkor elég erős központi világítást választani. Alapvető fontosságú, hogy jó lássunk mindent, de arccal felfelé fekve ne süssön a baba szemébe.

Szabályozható erősségű, vagy osztott kapcsolós csillár nagyon jó választás lehet. Szükségünk van helyi fényforrásokra a pelenkázáshoz, később meseolvasáshoz, játékhoz. A szoptató, pihenő, ölelő fotel közelében célszerű egy állólámpát elhelyezni. Fali lámpákat, irányítható fénnyel is szereltethetünk. Éjjeli fényt is alkalmazhatunk. Megkönnyíti az életünket, ha éjjel csak ellenőrizni és visszaaltatni szeretnénk a kicsit. Ha túl erős a világítás, kicsikénk azt hiszi nappal van és nem akar vissza aludni. A hangulatfények tárháza szinte végtelen; gömbök, figurák, girlandok rengeteg színben, méretben. Bátran alkalmazzuk őket, segítségükkel átrendezés nélkül is megújíthatjuk az enteriőr hangulatát.

Fotók:  pinterest.com, Tóth Krisztina

Erről a témáról az Otthon rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Tóth Krisztina vagyok, home staging szakember és tanácsadó. Egy home stager a vizuális megjelenésen túl, ingatlanpiaccal, illetve marketinggel is foglalkozik, mert az ingatlan tudatos felkészítése eladásra vagy kiadásra egyre nagyobb jelentőséggel bír, akár kis költségvetésből is. Egy Balaton-parti kisvárosban élünk, szeretek olvasni, érdekel a gasztronómia. Van két vendégházunk, családi összefogással üzemeltetjük őket. Ezt a szerető törődő és tapasztalataiból építkező, de az újra mindig nyitott önmagamat szeretném adni és megtartani itt a Babafalván is.
Előző cikkSzombaton macskakávézóval várnak a Rex Alapítványnál!
Következő cikkLehet, hogy Te is túlsúlyos vagy?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..