A hétvégén tartják a logopédia európai napját

A hétvégén tartják a logopédia európai napját, amelynek keretében az érdeklődők országszerte felvilágosító előadásokat hallgathatnak, érzékenyítő programokon, tudományos konferenciákon vehetnek részt, beszéd- és nyelvi játékokat tanulhatnak és intézményeket látogathatnak.

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület (MLSZSZ) közlése szerint az egyesület ernyője alatt szervezett programoknak az a céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a szakmában felhalmozott tudás, tapasztalat össztársadalmi hasznosságára. Mivel a logopédia európai napja, március 6-a az idén vasárnapra esik, a szakma által felkínált „Nyitott kapuk” program keretén belül a rendezvények ezen a hétvégén és a jövő héten is zajlanak, írja az MTI.

Ebben az évben a rendezvény központi témája a gyermeki beszédben megjelenő diszpraxia, ami a nemzetközi adatok szerint a gyermekek 0,2 %-ánál fordul elő. Ez a beszédzavarban érintett gyerekek 4,3 %-a. A diszpraxia idegrendszeri eredetű zavar, amely a mozgáskoordináció fejlődését érinti. Sérül az artikuláció pontossága, a beszédmozgások következetes végrehajtása. Általánosságban a diszpraxiás gyermekek beszéde egyhangú, dallamtalan, hangsúlynélküli. Van, aki képtelen egy szót azonos módon kiejteni, és van, akinek az egyes beszédhangok túl bonyolultak. A nehezen érthető beszéd befolyásolja az érintett gyermek társas kapcsolatait, kommunikációját, iskolai előmenetelét. Mint a legtöbb esetben, a minél korábban kezdődő terápia itt is kulcsfontosságú.

girl-933644_640

Mivel a babák környezetükkel való kommunikációjának első formája a mozgás, melyre a későbbiekben a többi kommunikációs forma is épül, a mozgásfejlődés elmaradása a beszédfejlődés lelassulásához vezethet. Az iskolába lépés előtt álló, nyelvi elmaradással küzdő gyermek 52 %-ánál a mozgás területén is tapasztalható alulműködés, de még a későbbiekben megjelenő olvasási zavar is kapcsolatban áll a mozgás- és nyelvi fejlődéssel. Ezért érdemes odafigyelni a minél korábbi megsegítésre, fejlesztésre, mert kutatási eredmények támasztják alá, hogy 4-5 éves gyermekek mozgásügyessége annyit fejlődik ebben az időszakban, mint az azt követő 9 évben összesen.

A részt vevő intézmények listájáról, a részletes programokról a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület honlapján és a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat oldalán található további információ. Március 6-át az Európai Unió logopédusai 2004 óta ünneplik a logopédusokat tömörítő párizsi székhelyű egyesület (CPLOL) felhívásának szellemében. Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket, hogy felhívják a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azoknak az egészségre, az életminőségre gyakorolt hatásaira.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..