A hosszú élet és a gyermekvállalás

férfi és nő fekszenek az ágyban

Akik úgy érzik, hogy hosszú életet fognak élni, másfajta életdöntéseket hoznak, például többet fektetnek képzésükbe vagy későn házasodnak, mint azok, akik rövidebb életet várnak maguk számára – állapították meg tanulmányukban kanadai kutatók.

A döntés nem tudatos szinten születik meg, az is előfordulhat, hogy valaki nincs tudatában annak, hogy döntései összefügghetnek az élettartamára vonatkozó belső elvárásaival. “Ne úgy képzeljük, hogy ülünk és azon gondolkodunk, meddig fogunk élni” – magyarázta Daniel Krupp kutatásvezető, az ontariói Queen Egyetem munkatársa a LiveScience című ismeretterjesztő portálon.

“Lehet érzelmi jellegű döntés is. Úgy érzed, minél előbb gyereket szeretnél, vagy úgy érzed, hogy most rögtön házasodni akarsz” – tette hozzá. Krupp felidézte, hogy nagyvárosok – például Detroit, Chicago vagy Rio de Janeiro – szegénynegyedeiben rövidebb a várható élettartam, és az ott élők ezzel tisztában is vannak.

A kutató a kanadai nemzeti statisztikai ügynökség, a Statistics Canada adatait használta elemzéséhez. Ezek között a várható élettartamra, a termékenységre, a házasságra, a válásra, az abortuszra és az iskolázottságra vonatkozó információk is voltak.

Pozitív kapcsolatot talált az életkilátások és egy sor, a családszerkezetet befolyásoló jellemző között. Ilyen jellemző volt például az, hogy mikor házasodott valaki, mikor vállalt gyereket, mennyire hajlott arra, hogy véget vessen egy terhességnek vagy házasságnak, illetve mennyi időt szándékozott az oktatásába fektetni.

Azok, akik úgy remélték, hogy hosszú élet vár rájuk, nagyobb valószínűséggel halasztották későbbre a házasságot, a gyerekvállalást, nagyobb eséllyel volt abortuszuk és váltak el, valamint több időt töltöttek tanulással.

Mint Krupp hangsúlyozta, az összefüggés akkor is megmaradt, amikor egyéb, a családra vonatkozó döntéseket befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, például a gazdagságot.

A tanulmány az Archives of Sexual Behavior című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg részletesen.

Forrás: MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA veszélyes melanoma – napozás csak reggel és késődélután!
Következő cikkA családi pótlékot továbbra is pénzben adják

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..