A kismamák hátrányára változna a Munka törvénykönyve?

mt1-300x199.jpg

Vita alakult ki az elmúlt hetekben a Munka törvénykönyve tervezett módosításai kapcsán. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által összeállított tervezet pontjai ugyanis elemzők szerint hátrányosan érintené többek között a kisgyermekes szülőket. A kormány több képviselője is közölte, a kabinet még nem tárgyalta a munkaanyagot, az csak a minisztérium javaslatait tartalmazza.

A tervezet 68. §-a szerint:

(1) A felmondási idő a felmondás közlését követő napon kezdődik.

(2) A munkáltató rendes felmondása esetén a felmondási idő az alábbiakban meghatározott időtartam lejártát követő napon kezdődik:

….b) a várandósság,

c) a szülési szabadság,

d) a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság…

Mivel a védettség csak a fizetés nélküli szabadság folyósításának idejéig tartana, ez azt jelentené, hogy a gyermek hároméves kora előtt is megszűnhet a jövőben a kisgyermeket nevelők munkaviszonya.

A védettség ugyanis csak addig tartana, ameddig az anya – vagy esetleg az apa – fizetés nélküli szabadságon van otthon a gyermekkel, nem pedig a gyermek hároméves koráig, ahogy az jelenleg szerepel az MT-ben.

Az elemzők szerint a tervezett jogszabály-módosítás értelmében a jövőben akár már a terhesség bejelentésekor közölheti a munkáltató a dolgozóval, hogy a későbbiekben nem kívánja foglalkoztatni. A felmondási idő pedig azonnal megkezdődik, amikor az érintett munkavállalónak lejár a fizetés nélküli szabadsága.

Fizetés nélküli szabadságot továbbra is a gyermek hároméves koráig lehet igénybe venni. Mivel azonban a gyed, amelynek összege a korábbi átlagkereset 70%-a, de legfeljebb 100 100 forint, csak a gyermek két éves koráig jár, attól kezdve pedig csak a havonta 28 500 forint gyes marad, ezért sokan a gyermek kétéves kora után ismét dolgozni kezdenek. Ilyenkor visszajelentkeznek a munkahelyükre, megszűnik a fizetés nélküli szabadság, így az új szabályok szerint megszűnne a védettsége is, és ha a munkáltatója nem kívánja tovább foglalkoztatni, akkor már másnap kezdődhet a felmondási ideje.

Szigorítás lenne az is, hogy eltörölnék a 30 napos türelmi időt is. Jelenleg – ha a védett státusz ideje meghaladja a 30 napot – a védelmi időszakot követő 30. naptól kezdődik a felmondási idő. A törvénymódosítás szerint viszont a felmondás már a védelmi időszak leteltét követő napon elkezdődik. Így azok a kismamák, akiknek a gyed vagy gyes után felmondanak, értékes időtől és egy havi munkabérüktől esnének el.

Az új Munka törvénykönyve szerint már nem járna rendes szabadság sem a fizetés nélküli szabadság idejére. Jelenleg a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első félévére is megilleti a rendes szabadság a kisgyermekeseket. Ezeknek a napoknak is akkor van jelentőségük, ha a gyed vagy gyes után nem veszik vissza a kismamát a munkahelyére, hiszen még a szabadság ideje is rendelkezésére áll, hogy állást keressen.

A szülési szabadságról visszatérőket segítő szabályozás kell

A tervezett módosítások több sajtóorgánumban is megjelentek, és heves ellenzést váltottak ki. A kormány és kormánypárt képviselői egyelőre azt hangsúlyozzák, hogy a megjelent anyag egyelőre tervezet.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. A kormánypárt az NGM által közzétett dokumentumot munkaanyagnak tekinti.

“A Fidesznek kötelessége, hogy segítséget, támogatást nyújtson ahhoz, hogy egy ilyen idejemúlt törvényt felváltson egy mindenki által támogatható, modern, a valós munkavállalói és munkaadói igényekhez igazodó szabályozás” – mondta Lázár János, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni – emelte ki.

A kormány várja a javaslatokat

Az NGM által múlt hét pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum csak a munka törvénykönyvének egy “konzultációs munkaanyaga”, amelyhez a kormány jelenleg és továbbra is várja az észrevételeket és javaslatokat – mondta szerdán Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője újságíróknak.

Hozzátette: a munkaanyaghoz már közzététele óta is számos észrevétel érkezett, ezeket az NGM értékeli ki. A végleges törvényjavaslat elkészülte előtt pedig a kormány részletes tájékoztatást kap arról, hogy ezek közül mi épült be a javaslatba és mi nem.

A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta: a tervezetben csak “néhány leütött cölöp van”, mint például a védett kor intézménye, illetve az, hogy segély helyett az államnak inkább munkalehetőséget kell majd kínálnia az embereknek. Ez a két kérdés a Szociális Konzultációban szerepelt.

A tervezet elérhető a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

Babafalva.hu / MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVeszélyes-e a darázscsípés?
Következő cikkAz allergiás orrdugulás

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sziasztok,
    sajnos a lombikosok munkajogi védelmét is meg akarják szüntetni.
    “A jövőben kikerülnek a védett körből azok a nők, akik lombikbébi programban vesznek részt. Utóbbi szigorítást azzal indokolja az előterjesztés, hogy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama nem meghatározható.”
    Túl sok időt nem hagytak a véleményezésre,
    “ugyanis augusztus 5-ig lehet írásban véleményezni a munka törvénykönyve tervezetét, majd “az észrevételek kiértékelését követően személyes konzultációra is sor kerül az azokat megtevő társadalmi szervezetekkel”.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..