A kora tavasz vitaminbombája: a cikória

hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

A sütőtök, a feketeretek mellett kiváló ásványianyag- és vitaminforrás a téli és kora tavaszi időszakban a lándzsa formájú, halvány levelű, kesernyés ízű rügynövény, azaz a cikória, amit rendre endíviának is neveznek. Ezt a sokoldalúan hasznosítható növényt nem mindenki kedveli kesernyés íze miatt, ám ha megtaláljuk a vele harmonizáló akár édeskés, akár sós ízeket, akkor igazi gasztronómiai élményt nyújthat, amelyet ráadásul az ételérzékenyek is bátran étrendjükbe illeszthetnek. Az alábbiakban bemutatunk 3 szuper receptet, amelyekkel Te is ráérezhetsz az ízére!

A cikória remek saláta alapanyag, de tökéletes vendégváró falatkának is, ráadásul hidegtálak díszítéséhez is kiválóan használható. Ha nyersen szeretnénk fogyasztani, akkor a torzsáját ajánlatos kivágni, mert az a része a legkeserűbb. Ha pároljuk, főzzük vagy sütjük, akkor sokat lágyul az íze, így nem fontos a torzsát eltávolítani, ám főzővizéhez mindig lehet adni egy kis cukrot a biztonság kedvéért. Ha nem nyersen kívánjuk fogyasztani, akkor lehet belőle krémlevest vagy főzeléket készíteni, illetve hirtelen olajban sütni, párolni vagy sütőben sütni, wokos ételekhez választani. Kifejezetten kellemes csirkével, gombával hirtelen összesütve, de gyümölcsökkel és zöldségekkel is jól harmonizál.

Az alábbiakban néhány ötletet adunk a cikória felhasználásához egy téli vitaminos salátarecepttel, egy meleg levessel és egy sütőben készíthető egytálétellel, amelyeket az ételérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. Mindegyik étel gyorsan, pénztárcabarát módon elkészíthető.

Narancsos cikóriasaláta
(glutén- és laktózmentes)

Infinety hirdetés

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 közepes méretű narancs
  • 2 fej cikória
  • 100 g borsó konzerv
  • 1 ek. szőlőmag olaj
  • Zeller levél
  • Kapor
  • Bors

Elkészítése:

A meghámozott narancsot kis kockákra vágjuk. A megmosott cikóriát leveleire szedjük és felkockázzuk. A cikóriát a naranccsal, a borsókonzervvel összevegyítjük. Az olajból és a fűszerekből dresszinget készítünk, ezzel öntjük le a salátát.

kisir, bulgur wheat salad, turkish cuisine, vegetarian food isol

Baconos cikória
(glutén-  és laktózmentes)

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 fej cikória
  • 3 ek. olíva olaj
  • 10-15 gerezd fokhagyma
  • 200 g bacon szalonna
  • Babérlevél
  • Kakukkfű

Elkészítése:

A cikóriát szedjük leveleire, a szalonnát szeleteljük fel vékony metéltekre. Egy hőálló tálba tegyük bele a cikória leveleket a szalonnákkal és a gerezdjeire szedett megtisztított fokhagymával. A tetejére tegyünk friss fűszereket és locsoljuk meg olíva olajjal. 180 fokon lefedve süssük 30 percig, majd az alufóliát eltávolítva süssük még további 10-15 percig.

Cikória krémleves kukoricagombóccal
(gluténmentes, hisztaminszegény, fruktózszegény)

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 fej cikória
  • 250 ml tejszín
  • 1 ek rizsliszt
  • 1 tojás
  • 3 ek kukoricadara
  • 30 g margarin
  • Metélőhagyma
  • Bors

Elkészítése:

A cikóriát felszeleteljük és köménymagos, sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhult a cikória, leturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt. A kukoricadarából, a tojásból és a margarinból borsónyi méretű gombócokat formálunk, és a levesbe tesszük, és addig főzzük, ameddig a gombócok meg nem puhulnak (körülbelül 10 perc).

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsok: online is beszerezhető a köztartozásmentességről szóló igazolás
Következő cikkKritikusan gyenge a magyar gyerekek állóképessége

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.