A korai lefekvés előnyei a gyermekek életében

A korai lefekvés tudományos előnyei

Gyakorta hallani szülőktől, hogy gyermekeik felébrednek éjszaka, túl hamar ébrednek fel, vagy kiváltképp lehetetlen őket ágyba tenni este. Amit ez ellen tenni lehetne az az, hogy megszoktatjuk kisebb korától kezdve a korai lefekvést és napi rutinná igyekszünk alakítani az életében. A korai lefekvés egyenlő a nyugodtabb alvással és sokkal egyszerűbb ezt rendszeresíteni, mint elsőre gondolnánk. Azok, akiknek ez már a mindennapok része bizonyítottan egészségesebbek és boldogabbak is, erről nagyon sok szülő beszámolt a korábbiakban. Vizsgáljuk meg egy kicsit bővebben…

Az egészségesebb gyermek

A kutatások azt mutatják, hogy amikor egy 18 hónapos gyermek később fekszik le, mint normális lenne, akkor a motoros és nyelvi fejlődésében hiány léphet fel, vagy később sajátíthatja el az alapvető készségeket etéren. A késői lefekvés negatívan befolyásolhatja iskolás korú gyermek éberségét, és ennek eredményeként iskolai teljesítményüket is. 

*** Gyerekruhák széles választéka ***

Sőt, a tanulmányok azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik később lefekszenek, rendszertelenebb étkezési szokásokkal és magasabb BMI-vel rendelkeznek, mint azok, akik korábban feküdtek le. A lényeg az, hogy a korai, életkornak megfelelő lefekvés jelentősen befolyásolhatja gyermeke egészségét érzelmileg, szellemileg és fizikailag.

Kevesebb éjszakázás

Minél később fekszik le a baba, annál nagyobb a kockázata az éjszakai felébredésnek. Ennek egyik oka az, hogy gyermeke túlságosan álmos lehet késő esti lefekvésénél, hogy elsajátítsa a megfelelő alvás készségét. Ezen túlmenően, amikor átjár egy természetes alvási ciklust – és felébred – nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy vissza tudjon aludni, ami az éjszaka későbbi szakaszán már nehezebbé válik.

*** Kiságyak, bölcsők ***

Kevesebb koránkelés

Összefüggést véltek felfedezni abban is, hogy a későn fekvő gyerekek szervezete a hormonjai végett hamarabb felébred. Ugyanis a hormonok védekezési mechanizmusuk során riadót fújnak reggel. Ha pedig túlterhelt a szervezet és nem kerül időben ágyba, akkor erre méginkább nagy az esély.

*** Matracok a mégjobb alvásminőségért ***

Kevesebb ellenállás lefekvés idején

Néhány gyermeket kifejezetten taszít a gondolat, ha éjszaka le kell feküdni aludni. A rossz alvási szokások kialakulása mégtöbb ilyen lefekvés ideji unszimpátiához vezethet. Amennyiben viszont megszoktatjuk csemeténkkel, hogy minden este 8-kor az ágyban van a kicsi helye, a rutinná váló alvási idő merőben megkönnyíti majd a szülő dolgát. Ha megtanulja, hogy minden nap pontban hány órakor van lámpaoltás, részévé válik a mindennapjainak és nem büntetésként fogja felfogni. Noha ez az ellenálló viselkedés minden bizonnyal nem szokatlan a kisgyermek vagy óvodáskorú gyermekek esetén, gyakoribbá és intenzívebbé válnak, ha a gyermeke nem alszik korábban el.

Minőségi idő lefekvés előtt

Nagyon fontos tényező, hogy a gyermek mit csinál elalvás előtt. Az olvasás például kevésbé stimuláló, mintha engedjük tv-t nézni. Sokkal inkább hagyatkozzunk olyan tevékenységekre, mint a közös vacsora, a családi beszélgetés vagy közös játék. Hiszen, ha nem vibráló kijelzőket néz mielőtt alszik, minőségibb alvás vár rá és könnyebben elalszik majd. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy nyugodtabb, csendesebb tevékenységek vegyék körül.

A gyors elalvás előnyeit pedig talán nem is fontos taglalni, hiszen, ha a gyermek hamar ágyba van, az este további részében marad idő önmagunkra vagy párunkra/házastársunkra is.

Javallott alvásmennyiség életkorra bontva

Újszülött kortól 3 hónapos korignapi 15-17 óra alvás
4-11 hónapos korignapi 9-12 óra alvás
1-3 éves korignapi 9-11 óra alvás
4 éves kor felettnapi 10-13 óra alvás
felnőtteknek 18-65+ korignapi 7-8 óra alvás

Forráshasználat: https://health.usnews.com

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikk6 fontos szempont, hogy gyermekednek egészséges testképe alakuljon ki
Következő cikk5 ok amiért érdemes felolvasni még nagyobb gyerekeknek is

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!