A korai vetélés

korai vetélés

A korai vetélés meglehetősen gyakori, rendszerint a 12. terhességi hét előtt következik be. Orvosi szempontból a 16. hétig beszélünk korai vetélésről, a 17-29. hétig kései vetélésről, a 29. hét után pedig koraszülésről.

A vetélés jelei mikor kell aggódni és mikor nem

A statisztikák szerint minden 10. terhesség vetéléssel végződik. Pontos adat nincsen, hiszen sokszor a nő nem is veszi észre, hogy terhes, hiszen közvetlenül a beágyazódás után, egy normál menstruáció során elvetél. Ilyenkor a menzesz lehet a szokásosnál bővebb, darabos. Ezért nem ajánlatos az esedékes menstruáció előtt, vagy a menzesz elmaradása esetén rögtön tesztelni, mert ilyenkor a terhesség kimenetele még rendkívül bizonytalan, csak csalódást okoznának magunknak. Az ilyen, nagyon korai korai vetélésvetélés esetén a méhűr rendszerint spontán, teljesen kiürül, orvosi beavatkozásra többnyire nincs szükség. Ilyen esetekben nem kell várakozni, akár a következő ciklustól újra teherbe lehet esni.

Az esedékes menstruáció után 1 héttel végzett pozitív terhességi teszt már nagyjából biztosra vehető és kb. 90% esélye van, hogy baba születik belőle. Nem érdemes túl korán orvoshoz menni. Az 5. terhességi héttől (amelyet az utolsó menstruáció első napjától számítunk, tehát az embrió ilyenkor még csak kb. 3 hetes) általában már látszik az ultrahangon a petezsák, a 6-7. héttől pedig a szívműködés is kimutatható.

Mikortól lehet hallani a magzat szívhangját?

Ha az első ultrahang alkalmával nem a vélt terhességi kornak megfelelő eredményt kapjuk, nem kell megijedni, könnyen lehet, hogy a baba később fogant és csak türelmesnek kell lenni (ilyenkor az orvosok rendszerint újabb ultrahangot rendelnek el, néhány napon vagy néhány héten belül, valamint a HCG hormon szintjét is ellenőrizheti).

Az esedékes menstruáció idején meglehetősen gyakran fordul elő pecsételő vérzés, barnázás, görcsölés – ilyenkor nem kell megijedni, de telefonon mihamarabb jelentsük az orvosunknak. Többnyire arról van szó, hogy a szervezet még “emlékszik”, hogy itt a menstruáció ideje.

Ha erősebb vérzés jelentkezik, vagy a fenti tüneteket NEM az esedékes menstruáció idején észleljük, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz. Fontos megjegyezni, hogy a tünetekből nem kell egyértelműen vetélésre következtetni. Sok nő hordott már ki pecsételő vérzéssel és görcsökkel terhességet és szült egészséges gyermeket. Mindenben kövessük az orvos utasításait! Fenyegető vetélés (abortus imminens) esetén rendszerint ágynyugalmat javasolnak, valamint hormonpótlást, görcsoldókat kapunk. Ha a vérzés vagy a görcsök erősödnek, akkor irány a kórház!

A vetélés típusai

A korai vetélés többféleképpen történhet. Előfordul, hogy csupán egy rutin ultrahangon derül ki, hogy az embrió minden külső jel nélkül felszívódott, vagy elhalt (missed ab). Utóbbi esetben mindenképpen műszeres befejezést végeznek, mert az elhalt magzati részek veszélyt jelenthetnek az anyára és szövődményeket okozhatnak. Elmaradt vetélés esetében többnyire ellenőrzik a HCG szintet, mert annak csökkenése biztosan jelzi az embrió elhalását.

Befejezetlen vetélés (abortus incompletus) esetén megindul a vetélés, a nyakcsatorna kinyílik és magzati részek távoznak. (A saját tapasztalatom az, hogy a vérzés több napon át fokozatosan erősödik, naponta többször élénkpiros vér ürül, de aztán újra csillapodik vagy órákra teljesen megszűnik a vérzés). Ilyenkor szintén el kell végezni a műszeres befejezést.

Befejezett vetélésről (abortus completus) akkor beszélünk, ha a méhűr teljesen, spontán kiürül. A vérzés erős, darabos. Ilyenkor az orvosnak ellenőriznie kell, hogy valóban teljesen lezajlott-e a vetélés, nem maradtak-e szövetdarabok a méhben, amelyeket műszeresen kell utólag eltávolítani.

A műtét

A vetélés utáni műszeres befejezés mindössze 1-3 napos kórházi tartózkodást igényel. Fontos, hogy a műtét előtt 6-8 órával már ne együnk és lehetőleg ne igyunk semmit, mert akkor nem lehet elvégezni az altatást. A műtét előtt néhány rutinvizsgálatot el kell végezni, megállapítják a nő vércsoportját, EKG-t végeznek, kikérdezik az altatással kapcsolatos tudnivalókról (volt-e már altatva, merült-e fel probléma az altatás során). Ha még nem nyílt ki a nyakcsatorna, akkor pálcikákat helyeznek fel a hüvelyen keresztül, hogy a méhnyakat felpuhítsák, kitágítsák.

Rendszerint kórházi köpenyt kapunk, hogy ne a saját hálóingünket vérezzük össze. A műtőbe ékszert, órát ne vigyünk be, csak amit muszáj (pl. szemüveg). Köntöst általában felvehetünk, amíg a műtőbe megyünk. (A szemüveget tegyük a köntös zsebébe műtét előtt, hogy véletlenül se maradjon ott.) Közvetlenül az operáció előtt előfordul, hogy kérdésekre kell válaszolnunk, erre készüljünk fel, hogy ebben a felfokozott idegállapotban válaszolni tudjunk.

A műtéthez egy furcsa ágyra kell felfeküdni, a lábunk égnek mered (le is szíjazzák), a fejünk pedig lelóg. Nagyon kényelmetlen, de pár pillanaton belül úgyis elalszunk.

Rendszerint még a műtőben felébresztenek, majd hordágyon tolnak vissza a kórházi ágyhoz. Nem lehet előre megjósolni, ki hogyan reagál az altatásra. Van, aki rögtön utána teljesen éber, van, aki még órákig alszik. Én a hordágyon még visszaaludtam, de ahogy az ágyra tettek, már éber voltam. Nem akartam aludni, de nagyon zavart voltam még, kb. fél órán keresztül nem emlékeztem, hogy mit csináltam 5 perccel korábban.

A műtét után még órákig lehet erős vérzés, ennek felfogására vattacsomót adnak. Ezt semmiképpen ne dobjuk ki, mert lehet, hogy az orvos szeretné ellenőrizni a vérzés mennyiségét. Ha nagyon átázik, kérjünk másikat. A műtét után még órákig nem lehet enni és inni.

Ha minden rendben van, és a vérzés eláll, nincs lázunk (hőemelkedés nem számít), akkor akár még aznap hazamehetünk (de ez kórháztól függ). Ha az operáció utáni napokban vagy hetekben bármilyen furcsa tünetet tapasztalunk (lázas állapot, görcs, vérzés), azonnal jelentsük az orvosnak!

A műtét után hat héttel kontrollra kell mennünk, ekkor ellenőrzik, hogy a méh teljesen kiürült-e (ritkán, de előfordul, hogy az operációt meg kell ismételni), ha az abortumot szövettani vizsgálatra küldték, akkor legkésőbb a kontroll időpontjában megtudjuk ennek eredményét (ne lepődjünk meg, ha semmi nem derül ki a leletből).

Kérjük az orvosunktól instrukciókat (ha magától nem említi) arra vonatkozóan, hogy mikortól lehet újra próbálkozni teherbeeséssel. Ez (orvostól függően) rendszerint 3-6 hónap (ciklus). Kérdezzük meg azt is, hogy javasolja-e tovább a magzatvédő vitaminok szedését, illetve bármilyen más kérdésünk van, ekkor feltehetjük (legjobb, ha előre összeírjuk!).

írta: Ferbert-Vadász Ágnes

fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkDr. Menis Yousry: gyermeknevelés, kapcsolódás – önismeret
Következő cikkTovább kell segíteni a nők foglalkoztatását

76 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Üdvözlöm!Olyan kérdesem lenne,hogy elképzelhető-e hogy elvetéltem?Kettő napja elég nagyobb kisebb darabok jönnek erőteljes vérzéssel együtt hol jobb hol bal oldalon görcsölök?Mult honapban kétszer is meg volt honap elején és végén és most megint kettő napja.Mi okozza ezt az egészet mitől lehet?!Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel:Ildikó

  2. Sziasztok !
    Kedden voltam nőgyógyásznál mert nem jőtt meg 8 napja! (Nem szokot enyit kèsni) Nem látott semmit! Kèrdezte csináltam e tesztett ? Nem! Ha nem jön meg a hèten menjek vissza! Csak kiváncsi volta!m vettem tesztett pozitív lett! Örültem neki! Igen csak, dèlután barna vères valami jött! Meg jettem! Mentem venni mèg 2 tesztett megcsináltam az egyiket pozitív volt! Reggel mèg mindíg jött az a valami! Megcsináltam a másik tesztett pozitív lett az is!!¡! Mára reggelre normális vèrzès jött ! De se nem görcsölök ! Alvat vèrdarabkák Jönnek de azok minden egyes mensikor jönnek nekem ! Semmit nem èrzek! Terhes voltam egyáltalán ???? Vagy most elvetèltem? Köszönöm válaszotokat!

    • Nekem idén januárban volt vetélés .műszeresen segítettek. Három hónapos voltam. Barnabás. Azóta is itt a fejembe. Üresség érzés van.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..