A lengyeleknél sikeres a szülési szabadság növelése

Lengyelországban az idei első negyedévben több gyermek született mint a tavalyi év hasonló időszakában – jelentette a Rzeczpospolita című napilap, amely szerint sikerült lefékezni a születések számának csökkenését.

Az egy éve életbe lépett törvénymódosítással 52 hétre növelték az addig 24 hetes szülési szabadságot. A lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataira támaszkodó lapjelentés szerint a kedvezőbb feltételek következtében idén januártól márciusig 91 500 gyermek született, 1200-zal több, mint a tavalyi első negyedévben (Lengyelország népessége mintegy 38 millió). Így egy ötéves hullámvölgyön sikerült túljutni, miután a lengyel lakosság lélekszáma 2009-től 2013-ig egyre fogyott. 2009 első negyedévében még 112 ezer, 2013 hasonló időszakában viszont már csak 90 300 gyermek született. A meghosszabbított szülési szabadságot egyre többen veszik ki – májusban 40 százalékkal többen éltek vele mint januárban.

ID-100121578A cikk szerzője szerint biztató a tendencia, annak ellenére, hogy hosszabb távú előrejelzések alapján Lengyelországot népességfogyás fenyegeti. Ezt a szülési szabadság hosszúsága csak részben befolyásolja.

Pozitív hatását ellensúlyozza a szülőképes korú nők csökkenő száma. A múlt század kilencvenes éveinek demográfiailag gyenge nemzedéke most ért szülőképes korba. Ehhez járul a nagymértékű kivándorlás egyes nyugat-európai EU-tagállamokba.

A lap idézte Michal Kotot, a Republikánus Alapítvány (Fundacja Republikanska) szakértőjét, aki szerint sok házaspár számára fontos érv a gyermekvállalás mellett a meghosszabbított szülési szabadság. A szakértő Észtország példájára is hivatkozik, mint a sikeres családpolitika mintájára. Ott a szülési szabadság 435 napos, és a szülő ezalatt fizetése 100 százalékát megkapja, de ez nem lehet kevesebb mint a minimálbér (mintegy 300 euró). Ennek eredményei máris megmutatkoznak: az egy nőre eső gyermekek száma a 2004-es 1,3-ról idén már 1,5-re nőtt.

Lengyelországban a szülési szabadság alatt a szülő – anya vagy apa – nem a teljes fizetést, hanem egy annak alapján kiszámított, a fizetésnél kisebb összegű juttatást kap kézhez. Erre a biztosítást nem fizető diákok vagy munkaviszonyban nem álló háztartásbeliek nem jogosultak.

A gyermekvállalás tekintetében jelentős különbség van a Lengyelországban maradt, illetve kivándorolt családok között. A népes nagy-britanniai lengyel emigrációban lényegesen többen vannak, akik gyereket vállalnak. A szociológusok ezt az előnyös  angol szociális rendszerrel magyarázzák.

MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..