Mivel ösztönözhető a gyerekvállalási kedv?

házaspár két gyerekkel hasal a földön

A népességfogyást szívügyükként kezelők azt mondják, hogy a 24. órában vagyunk. A kialakult helyzetre azonban van megoldás. A Tudomány napja alkalmából “Tudomány a Nemzet gyarapodásáért” előadássorozatot és vitaülést tartottak az Magyar Tudományos Akadémián 2010. november 8.-án.

A rendezvényen Kopp Máriának és más neves szakembernek az elképzeléseit, kutatási eredményeit ismerhették meg a népességfogyás megállítása iránt érdeklődők. Az egyes előadások között kérdésfeltevésre, vitaindító beszélgetésekre is lehetőség volt.

Kulcs a fiatalokhoz

A konferenciát Kopp Mária, a Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese nyitotta meg.Előadásának központi gondolata az volt, hogy a fiatalok gyerekvállalási kedvéhez nagymértékben hozzájárulna egy család-és gyerekbarát főiskolai és egyetemi rendszer kialakítása. A felmérések azt mutatják, hogy a családtámogatási rendszer előnyei ugyan hatnak a gyermekvállalási kedvre, de nem elégségesek. Szükséges a fiatalok lakástámogatásának bővítése, a családi napközik támogatása is. A következő felszólalók mind a Kopp Mária által összefogott, 32 szervezetet magába foglaló Népesedési Kerekasztal egy-egy munkacsoportjának a tagjai voltak.

Új szemléletek, modellek a gyerekvállalásban

Spéder Zsolt a Repro kutatás eredményeire hivatkozva a gyermekvállalási szándékot vette vizsgálat alá. A kutatásban szereplő országok Hollandia, Svájc, Bulgária és Magyarország. Mind a négy országban arra az eredményre jutottak, hogy a fiatalabbak, azok, akik könnyebben megvalósítják a gyerekvállalást, de ehhez elengedhetetlenek amegfelelőmunkakörülmények és az anyagi biztonság.

Pulay Gyula előadásában rávilágított arra, hogy Magyarország épp a modellváltás időszakát éli. Ez azt jelenti, hogy a tőlünk nyugatabbra lévő országokban már megszűnt az modell, hogy egy nő otthon marad és sok gyereket vállal. Helyette megszületett a dolgozó nő vagy anya modellje. Ő az, aki megfeelő szakmai és infrastrukturális (gyermekintézmények megfelelő színvonala) mellett képest egyensúlyt tartani a gyermekei és karrierje között. Frey Éva előadó külön rámutatott arra is, hogy egyes európai országokban már alanyi jog a részmunkaidő, ezzel is ösztönözve a gyerekvállalási kedvet.

Jó úton járunk

A felszólalók külön üdvözölték azt, hogy a jelenlegi kormányzat politikájában helyet kapnak a Népesedési Kerekasztal által megfogalmazott elképzelések is. Zárásként megfogalmazódott az is, hogy a szociális partnereknek nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani, hiszen a politikai erőkkel szemben nyomásgyakorlóként léphetnek fel. Újabb konferenciák, vitafórumok révén tovább folytatódik a már megkezdett munka.

Írta: Baracsi Katalin

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..