Mobil EEG-készülék a Gyermekintenzívnek a Generali biztosítótól

EEG.cikkbe-190x126.jpg

Mobil EEG-készüléket adományozott a budapesti ESZSZK Szent László Kórház Gyermekintenztív Osztályának a Generali biztosító, miután idén tavasszal ellopták a korábban használt gépet. A súlyos beteg gyermekek diagnosztizálását és folyamatos felügyeletét megkönnyítő berendezést a biztosító ma adta át a kórháznak.

A csaknem 4 millió forint értékű mobil EEG lehetővé teszi, hogy a vizsgálat közvetlenül a súlyos betegek ágya mellett történjen, így elkerülhető, hogy a súlyos állapotban lévő gyermekeket szállítással veszélyeztessék, illetve kellemetlenséget, fájdalmat okozzanak nekik a mozgatással.

A Generali biztosító akkor döntött a készülék megvásárlása mellett, amikor egy szegedi munkatársának kisfia feküdt a Gyermekintenzív Osztályon, és éppen ebben az időben lopták el a kórházból a mobil EEG-t. Az itt dolgozóknak hála a kisfiú azóta már otthon van, a biztosító pedig örömmel sietett az intézmény segítségére. Paál Zoltán, a Generali biztosító életbiztosítási ágáért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön adta át a létfontosságú berendezést a Gyermekintenzív Osztálynak.

„Köszönjük azt az odaadó orvosi és ápolói munkát, amivel az itt dolgozók nap mint nap megkönnyítik a kis betegek életét. Amikor átnyújtom a készüléket, mégis azt kívánom, hogy minél kevesebbet kelljen használni.” – mondta Paál Zoltán.

Az EEG-vizsgálat elengedhetetlen az epilepsziás betegek kezelésében, az agykárosodást okozó görcsök felismerésében és követésében. A hagyományos EEG-vizsgálat elvégzése azonban rendkívül nehéz, akár lehetetlen is rossz állapotú, lélegeztetett, keringéstámogató gyógyszereket kapó betegeknél. A budapesti ESZSZK Szent László Kórház Gyermekintenztív Osztályán súlyos, sokszor szállíthatatlan, görcsölő gyermekeket kezelnek, akiknél az egyik legnagyobb problémát eddig az jelentette, hogyan oldják meg az EEG-vizsgálatot.

„Nagy segítség számunkra az új, kiváló minőségű modern készülék, hiszen így a vizsgálatokat közvetlenül a beteg gyermekek ágya mellett végezhetjük el, nem kell őket mozgatni, szállítással veszélyeztetni.” – mondta el Dr. Ujhelyi Enikő, osztályvezető főorvos.

A Gyermekintenzív Osztályon folyamatosan kezelnek gyermekeket eszméletvesztéses rosszullétek és központi idegrendszeri gyulladásos megbetegedések, például agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás miatt. A közvetlenül a központi idegrendszert megtámadó betegségek mellett más szervek megbetegedéséhez, működészavarához is gyakran társul idegrendszeri működészavar, például májelégtelenség. Ezen eltérések vizsgálatához az agyi elektromos aktivitás követése szükséges, ehhez használják az EEG (electroencephalographia) készüléket.Nem ez az első eset, hogy a Generali biztosító igyekszik segíteni a bajban. Legutóbb a vörösiszap sújtotta településeknek nyújtott támogatást több mint 10 millió forint értékben, a nyáron pedig 80 edelényi árvízkárosult gyereket üdültetett római parti oktatási központjában.

Az EEG-készülék átadásakor a gyermekintenzíven fekvő kis betegeknek a Generali biztosító szervezésében Havasi Balázs zongoraművész és Bocskor Bíborka énekes kedveskedett mesemondó programmal.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA rendszeres mozgás véd a depressziótól
Következő cikkMivel ösztönözhető a gyerekvállalási kedv?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..