Érzékenyebbek a fájdalomra a koraszülött babák

Koraszülött babák

Sokkal erősebben érzik a fájdalmat a koraszülött babák, mint a rendes időre született újszülöttek. A Londoni Egyetemi Kollégium (UCL) kutatása szerint az olyan eljárások miatt, mint a szondás táplálás, az injekciók és a vérvételek, lesznek a koraszülöttek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra. A kutatók szerint az intenzív részlegen kezelt koraszülött kisbabák fájdalmát jobban kellene csillapítani.

Az UCL kutatást készítő csapata EEG-vel mérte meg a kisbabák agyi aktivitását, miközben a szokásos módon a sarkukból vettek vért a vizsgálatokhoz. A legalább 40 napja kórházban ápolt koraszülöttek esetében erősebb agyi aktivitást észleltek, mint az ugyanolyan életkorú egészséges csecsemőknél. Ez arra utal, hogy a koraszülöttek érzékenyebbek a fájdalomra.

Amikor mindkét csoportban levő babának óvatosan érintették meg a sarkát, nem mutatkozott különbség az agyi aktivitásban, ami arra utal, hogy a koraszülöttek érzékenysége kimondottan a fájdalomra érvényes, más érintésre nem. A kutatók szerint ez azt jelzi, hogy a koraszülöttek számára ugyanúgy előnyös az anya érintése (ölben tartás, babusgatás), mint az időre született csecsemők számára.

A brit Orvosi Kutatótanács által finanszírozott kísérlet alátámasztja a korábbi eredményeket, melyek kimutatták, hogy a koraszülött gyermekek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra idősebb korukban is. Dr. Rebeccah Slater, a kutatás vezetője elmondta: „Tanulmányunk megmutatja, hogy a koraszülöttek intenzív ellátása hatással van az a fájdalomérzet kialakulására az agyban. A fájdalmas hatásokra adott agyi válaszok felmérése megfelelőbb megközelítéshez vezethet a fájdalomcsillapítás alkalmazása szempontjából. Segítségével meghatározható ebben a sebezhető populációban a fájdalomcsillapítás optimális mértéke.”

Andy Cole, a speciális igényű csecsemők javára létrehozott Bliss jótékonysági alapítvány elnöke elmondta, nagyon fontos a kezelés alatti fájdalom minimálisra csökkentése. “A hosszas intenzív kezelésre szoruló babák általában kritikus állapotúak, szükségük van az életmentő beavatkozásokra. Az orvosok és nővérek egy sor technikát alkalmaznak arra, hogy a kicsiket csak minimális fájdalomnak tegyék ki.”

Forrás: Medipress

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..