Immunerősítő anyatej

anyatej

Bár a szoptatott és a tápszerrel táplált csecsemők súlygyarapodása és fejlődése hasonló, az anyatej immunanyagokat is tartalmaz, melyek védenek a betegségektől. Az anyatejjel ill. tápszerrel táplált csecsemők bélrendszerének és immunrendszerének fejlődésében nagyok a különbségek – derül ki a University of Illinois kutatásából.

Születés után, a szájon át való táplálás megkezdésével az újszülött bélrendszere változásokon esik át. Az anyatej, ill. az első napokban az előtej (kolszotrum) bioaktív komponensei meghatározóak ebben a változásban. A kutatás során a legnagyobb különbséget a bélrendszer fejlődését szabályozó és az immunvédekezést befolyásoló alapvető génekben találták.

„Annak ellenére, hogy a kutatók igyekeznek az anyatejjel szinte azonos tápszert fejleszteni, több száz gén kifejeződése különbözik a két csoportban” – nyilatkozta Sharon Donovan professzor. Donovan egy új eljárást használ, a bélrendszer egyes génjeinek kifejeződését vizsgálta 22 egészséges újszülöttben – közülük 12-t anyatejjel, míg 10-et tápszerrel tápláltak. A csecsemők székletével távozó bélsejteket hasonlították össze. Az édesanyák csecsemőjüktől székletmintát gyűjtöttek egy, kettő és három hónapos korukban.

10 érdekesség az anyatejről

Az újszülöttnek gyorsan kell alkalmazkodnia a köldökzsinóron át történő táplálás megszűntével a szájon át való táplálkozáshoz és emésztéshez. A bélsejtek 3 naponta megújulnak, milliárdnyi új sejt képződik, ellátja szerepét, majd leválik a bélfalról. Megkezdődik a baktériumok megtelepedése a bélrendszerben, a kórokozókat fel kell ismerni és küzdeni kell ellenük. A táplálék idegen fehérjéit is azonosítani kell, de ezekre szükség van, így nem kell ellenük immunválaszt kialakítani. Ha valami félresikerül az első lépéseknél, az újszülöttben ételallergiák, irritábilis bél szindróma vagy éppen asztma alakulhat ki.

Éppen ezért fontos, hogy az újszülött hozzájusson az előtejhez, azaz a szülést követő 1-2 napban termelődő tejhez. A kolosztrum nemcsak kiváló táplálék, mert nagy a fehérje- és zsírban oldódó vitamintartalma, hanem magas ellenanyag és élő fehérvérsejt tartalma megvédi az újszülöttet a fertőzésektől. Az első néhány korty bevonatot képez a bélnyálkahártyán, így megvédi a gyulladástól, és megakadályozza egyes kórokozók, allergén anyagok bejutását a baba szervezetébe.

A csecsemőkori táplálásnak életre szóló hatása van

Az eredmények fontosak lehetnek a klinikai gyakorlatban is, mivel az anyatejjel táplált babáknál a leggyakoribb aktiválódó génnek szerepe van az oxigénhiányra adott sejtválaszban. Az oxigénhiány az elsődleges oka a NEC ( necrotizáló enterrocolitis, a bélfal pusztulásával járó vastagbélgyulladás) kialakulásának, amely nagyon gyakori a koraszülöttek között. Az USA-ban évente 2500 új eset van, 26 százalékos halálozással.

A közlemény az American Journal of Physiology, Gastrointestinal and Liver Physiology folyóirat júniusi számában jelenik meg.

Forrás: Medipress

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁlmukban is tanulnak az újszülöttek
Következő cikkÉrzékenyebbek a fájdalomra a koraszülött babák

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..