Álmukban is tanulnak az újszülöttek

alvó újszülött

A csecsemők álmukban is tanulnak – derül ki egy amerikai tanulmányból, melyben 1-2 napos újszülöttekkel végzett vizsgálat eredményeit ismertették. Egy újszülött idejének nagy részét alvással tölti, így újonnan felfedezett képessége döntő lehet a világhoz való gyors alkalmazkodás elsajátításában és a túlélés biztosításában.

Ebben a korban a babák akár 18 órát is alszanak, ám Dana Byrd kutatásvezető szerint eközben is gyorsan tanulják a világot. “Az alvó újszülöttek jobb tanulók, jobb ‘adatfelszívók’, mint korábban gondoltuk” – mondta a pszichológus. A felnőtteknél alvás közben már nem tapasztalható ilyen tanulási képesség.

A kísérletben, amelyben 26 kisbabát vizsgáltak alvás közben, zenei hangokat játszottak le, majd ezt követően egy enyhe levegőfuvallatot fújtak a szemükre. Mindezt 200-szor megismételve egy félóra leforgása alatt. A vizsgálat alatt egyértelmű agyi aktivitás volt mérhető a babáknál. A babák megtanulták, hogy a zenei hangok után várható a fuvallat, így több esetben már előre összeszűkítették szemüket a zenei motívum végén.

„Bámulatos, hogy milyen gyorsan tanulnak” – mondta William Fifer a Columbiai Egyetem kutatója, majd hozzátette: „a tanulási szakasz csak 30 percig tartott, de azt hiszem ennek a fele is elegendő lett volna. Azt már rég tudtuk, hogy a babák agya úgy viselkedik mint egy információ-szivacs, de csak most vettük észre, hogy alvás közben is hasonlóan működnek. Bár nincsenek túl jó eszközeink a csecsemők agyi funkcióinak felbecsülésére, ez a vizsgálat betekintést nyújthat az agy korai fejlődésének rejtelmeibe.”

Forrás: Medipress – MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA távmunka növeli az elégedettséget és a hatékonyságot
Következő cikkImmunerősítő anyatej

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..