A nagy fa és a fejsze – avagy hogyan fogjunk neki a családi költségvetés vezetésének?

Amikor nekifogok, hogy egy-egy ügyfelem személyes pénzügyeit rendbe tegyem, az első, amit kérek, hogy nézzük át, honnan indulunk, milyen helyzetben is van az ügyfél anyagilag valójában. A következő, egyben a „gyógyulás” felé tett első lépés pedig az, hogy készítsünk és rendszeresen vezessünk családi költségvetést. A mai napig megdöbbenek rajta, hogy sokkal nagyobb bizalommal osztják meg az ügyfelek velem a problémás anyagi helyzetüket, bármennyire is szégyellik, hogy ide jutottak, mint amilyen „lelkesen” fognak neki a családi költségvetés készítésének. Pedig csak az a gond, hogy a családi költségvetésről egészen mást hisznek, mint amire az valójában jó.

Mi a gond a családi költségvetéssel?

Coachként szerzett tapasztalataim szerint elsősorban az, hogy nem szoktunk hozzá, hogy ilyet készítsünk. Vagyis ha csak úgy nekünk szegezik a feladatot, hogy márpedig mostantól ilyet készíteni, aztán pedig vezetni kell, hát bizony alaposan ki vagyunk billetve a komfortzónánkból.

Ismeritek a főtt béka esetét?
Melegszik, melegszik a víz a fazékban, már nem is olyan jó, de még mindig nem elég rossz ahhoz, hogy változtassunk.

Nagyjából így vagyunk a legtöbben a családi költségvetéssel is: nem csináljuk, és bár rossz, vagy egyenesen tovább romlik a helyzetünk nélküle, mégsem érezzük úgy, hogy már elég rossz lenne ahhoz, hogy ilyesmivel szöszmötöljünk.

A másik oka, hogy nem fekszik sokunknak a családi költségvetés, az az, hogy mivel nem vezettünk ilyet soha, vagy szinte sosem, így kellő mértékben misztikusnak is tűnik ahhoz, hogy ne féljünk tőle. Az ismeretlennel szemben mindig is zsigeri bizalmatlansággal, ellenállással viszonyulunk, tehát próbáljuk is addig elkerülni, amíg csak lehet.

És van még egy oka annak, amiért a végtelenbe és akár még tovább is elodáznánk a családi költségvetés elkészítését: félünk szembesülni a hibáinkkal.

Márpedig a számok nem hazudnak – legalábbis ez az érzés van bennünk. (Nem véletlenül szoktam coachingban is számoltatni az ügyfeleimet.) Vagyis ha valahol eltoltuk a dolgot a pénzzel, akkor az menthetetlenül kiderül a családi költségvetésből. (Igen, kiderül. Tényleg. Azért csináljuk – legalábbis az elején.) Ezekkel a bakikkal viszont nem szívesen áll szemtől szemben senki. Kell hozzá egy jó adag elszántság, elkötelezettség, hogy mindezzel szembe merjünk nézni.

Mi is valójában a családi költségvetés?

Az az eszköz, ami rengeteget segít Neked abban, hogy a pénzed

•    nyomon kövesd
•    ellenőrizd
•    irányítsd – akár a jövőben is.

Nem is értem, hogy egy ilyen csodaeszközt miért nem használ mindenki… ?

A nagy fa és a fejsze Pontosabban gyanítom: sokan ugyanis ha használják is, nem használják jól. Úgyhogy most itt van néhány szempont, amelyek szerint ha összeállítod a családi költségvetésedet, hamar rájössz, hogy milyen szuper cucc van a kezedben!

 

Mi legyen a családi költségvetésben?

A költségvetés mindig egy terv. Eszerint is kell vele bánni.

Költségvetés készül akkor is, amikor házat építesz, másképp nem kaphatnál rá hitelt sem. A költségvetés ott is arról szól, hogy előre felméred, mennyibe fog várhatóan kerülni a házad megépítése. Ehhez hasonlóan a családi költségvetésnek is az az alapja, hogy megtervezed, mibe fog kerülni az életetek.

Mi kell ehhez?

1.    Tételek. 
Minden egyes bevételed, és minden egyes kiadásod tételesen gyűjtsd össze! Lehetőleg minél kevesebb költés és bevétel legyen az egyéb kategóriába sorolható, különben nagyon félre tud csúszni a számolgatás.

2.    Csoportosítás. 
Ha már megvannak a bevételi és kiadási tételeid, akkor rendezd őket nagyobb csoportokba! Pl. a villanyszámlát, a vízdíjat és a gázszámlát összerendezheted a Rezsi csoportba, stb. A csoportosítás logikáját Te határozod meg kedved szerint. A lényeg, hogy legyen benne logika – és ez a logika tükrözze az életviteledet. (Akkor fog neki megfelelni, és akkor fogsz tudni belőle tanulságokat levonni.)

3.    Összegzés
A csoportokba rendezett tételeket összegezd is, hogy lásd, a csoportok összesen mekkora összeget emésztenek fel havonta.

4.    Havi bontás
, ha nemcsak az adott hónapra tervezel, hanem egész évre. Az állandó kiadásokat, mint pl. rezsi, kapásból be tudod írni előre is. A várható kiadásokat, mint pl. egy-egy szülinapi ajándék, karácsony, vagy éppen az iskolakezdés miatti kiadásokat, pedig szintén jó előre meg tudod saccolni – vagy legalábbis előre meg tudsz állapítani rá egy keretet. Aztán ne felejts el havonként is összesíteni – kiadást is, bevételt is.

5.    Tényleges adatok
Itt jön a lényeg: nemcsak a terveknek kell a családi költségvetésben benne lennie, hanem a valóságnak is. Vagyis a tervezett összegek mellé oda kell, hogy kerüljenek azok is, amiket tényleg elköltöttél. Így egyrészt van egy kontrollod, hogy mennyire tartod Magad a tervhez, másrészt egy olyan is, hogy melyek azok a tényezők, amelyekre nem voltál esetleg tekintettel a tervezésnél. ? (A lehető legritkább esetben történik minden úgy, ahogyan azt papíron megálmodjuk, így legyél rá felkészülve, hogy valamennyi eltérés mindig lesz. Csak az a nem mindegy, hogy mekkora ez az eltérés.)

További teendők a családi költségvetéssel

Ha eddig eljutottál, akkor az aprómunkán már túlvagy, és most jön a CSI-része a dolognak! Nézd meg, hogy:

•    képes vagy-e tartani Magad a terveidhez?
•    ha nem, akkor mi ennek az oka? (Az önfegyelem hiánya, vagy esetleg valamit alul- esetleg felülterveztél?)
•    hol folyik el a legtöbb pénzed?
•    lehet-e ezen változtatni? Egyszerű takarékossággal, vagy éppen a csoporton belüli, esetleg csoportok közötti átcsoportosítással? (Rögtön értelmet nyert a csoportosítás!)
•    ha sehogyan sem tudsz már a kiadásaidon faragni, akkor vizsgáld meg a bevételeidet! Minden lehetséges bevételi forrásodból kihozod a maximumot?
•    melyek a további bevételi forrásaid, amelyeket eddig nem is próbáltál?

A családi költségvetés legjobb része……az álmodozás!

A nagy fa és a fejsze Merthogy a mindennapi cashflow (ez volt az, amiről egészen eddig írtam), csak a dolog egyik fele a családi költségvetésben. A másik pedig a hosszú távú tervezés. És ott annyit álmodozhatsz jólesően, amennyit nem szégyellsz!

Megálmodhatod, hogy mikor hány gyermeket szeretnél, nekik milyen oktatást szánsz, mikor milyen házba költöznél, milyen életet szeretnél nyugdíjas korodban. És aztán megtervezheted azt is, hogy hogyan fogod mindezt megvalósítani.

Elismerem, ez már nem annyira egyszerű ügy, de ha nem boldogulnál vele, vagy elakadsz a tervezésben, akkor itt találsz segítséget! ›››

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..