A nagyszülői kivételezésnek genetikai alapja lehet

nagyi-geen_lead_80.jpg

A nagyszülők azt az unokájukat részesítik nagyobb figyelemben, akivel több a közös a genetikai állományukból – idézte szerdán amerikai kutatók elméletét a The Telegraph című brit napilap. Korábbi tanulmányok empirikus úton már megállapították, hogy az apai nagyanyák jobban hozzájárulnak lányunokájuk egészségéhez, mint a fiúkéhoz.

A Kaliforniai Egyetem kutatói most elméleti úton, statisztikai módszerrel jutottak arra a következtetésre, hogy a nagyszülők annak az unokának kedveznek, akivel több közös eleme van a DNS-üknek. Egy nő genetikai állományának mintegy 31 százalékát adja tovább a fia lányának, ám csak 23 százalékát a fia fiának, ami védőhatásra utal azon unoka irányában, akihez nagyobb fokú genetikai hasonlóság fűzi.

Urban Friberg és munkatársai egy matematikai modellt hoztak létre, hogy ezt az elméletet teszteljék. Az apa Y kromoszómáját a fiának, X kromoszómáját a lányának adja tovább. Ez a bizonyos X kromoszóma az apa édesanyjától származik, ezért a lányunoka DNS-ében több közös van a nagymama DNS-ével, mint a fiúunoka DNS-ében. Az elmélet szerint ez az evolúciós háttere annak, hogy az apai nagymamák előnyben részesítik lányunokájukat.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkI. M. Gaskin: Útmutató szüléshez – 20% kedvezmény
Következő cikkA szülési fájdalom dicsérete

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..