A szülési fájdalom dicsérete

szulesifajdalom_1_250.jpg

A fájdalom az egyik legintenzívebb élmény, annak is, aki elszenvedi, és azoknak is, akik próbálnak segíteni. Általában mindent megteszünk azért, hogy a fájdalmat megszüntessük, vagy enyhítsük. De hogyan viszonyuljunk a szülési fájdalomhoz? Nincs a fájdalomnak valami mélyebb jelentése? Jó az, ha az orvostudmány eredményeit visszautasítjuk?

A sorsszerűségtől a természet feletti győzelemig

A szülési fájdalom minden testi nyomorúság között különleges kivételt képez. Míg más esetekben a fájdalom mindig valamilyen betegséget jelez, a szülésnél pozitív alkotó erőként jelentkezik, hiszen minden egyes kontrakció egy új élet, egy új ember születésének csodájához visz közelebb.

A 19. sz. közepéig a fájdalmat szülés természetes velejárójaként kezelték. A túl könnyű szülést, ami közben az asszony különösebben nem szenvedett, ráadásul még gyanúsnak is tartották. Olyan elképzelések keringtek, hogy könnyen csak a boszorkányok szülnek, és hogy a szülési fájdalom hiánya csökkenti az anyai szeretetet.

Az első ismert gyógyszeres szülés alatti fájdalomcsillapításról Viktória királynő 7. szülése alkalmával számoltak be. 1853-ban Leopold nevű fiának adott életet kloroformmal megtámogatott fájdalomcsillapítással. A királynőnek a fájdalommentes szülés megtetszett, és lelkes hírnökévé vált. Hatalmi helyzeténél fogva az egyik legalapvetőbb változást indította útjára a szülészet területén.

A nők ereje

Ha azt halljuk, hogy „szülési fájdalom”, a legtöbb emberben a kínszenvedés sejlik fel. Sok asszonynak eszébe jut még a félelem és a magány, amit a vajúdás alatt éreztek elhagyatottan és támogatás nélkül. A méhösszehúzódások fájdalmassága belső hozzáállásunktól és tapasztalásunktól függ.

Manapság a fejlett nyugati társadalmakban már odáig jutottunk, hogy az epidurális érzéstelenítésben vagy előre megtervezett császármetszésben világra hozni a gyermeket sokkal elérhetőbb lett, mint természetes folyamatként, beavatkozás-mentesen megélni azt. Ez azonban nem marad következmények nélkül.

A fájdalommal és a bennem zajló, ám egyszerre rajtam kívülálló folyamattal szembesülni, azt leküzdeni és teljes mértékben ráhagyatkozni a bennem munkálkodóra, olyan elementáris élmény, ami a legbelsőbb rejtett erőinket mozgatja meg. A szülés-születés életadó energiákkal teljes, minden nőnek megújítja az önbecsülését és önértékelését. Ha a szülés folyamatába kívülről beavatkoznak, sokszor lelki sérüléseket, fájdalmat okoznak. Sokan úgy érzik, hogy a szülés élményét elvették tőlük, megfosztották a női lét csodájától.

Anya születik

A természetes szülés nem csak a női mivoltunkat erősíti. Nem kevésbé fontos az sem, hogy miként hat a születő anyára. Szülés alatt az asszony egy kivételes, különleges helyzetben találja magát, amihez fogható soha többé nem ismétlődik meg. A szülő nő egy óriási belső hormonális koktél hatása alá kerül, miközben a fájdalmas méhösszehúzódások alatt ezek a hormonok egy különösen erős újabb löketet kapnak. Ez a természetes csillapítórendszer az édesanyára és a kisbabára is rendkívüli hatást gyakorol nem csak a szülés ideje alatt, hanem az azt követő időszakban is. Elősegíti a korai kötődést anya és gyermeke között, megkönnyíti az anyává válás és a szoptatás kezdeti nehézségeit. A külsőleg adagolt hormonoknak ez a pozitív mellékhatása nem mutatkozik meg.

A legrosszabb az, ha a szülő nő belekerül a félelem – feszültség – fájdalom bűvös körébe, és nem lát ki belőle. Nem kap sem lelki, sem testi kapaszkodót. Ő már nem tudja kihasználni a kontrakciók közötti szüneteket relaxálásra és pihenésre, hanem pánikba esik. Ezzel sajnos a belső hormonok termelése felborul, adrenalin szabadul fel, ami az oxitocin és az endofinok termelődését gátolja. Ez az ellazulás és elengedés helyett a medence és a gát feszülését okozza, ami orvosi beavatkozásokat igényel.

Megérteni és eggyé válni

A szülési fájdalom mindig is titok marad. A fájdalom az az útmutató, ami az életet adó anyát arra készteti, hogy az adott pillanatban megálljon, minden másról elterelje a figyelmét és teljesen elmerüljön önmagában és a megismételhetetlen folyamatban. Jól ki van ez találva – a fájdalom az egyetlen olyan testi jelzés, amit lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Döntő szempont, hogy saját akaratomból vállalom-e a fájdalmat, saját ismereteim, döntésem alapján vagy sem. Nagy különbség, ha a méhösszehúzódás a szükséges rossz, amit el kell tűrni, vagy pedig megtöltöm tartalommal, látom a célját, és együtt tudok dolgozni a szülés-születés folyamatával. Ha a szülés meghívás, és a bensőm átengedem ennek a benső változásnak, a lét más szféráiba kerülhetek a kontrakciók alatt. A fájdalom ebben a történésben értelmet és helyet kap. Olyan ez, mintha egy háborgó tengeri áramlat közepén találnánk magunkat. Ha belekerülünk, és nem működünk együtt a vízzel, az hozzácsap egy sziklához vagy elsüllyedünk. Ha azonban ráhangolódunk a hullámok ritmusára, akkor mindig a kellő időben merülünk alá, megvárjuk, amíg a hullám átcsap felettünk, utána kibújunk és levegőhöz jutunk, … és ekkor értjük meg, hogy a hullámok támogatnak, értünk vannak, és nem ellenünk. Megértjük, hogy ne a hullámok ellen küzdjünk, hanem használjuk ki az erejüket és váljunk eggyé velük.

A fájdalom a ráhagyatkozó szülő nőt vezeti, kíséri és így képes lesz ösztönösen megtalálni a legkényelmesebb testhelyzetet. Közben olyan spontán cselekedeteket visz véghez, amik a szülés jó kimeneteléhez elengedhetetlenek. Ez az erő és tudás bennünk lakozik, belénk ivódott az évmilliók óta, a zsigereinkbe íródott, csak el kell engedni, és hagyni, hogy segítségünkre lehessen. Azok a nők, akik megengedték, hogy ez az elemi erő mozogjon bennük, általában nem úgy emlegetik a szülést, mint valami fájdalmas vagy traumatikus élményt.

A fájdalom leghatásosabb ellenszere – a szeretetteljes gondoskodás

“>Manapság, nyugati kultúránk fogyasztói társadalmában a szülészet orvosi, medikalizált és a tudományos vívmányokra és műszerekre hagyatkozó szemlélete érvényesül. A háborítatlan szülés-modell, a gondoskodás bábai modellje, amelyben egészséges szülő nő esetén bába kíséri a szülés folyamatát és támogatja őt a természetes folyamatok megélésében, sok esetben csak vágyálom marad.

A szülés körülményeinek megválasztása nem lehet elhamarkodott döntés eredménye, csak teljeskörű tájékoztatás alapján, kellő mérlegelés után születhet meg. Ha az anyának kétségei vannak a szülés módját illetően, leginkább a saját belsőjére, megérzéseire tud hagyatkozni. Ha itt, legbelül olyan válaszokat kap, amik abban erősítik, hogy a természetes fájdalomnak és stressznek, amik a háborítatlan szülés velejárói, célja van saját maga és a gyermeke számára, akkor a nehézségek ellenére is próbálja meg saját elképzelését véghezvinni. Ebben segítségünkre lehetnek a bábák, dúlák – szülés körüli asszonytársi segítők.

Útmutatásul és bíztatásként szolgálhat dr. Ellen Hodnett torontói professzorasszony szülési fájdalomcsillapítás hatékonyságát tanulmányozó kutatása. A kutatás eredménye azt mutatta , hogy azok a nők, akik saját maguk választhatták meg szülésük körülményeit, és közben élvezhették az általuk megválasztott empatikus közelállók folyamatos és támogató pszichikai jelenlétét, csak nagyon kevésszer igényeltek gyógyszeres fájdalomcsillapítást, vagy erre egyáltalán semmi szükségük sem volt.

Elmondhatjuk tehát, hogy az elviselhetetlen szülési fájdalmat csillapító szerek, beavatkozások és kezelések csúcsán, az első helyen, minden kétséget kizáróan a szülő édesanyát körülölelő szeretetteljes gondoskodás áll egészséges, komplikációmentes szülés esetén.

Csomóné Lindmayer Katalin dúla, szülésfelkészítő | Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sziasztok!

    Már csak 6 hét választ el ezektől az érzésektől. Valahogy így gondoltam én is a szülésre, remélem így is lesz 🙂

    köszönöm

  2. A nagy nap előtt is olvastam hasonló gondolatokat, de most jöttem rá, hogy amit akkor felfogtam a sorokból, meg sem közelíti a jelenlegi értelmét, értékét számomra ugyanannak a mondanivalónak.

    Remélem %-osan egyre többen leszünk ebben a modern világban, akik átélhetjük természetesen ezt a csodás folyamatot többször is! 🙂

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..