A nem múló köhögésnek sok oka lehet

köhögés

A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek. Dr. Dózsa Izabella, a Dr. Laslo Tüdőközpont orvosának segítségével utána jártunk, hogy a szezonális légúti betegségeken túl, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

Asztmát is jelezhet

Kezdődő megbetegedésnél sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés – magyarázza a  szakértő. Mielőtt orvoshoz fordulunk jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondoljuk át milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.

Köhögés és reflux

Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz köhögést – gyomor panasz nélkül is az, ún.  reflux betegség. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan lelélegezve a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen köhögéshez vezet. A kellemetlen köhögéses tüneten túl a reflux betegséget kezelni kell, mert a felmaródott nyelőcső előbb vagy utóbb fekélyekhez, nehezen gyógyuló sebekhez vezet, ami a daganatok előszobája.

A gyomorfekély és a reflux okai és kezelése

Gyógyszer mellékhatás

Bizonyos gyógyszerek szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb a vérnyomás-szabályozó  készítmények mellékhatásaként tapasztalható kellemetlen, száraz köhögés. Ilyen esetben a tünetek rendszerint a tabletta bevételét követően jelentkeznek, a szakorvossal egyeztetve megoldásként a terápia módosítása jöhet szóba.

Hátsó garatfali váladék csorgás

Az orr- és orrmelléküregek betegségei, arcüreg-, vagy gégegyulladás következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik a szervezetből, hanem hetekig, sőt nem megfelelő terápia mellett akár hónapokig is a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve a beteget. Ilyen esetben a köhögés tehát csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése kell, hogy legyen. Ismétlődő arcüreg-gyulladás hátterében például egyéb hajlamosító tényező is állhat, – allergia, polip, orrsövény-ferdülés – a kezeléshez tehát alapos kivizsgálás és személyre szabott terápia szükséges.

Az orrdugulás kezelése újszülött- és csecsemőkorban

Stressz tünet?

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben vesszük a levegőt, torkunk is kiszáradhat. Gyakori, hogy a felsorolt tünetekhez torokkaparás, krákogás és köhögés is társul. Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság ideje alatt. Ha a részletes kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, testi elváltozást kizártunk, a panaszok megszüntetéséhez ilyen esetben stresszoldó technikák elsajátítására lehet szükség önnállóan vagy pszichológus bevonásával, illetve pszichiáter segítségével gyógyszeres kezelés is igénybe vehető.

Járjunk utána, vizsgáltassuk ki, hogy mi okozza az elhúzódó köhögést, hogy megfelelő, hatékony terápiában részesülhessünk. Gyorsabb a kivizsgálás folyamata, ha minél pontosabban mondjuk el tüneteinket, ehhez ne szégyelljünk jegyzeteket is készíteni, megkímélhetjük magunkat felesleges vizsgálatoktól, ha részletesen tudjuk tájékoztatni orvosunkat az állapotunkról.

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség télen: 5 tanács a jó közérzetért
Következő cikkNők a nőkért: férfiak bárlistán