A távmunka és a kismamák

tavmunka.jpg

A távmunkát sokszor a kisgyermekes anyák munkavállalási gondjait megoldó csodaszerként emlegetik. Azonban a távmunka – definíciójából adódóan – csak egy viszonylag szűk réteg számára jelenthet megoldást.  Cikkünkből megtudhatod, pontosan mi a távmunka, milyen a jó távmunkás, és hogyan keress ilyen munkát.

A távmunka definíciója

A távmunka összetett, magas kvalifikációt, önálló munkavégzést igénylő feladatkör. Három alapvető tényező fennállásakor beszélhetünk távmunkáról:

 1. a munkavállaló nem a hagyományos munkahelyen, hanem attól távol végzi el napi munkáját (otthon, teleházban, közlekedési eszközön stb.);
 2. önállóan és rendszeresen végzi ezt a munkát, pl. heti 1-2 vagy akár öt napot dolgozik;
 3. a informatikai eszközzel dolgozik és a munka eredményét kommunikációs és információs technológiák alkalmazásával juttatja el munkaadójához.

Fentiekből következik az is, hogy elsősorban szellemi munka végezhető távmunkában, melynek eredménye alkalmas elektronikus továbbításra. A távmunka nem egyenlő a bedolgozással, mely teljesítmény követelményként meghatározott egyszerű, fizikai munka. Többnyire azok munkák alkalmasak a távmunka végzésre, melyek személyes megjelenés nélkül is végezhetők, tehát a megbízás és a teljesítés is történhet a hálózaton keresztül. Példák a távmunkában végezhető tevékenységekre.

Milyen a jó távmunkás?

 • alapvetően szellemi tevékenységet végez,
 • szakmailag elég felkészült az önálló munkához,
 • infokomunikációs eszközöket készségszinten tudja használni,
 • képes az önálló munkavégzésre,
 • képes a rugalmas munkavégzésre,
 • van belső motivációja,
 • nagy az önfegyelme: rá tudja magát venni a munka elkezdésére és abbahagyására (!) is,
 • képes az idejét jól beosztani, és a határidőket betartani.

Hogyan találhatunk távmunkát?

Magyarországon még gyerekcipőben jár a távmunka, melynek oka elsősorban a konzervatív munkakultúrában keresendő: a munkavállaló munkavégzésének fokmérője a munkában eltöltött idő, és nem az elért eredmény. A vezetők jó része nem is készült fel a feladatok eredmény-orientált kiosztására és számonkérésére.

Kismamaként elsősorban azoknak van lehetőségük távmunka végzésére, akik szülési szabadságuk megkezdése előtt megállapodtak ebben munkáltatójukkal. Nagyobb vállalatoknál rendszerint létezik valamilyen kismama-politika, melynek keretében a kismamával együtt dolgozzák ki a HR-szakemberek a munkába való visszatérés módját, és időzítését. Ennek egyik eleme lehet, hogy a kismama egy darabig otthonról végzi a munkáját, és csak adott időközönként jár be a munkahelyére.

Munkakeresőként távmunka-adatbázisokban kereshetünk ilyen jellegű álláshirdetéseket. Ne feledjük azonban, a távmunka nem egy szakma, hanem pusztán egy korszerű munkavégzési módszer. Csak akkor találunk megfelelő távmunkát, ha megfelelő szintű szaktudásunk van olyan területen, amely távmunkában végezhető.

TGYÁS és GYED folyósításának ideje alatt keresőtevékenység – így távmunka – sem végezhető!

Szélhámos távmunka-ajánlatok

Mivel a távmunka, és az otthoni munka iránt nagy a kereslet, megszaporodott a visszaélések száma is. Ezért fontos észben tartani, hogy a munkaerőpiacon az állás- és munkakeresés a munkavállalók számára mindig ingyenes. Vagyis azok a távmunka ajánlatok, melyekért előre regisztrációs vagy belépési díjat kell fizetni, jellemzően szélhámosságot takarnak. Példák szélhámos távmunka-ajánlatokra.

Jogi keretek

A távmunkát a Munka Törvénykönyve szabályozza: III. rész: A munkaviszony, X/A. fejezet: A távmunkavégzés.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..