Mit lehet és mit nem a szoptatás alatt?

A tévhitek ellenére a szoptatás összeegyeztethető a mindennapi életvitellel, kikapcsolódással, sportolással. A szoptató kismamának nem kell otthon ülnie éjjel-nappal, nem kell lemondania sem a pihenésről, sem a tanulásról vagy a munkáról.

Fogyókúra szoptatás alatt

A szülés után nagyjából két hónapra van ahhoz szükség, hogy szervezet regenerálódjon, és a tejelválasztás beálljon. Ebben az időszakban még nem javasolt semmilyen fogyókúra és később sem javasolt havi két kilónál többet fogyni.

A méreganyagok ugyanis a zsírszövetben raktározódnak, s hirtelen fogyás esetén a véráramba, és így az anyatejbe is eljutnak.  Ráadásul az erőteljes testsúlycsökkenés a tejelválasztás csökkenését is eredményezheti. Nem javasoltak a magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú étrendek sem, mert az anya anyagcseréjét megváltoztatják, és a keletkező anyagok bejuthatnak a tejbe is.

A szoptató anyák többsége akkor is fogy néhány kilót, ha az átlagos étrendet követi, mivel a tejtermeléshez többletenergia szükséges. Elősegíthetjük a fogyást, ha csökkentjük étrendünkben a zsírban és cukorban gazdag ételek, édességek, rágcsálnivalók, cukros üdítők, gyümölcslevek mennyiségét. Ezzel párhuzamosan a testmozgást is elkezdhetjük, óvatosan fokozva a terhelést. Így körülbelül heti fél kilót lehet leadni, ami nem befolyásolja az anya tejtermelő képességét, és nem árt a babának sem. A diétát folytató szoptató édesanyáknak növelniük kell a kálciumban és D-vitaminban gazdag ételek mennyiségét az étrendjükben.

Fogyókúra, szauna, szolárium szoptatás alatt

Testmozgás szoptatás alatt

A gyermekágyas időszak lejártával, a hatodik hét után, a testmozgást is elkezdhetjük. Elterjedt tévhit, hogy az izomláz hatására „megsavanyodik” a tej, ez azonban nem igaz. Bár edzés után növekszik az anyatej tejsavtartalma, ez rendszerint egyáltalán nem vagy csak kevéssé csökkenti a baba szopási kedvét. Azonban a túlzott megterhelés hatására csökkenhet a tej mennyisége, ezért mindenképpen tartsuk be a fokozatosság elvét – és kerüljük az izomlázat. A legfontosabb, hogy semmi olyasmit ne tegyünk, ami érzéseink szerint rosszat tesz nekünk, kellemetlen, vagy túlságosan megerőltető.

Fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra, torna közben, után igyunk ásványvizet, gyümölcsteát. Viseljünk rugalmas, jó tartást biztosító sportmelltartót, mivel a mellek túlzott rázkódása – amellett, hogy kellemetlen lehet – tejcsatorna elzáródást is okozhat. Válasszunk olyan mozgásformát, amely nem okoz ilyen kellemetlen érzést.

Sok helyen hirdetnek meg baba-mama tornát, baba-mama jógát, ahova kisbabánkat is magunkkal vihetjük. De akár otthon is tornázhatunk dvd-re, a baba alvásidejében vagy vele együtt. A tempós, jó levegőn végzett hosszú séta, a kirándulás, biciklizés is egészséges testmozgás. Nagykerekű, jó rugózó babakocsiban kocogni is magunkkal vihetjük a gyereket. Az úszás is megfelelő lehet, ha nem túlságosan hideg a víz. Egy-két alkalom után el tudjuk dönteni, kellemes érzés-e a vízben lenni, és nem csökkenti-e a tejtermelést. Ha sebes a mellbimbó, semmiképpen se menjünk úszni a fertőzésveszély miatt.

Kikapcsolódás szoptatós kismamaként

Igény szerint szoptatott baba esetében is néhány hét után többnyire megjósolható, körülbelül mikor fog legközelebb szopni kérni. Így egy-két órára – például amíg elmegyünk tornázni vagy fodrászhoz – nyugodtan másra bízhatjuk. Ha hosszabb időre kell elmennünk, akkor lefejt tejjel más is megetetheti. Később, ha már nagyobb a baba, esetleg mást is eszik már anyatejen kívül, egyre több időt fog kibírni szopás nélkül, így hosszabb programokat is szervezhetünk nélküle. Fontos, hogy mindig olyanra bízzuk rá a babát, akiben tökéletesen megbízunk, és akit ő is szeret. Így lelkifurdalás nélkül mehetünk el otthonról, az együttlétet pedig pótolhatjuk a hazaérkezés után.

Ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk másra bízni a babát, bátran vigyük magunkkal, a legtöbb esetben egy kis találékonysággal megoldható, hogy megszoptassuk. Utazásokra, nyaralásokra is magunkkal vihetjük. Otthon sem a kisbaba a kikapcsolódás legfőbb akadálya, hanem a tornyosuló feladatok, kötelezettségek. A hármasban töltött kirándulások szép, maradandó emlékek maradnak, s megszabadítanak a bezártság érzésétől.

Öltözködés szoptatás alatt

Szoptatás alatt kerüljük a szoros vagy/és merevítős melltartókat, a mellben szűk ruhaneműket, a hátul záródó ruhaneműket és a műszálas ruhaneműket, alsóneműket a felsőtesten. Dúsabb keblűek hordjanak jó tartást biztosító melltartókat. Kisebb mellű nőknél remekül beválik egy jól tartó pamut-top is.  Biztosítsunk elegendő szellőzést a mellbimbónak, különösen akkor, ha sebes. A nedves, sötét meleg, vagyis a becsomagolás melltartóbetétbe, melltartóba kedvez a kórokozók szaporodásának.

Előnyösek az elöl nyíló vagy könnyen felhúzható pólók, blúzok, esetleg a speciálisan szoptató nőknek kialakított ruhadarabok. Olyan alapanyagú ruhát hordjunk, aminek nem árt a gyakori mosás, hiszen bármikor előfordulhat, hogy folyni kezd a tej, vagy a baba lebüfizi a ruhánkat. A világos színű holmikon könnyebben meglátszik a tejfolt, a színes, nagymintás anyagokon kevésbé. Ha “rosszkor” váltódik ki a tejleadó reflex, nyomjuk tenyerünket erősen a mellbimbóra, így általában megállítható a tej spriccelése.

A mellméret várhatóan többször változni fog a szoptatás időszaka alatt, különösen, ha sokáig szoptatunk. A szülés utáni idõszakban két mérettel is nagyobb lehet a megszokottnál, késõbb viszont, a baba egyéves kora után, illetve akkor, amikor a szoptatást abbahagyjuk, eredeti méreténél kisebbre alakulhat.  A testsúly is változik, van akinek a szoptatás segíti az eredeti alak visszanyerését, van, aki a korábbinál is soványabb lesz, míg másnál csak a szoptatás abbahagyása után tűnnek el apránként felesleges kilók. Ezeket a változásokat is vegyük figyelembe a ruhák beszerzésekor és kiselejtezésekor.

A sikeres szoptatás 7 alapelve

Szépségápolás a szoptatás idején

Szoptatás alatt a kozmetikai kezelésnek, szőrtelenítésnek nincs ellenjavallata. Előfordulhat, hogy bőrünk a hormonális változások miatt érzékenyebb bizonyos anyagokra is, amelyekre korábban nem volt. Kérjük meg kozmetikusunkat, hogy fokozottabban figyeljen a lehetséges bőrirritáló anyagokra.

Kellemes kikapcsolódást nyújthat a test-masszázs is. Kerüljük azonban a fogyasztó, méregtelenítő kezeléseket, pl. a nyirokmasszázst, vagy cellulitisz-kezeléseket, mivel a felszabaduló méreganyagok ebben az esetben is bejuthatnak az anyatejbe.

Fodrászhoz is nyugodtan elmehetünk, akár hajat festetni is. Mértékkel a szolárium és a szauna is megengedett, kivéve, ha hajlamosak vagyunk mellgyulladásra – ilyenkor nem tesz jót a fokozott hőhatás. Előfordulhat, hogy a meleg beindítja a tejtermelést, készüljünk fel, hogy csepegés is előfordulhat. Szaunázás után csak langyos vízzel tusoljunk le, ne jéghideggel.

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!