A terhesség harmadik hónapja – Az enyhülő tünetek

A terhesség harmadik hónapja - Az enyhülő tünetek

A terhesség harmadik hónapjában lévő édesanya már erősen közeledik a második trimeszterhez, ezért az eddigi esetlegesen intenzív tünetek jó eséllyel enyhülhetnek. Új tünetek ilyenkor nem gyakran jelentkeznek, sokkal inkább a korábbiak maradnak meg, viszont sok anya számolt be arról, hogy a harmadik hónapra jócskán enyhülni látszódtak a korábbi kellemetlenségek. Most megbeszéljük, hogy mi várható (vagy mondható természetesnek) a 9-12. hétig terjedő intervallumon, beszélünk a baba fejlődéséről és a test változásairól is.

A testi változások

Megnövekedhet a hüvely váladéktermelése

A hormonok még mindig tombolnak a női szervezetben, a vérellátás is intenzívebb, mint általános állapotban ezért a hüvelyi ürítés is erősebb lehet, mint a nő azt korábban megszokta. Addig, amíg tiszta, fehéres és szagtalan a folyás, nincs semmi ok az aggodalomra, ez normális folyamat. Viszont, ha elváltozást látunk ezeken a pontokon, érdemes felkeresni a szakorvosunkat, hogy megkezdhesse a szükséges kezelést a kellemetlenségek megszüntetésének érdekében.

“Reggeli” hányinger

lány has
pixabay.com

Elképzelhető, hogy még mindig émelygés és hányinger, hányás kínozza a szervezetet, de nagyon sokan adtak róla tanúbizonyságot, hogy a harmadik hónapban ezek a tünetek vagy enyhültek, vagy egészen elmúltak. Amennyiben azt a tábort erősítjük, hogy még mindig gyakran érzünk hányingert, kíméljük a gyomrunkat könnyed ételekkel, mint a rizs, háztartási keksz, pirítós, banán, gyömbér tea stb. Amennyiben múlnak a tünetek, már az étvágy is visszatérhet, ezért érdemes egészséges ételekkel folytatni a szervezet immunitásának megerősítését.

*** Pampers pelenkacsomagjaink ***

Bőrön látható változások

A mellbimbók színe a melanin termelés miatt sötétedni kezd, ez egyfajta pigment. Ugyan ez a pigment okozhat még barna foltokat az arcon, illetve a köldöktől a szeméremig egy csík formájában is megjelenhet a has növekedése miatt. Ezek az elszíneződések a kisbaba megszületése után el fognak halványulni, vagy teljesen elmúlnak.

*** Gyerekjátékok már a bébi születése előtt ***

Fáradékonyság

jógázó nő
pixabay.com

A várandósság alatt a szervezetünk már nem csak önmagunkért, hanem a kisbabánkért is felelős, ezért több energiát használ. Ez okozza az állandó álmosság érzését, a fáradékonyságot. Pihenjünk, amennyit csak lehet, hallgassunk a szervezetünkre, ha álmosnak érezzük magunkat, mert ő tudja, hogy mire van szükségünk aktuális helyzetekben. Amennyiben időnk engedi mozogjunk, amikor csak tudunk, mert ez jó hatással lesz az éjszakai pihenésre is. A legmegfelelőbb mozgási formák ilyenkor a séta, az úszás vagy a jóga.

Székrekedés

fürdőszoba,kád,wc
pixabay.com

Néhány hormon végett az emésztőrendszer működése lelassul, ez vezet székrekedéshez. Azonban kiküszöbölhető, ha sok rostos ételt fogyasztunk, mint a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák vagy zöldségek. Illetve az idő előrehaladtával ezek a kellemetlen tünetek is elmúlnak majd, enyhítik őket a terhesség későbbi szakaszai.

A baba fejlődése a harmadik hónapban

kékszemű kislány baba
pixabay.com

A harmadik hónap végére kisbabánk nagyjából két hüvelyk hosszú lesz, elkezdenek kifejlődni az apró belei és az izomzat is. Néhány csont keménnyé válik, de a gerinc még puha marad. Kinőnek az aprócska ujjai a kezén és a lábán, ahol már körmök is fejlődhetnek. A külső nemi szervek is kezdenek láthatóvá válni, ezért a harmadik hónap után már jó eséllyel meg tudják majd mondani, hogy kicsilány vagy kisfiú pihen a pocakodban.

*** Babakocsik széles választéka ***

Milyen ételeket nem érdemes fogyasztani ilyenkor?

Mint mindig, a terhesség alatt érdemes kerülni a pasztőrizálatlan tejet, sajtot és gyümölcslevet, továbbá a nyers halat vagy kagylót, vagy olyan halakat, amelyek magas higanytartalommal rendelkeznek, mint például a kardhal vagy cápahús.

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkSzuper tippek a megfázás tüneteinek enyhítésére
Következő cikkMesedélután – Őszi mesék, Skolik Ágnes tollából

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!