A terhességi magas vérnyomás következményei

Terhességi magas vérnyomás

A terhességi magas vérnyomást, vagy más néven preeclampsia betegséget a mai napig is sokan nem veszik komolyan, aminek hátterében valószínűleg a kevés ismeretanyag, illetve a rossz beidegződés áll. A tények tisztázásában a ratkotunde.hu dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségét kérte.

Miért gond a magas vérnyomás terhesség alatt?

A magas vérnyomás az egyik legalattomosabb veszélyes betegség, amit ismerünk. Igazi veszélye abban áll, hogy sokszor tünetmentes, illetve sokan legyintenek rá, hiszen majd elmúlik. Nos, sok esetben sajnos ez nem igaz.
Terhesség esetében ha a magas vérnyomás betegség a 20. hét után jelentkezik, és a vizeletben megjelenő fehérjével párosul, akkor preeclampsiáról beszélünk. A szó két részből áll. Az eclampsia egy súlyos, epilepsziához hasonló görcsroham, mely ennek a betegségnek az egyik következménye lehet. A pre- szócska a megelőző időszakot jelöli.

A terhességi magas vérnyomás értékeket tekintve akkor áll fenn, ha két eltérő mérésből is 140/90, vagy a feletti értéket kapunk. A betegség ijesztő tünete a már említett eclampsia, de nem ez a legveszélyesebb. A magas vérnyomás ugyanis kezeletlen esetben vetéléshez, koraszüléshez, illetve a HELLP szindróma kialakulásához is vezethet, mely az egyik leginkább életveszélyes szövődménye a terhességnek. A betűszó a vörösvérsejt felbomlás, a májenzimek emelkedett szintjének és az alacsony vérlemezke számnak angol kifejezéseiből tevődik össze. Ez a jelenség sajnos nagyon könnyen vezethet az édesanya és a baba halálhoz is, mivel igen gyorsan jelentkezik.

Mi az a HELLP szindróma?

Miért alakul ki magas vérnyomás a terhesség alatt?

A preeclampsia kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de a leginkább elfogadott elmélet szerint a placenta kiserei nem megfelelően alakulnak ki, így a megnövekedett nyomás nem biztosítja a megfelelő véráramlást, ami azonban súlyos szövődményekhez vezethet.
Tény, hogy a terhesség során a vér mennyisége nő, hiszen egy másik életet is el kell látnia tápanyaggal, és ebből ésszerűen következik, hogy a tápanyagszükséglet is nő. A preeclampsia monitorozása és esetleges gyógyszerezése a szakember feladata, a kismamának azonban érdemes figyelnie arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot juttasson a szervezetébe. Hiszen nagyon jól látszik, hogy nem csak a baba kifejlődésénél jelent kulcskérdést a tápanyagellátottság, hanem a placenta kialakulásánál, illetve annak vérellátásában is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A terhességi magas vérnyomás kialakulása nem az általános vérnyomástól függ

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Betegség terhesen rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMinden, amit tudni akarsz a hisztiről
Következő cikk110 milliárd bölcsőde- és óvodafejlesztésekre

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..