A tökéletes kiságy – vásárlási kalauz képekkel

kisagy500.jpg

Mikor a kisbaba még az anyukája pocakjában élvezi az összkomfortot, és még tisztában sincs azzal, hogy hamarosan egy egészen más világba érkezik, akkor az őt hordozó otthon gazdája már régóta azon töri a fejét, hogy vajon milyen kiságy lenne megfelelő – sőt mi több tökéletes – az ő csöppsége számára. Milyen kivitelekben gondolkodhatunk?

Vannak ugye a „sima”, klasszikus kiságyak, amelyek ideális esetben nem mozdulnak el a helyükről, csak mikor mi tolingásszuk ide-oda. Valamint vannak a bölcsők, amelyek lehetővé teszik, hogy úgy ringassuk a kicsit, hogy ő közben a hálóhelyén fekszik, nem pedig karjainkban. Szeretnénk esetleg átalakítható kiságyat? Már ilyen is létezik, és kapható. Ezzel megoldhatóvá válik, hogy ne kelljen korosztályonként állandóan új ágyikót vásárolnunk. Színben is rengeteg verzió van, ám érdemes szem előtt tartanunk, hogy ha további kistestvérek érkezésére kerülhet sor, akkor célszerű semleges színűt választani, hogy a talán másnemű gyerkőc is megörökölhesse később a kiságyat. Természetesen ezeket sem egyforma stílusban találjuk meg az üzletekben.

Nézzük meg, hogy egy baba bútorboltban milyen kiságyakat is találhatunk:

1. Klasszikus kiságy:

Egyik vagy akár mindkét oldala is leengedhet, ezáltal könnyebben hozzáférhetünk a babához. A matrac magassága általában legalább két ponton állítható, de ez nem minden kiságy esetében van így, ezért erre vásárláskor érdemes odafigyelni. A görgővel felszerelt kiságyak mobilitása rendkívül praktikus lehet, hiszen így könnyedén áthelyezhetjük a bútordarabot más helyiségbe, hogy a gyermeket mindig szemmel tarthassuk. Ezzel akár egy járóka vásárlását is megspórolhatjuk magunknak.

A baba védelmében az előírásoknak megfelelően a kiságyak már olyan festékekkel vannak lefestve, amelyek nem károsak a baba számára, semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaznak. A fogzás során sem kell aggódnunk, hiszen már gyárilag felhelyezett rágócsíkok is megtalálhatóak egyes modellek mindkét oldalán. Ez a műanyagból készült védőfelület védi a baba ínyét, ha netán a kiságy rácsait találná megfelelő rágcsálnivalónak. A plexi lábvégű kiságyak is egyre népszerűbbek, hiszen a törhetetlen, átlátszó plexin keresztül jóval szélesebb világot láthat be a gyermek és még érdekes játékokra is lehetőséget biztosít.

2. Junior ággyá alakítható kiságy:

Klasszikus kiságy, melyet nagyobbá alakíthatunk gyermekünk növekedésével. Ezzel egy újabb ágy megvételét kitolhatjuk pár évvel. Költséghatékony megoldás, amely lehetővé teszi, hogy csecsemőkortól körülbelül 6 éves koráig gyermekünk megszokott fekhelyén térhessen nyugovóra. A fent említett klasszikus kiságyak előnyeivel is rendelkezik.

3. Ágy mellé helyezhető kiságy:

Mindig igazán fontos, hogy szülő és gyermeke szoros kapcsolatban legyenek egymással, de a születés utáni első hónapokban szinte nélkülözhetetlen az állandó testi kontaktus. Erre nyújt megoldást a „Bedside Cot”, amelynek egyik oldali rácsa teljesen leengedhető és betolható a kiságy alá, a matrac magassága pedig több fokozatban állítható. Az állításnak köszönhetően a franciaágy matracának szintjébe állítva közvetlenül az édesanya mellé helyezhető az ágyikó, mintha egy ágyban pihennének, miközben a kicsi mégis a saját kiságyában szunyókálhat. Ha már úgy érezzük, hogy elég nagy ahhoz, hogy külön költöztessük, egyszerűen csak felhúzzuk a rácsot. A rács egyébként nagyon könnyen, 5 másodperc alatt le- és felhúzható, így napközben, ha nem vagyunk a pici mellett, a rácsot felhúzva, nyugodtan használhatjuk a baba altatására.

4. Kombinált kiságy

Mint azt a neve is sugallja, ezt a bútort lehet variálni, mint a legót. A kiságy végében pelenkázásra alkalmas felületet találunk, amely kisgyermekeknél elengedhetetlen. Az ágy aljához fiókokat vásárolva jó tároló helyre tehetünk szert, ha netán a szekrényben már nem férne a sok motyó. Ugyanakkor, ha nincs szükségünk extra helyre, egy fekhely mindig jól jöhet a baba mellett. Amennyiben vendégágyat vásárolunk a termékhez kiegészítőként, így közvetlenül is a gyermek mellett tölthetjük az éjszakát (kényelmesen, nem a karosszékben ülve).

A kombinált kiságyak ára általában magasabb, mint a klasszikus kiságyaké, viszont megéri, ha jól választunk, mivel ha a baba felcseperedett, a kombinált ágy szétszedhető, és belőle egy junior ágyat, egy helytakarékos íróasztalt, egy fiókos éjjeliszekrényt és egy polcos kisszekrényt nyerünk újabb kiadások nélkül. Ha egy olyan színvilágú és stílusú darabot választunk, amely tíz év múlva is divatos lehet, akkor akár egy bútorral is felnőhet gyermekünk, hiszen az átalakított ágy 90*200-as méretével egy tinédzser gyermeknek is tökéletesen megfelelő.

5. Bölcső

Szakmai háttérinformációk és tudományos elemzések szerint a ringató mozgásnak nagy szerepe van az idegrendszer- és mozgásfejlődésben. Legfőbb vonzereje így a ringató mozgásban rejlik; de nem utolsó szempont az sem, hogy az első hónapokban, még ha a szülők szobája kisebb méretű is, könnyen elhelyezhető ott is az anyuka közelében, hiszen a 120x60cm-es kiságynál is kisebb, tehát kis helyet foglal. A görgős kivitel itt is praktikus, hiszen mint azt korábban említettük is, az első néhány hónapban nélkülözhetetlen a baba és mama állandó együttléte.

Mint minden kiságyat, a bölcsőt is meseszéppé varázsolhatjuk egy baldachinnal, amely nemcsak a beszűrődő fényt tartóztatja fel, de a melegebb időszakban felbukkanó szúnyogoktól és legyektől is megóvja kisbabánkat.

Forrás: Stile Baby Interio baba- és gyermekbútor

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..