A vágy csendje szülés után

szomorú nó, A vágy csendje szülés után

Egy kisbaba érkezése óriási öröm, de ugyanilyen mértékben fel is forgathatja a család életét, sőt a szülők párkapcsolatát is. Sok férfi panaszkodik arra, hogy a felesége a szülés után nehezen, vagy egyáltalán nem engedi vissza őt a hálószobába.

A pszichológiai szakirodalom a vágy csendjeként emlegeti a jelenséget, és a hátterében számtalan biológiai és lelki ok áll. Sajnos ezzel nagyon kevés pár van tisztában, ráadásul gyakran tabuként is kezelik ezt a helyzetet, mert fájdalmas, néha szégyenteljes dolog is arról beszélgetni, hogy miért nem kívánja a nő a szexet a szülés után.

Biológiai okok

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a terhesség alatt a hormonok hullámvasútján száguldozik a nő, és a legtöbb férfi viszonylag jól is tűri a párja hangulatváltozásait. Azzal viszont nagyon kevesen vannak tisztában, hogy a szülés után is tovább játszanak az anyukával a hormonok. A prolaktin, ami az anyatej kiválasztásáért felelős, „bekavar” a szexuális funkciók szabályozásába is. A prolaktin szintje megemelkedik a szoptatás alatt, és gátolj a libidót, a petesejtek érését, ovulációját, vagyis mindent elkövet, hogy megakadályozza az ismételt teherbeesést. A férfi ebből csak annyit érzékel, hogy a párja nem akar ágyba bújni vele.

Nehezíti a helyzetet, hogy a szülés utáni felépülés nem megy mindenkinél egyformán gyorsan. Az orvosok általában hat hét türelmi időt kérnek a férfiaktól, mert átlagban ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a kitágult hüvely visszaálljon az eredeti állapotába. De ez sem megy mindenkinél egyforma gyorsan. Nagyon fontos, hogy a férfi ne tegyen bántó megjegyzést arra, hogy a nő hüvelye tágabb a megszokottnál.

Sokszor előfordul, hogy a szülés utáni első együttlét fájdalmasabb a nőnek, különösen, ha gátmetszésen esett át. Császáros szülés esetében pedig a kényelmetlen helyen lévő műtéti seb okozhat gondot. További nehezítő tényező, hogy a szülés után akár egy évig is előfordulhat hüvelyszárazság. Ha erről nem tud a pár, akkor a jelenséget úgy is értelmezheti, hogy a nő nem kívánja a szexet. A szülés után a nő testének illata megváltozik, mivel anyatejet termel, ami a szexuális izgalom hatására általában elkezd folyni, ráadásul a mellek sokkal érzékenyebbé, fájdalmasabbá válnak. Csoda, ha egy nő ezek után elutasítja a párja közeledését?

Lelki okok

Az apukák türelme általában a gyerek születéséig tart. Úgy gondolják, hogy a terhesség alatt kellő figyelmet szenteltek társuknak, óvták őt, és kibírták az utolsó hetek aszkézisét, most már szeretnék visszakapni a feleségüket. Ehelyett azt látják, hogy a nő fénysebességgel távolodik tőlük, minden idejét és energiáját a babára fordítja. Ez is teljesen normális jelenség, hiszen az anyának egy teljesen új szerepet kell megtanulnia, tele van szorongással, és néha még bűntudata is lehet, hiszen az a kép élhet a fejében, hogy a jó anyának nincsenek vágyai.

Akadnak olyan nők is, akik a baba születése után úgy érzik, hogy magukra maradnak az összes feladattal, mert a párjuk egyáltalán semmiben nem segíti őket. Hulla fáradtak, nyűgösek, kihasználtnak, kifacsartnak érzik magukat. Ebben a helyzetben egy követelőző férj csak púp a hátukon, és egyetlen porcikájuk sem kívánja az intimitást. Gyakran tudatosan vagy tudattalanul, de szexmegvonással „büntetik a párjukat azért, mert úgy érzik, magukra maradtak a baba körüli összes feladattal.

Mit lehet tenni?

Türelem, türelem és még egy kis türelem. Na meg persze tapintatosság.

Sokat segít még az őszinteség, elfogadás, és az apuka segítsége a baba, háztartás körül. Ha pedig egyik sem működik, és a válság sokáig elhúzódik, akkor érdemes párterapeuta segítségét kérni.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkNeked mi a bőrtípusod?
Következő cikkTáplálkozási kisokos terhességi cukorbetegség esetén

1 KÉRDÉS

  1. Ez szép és jó, de mi van azzal a jelenséggel, ha nem bírja ki a pár a 6 hetet sem? Hiába próbáltuk egyéb módon kielégíteni egymást, nem volt elég. 2 hétig bírtuk, utána egymásnak estünk. És így is büszkék voltunk magunkra, hogy ilyen sokáig bírtuk, mert 4 nap után már szenvedtünk mind a ketten, és szó szerint a perceket számoltuk, hogy mikor lehet már. Persze, fájt, de még így is életmentő volt az aktus, különben megkattantam volna. Ez mitől van? Nem működött valami hormon megfelelően? Vagy csak a “nem szabad” izgatott minket ennyire? Hiánypótló cikk lenne erről is írni, mert mindenhol csak azt olvastam, hogy nem is kívánja a friss anyuka a szexet, mert a hormonok így meg a fáradtság úgy. Ehhez képest elég megdöbbentő volt a bizsergés, amikor a kórházból való hazatérés után mellém feküdt a férjem. Most velem van valami komoly baj, vagy egyszerűen arról nem érdekes írni, ha ugyanúgy kívánja egymást a pár a szülés után, mint előtte?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..