A vércsoporttól is függhet a termékenység

fecskendő vérvételhez

Kutatók szerint a leggyakoribb vércsoportú „O”-ás nőknek sokkal gyakrabban merül ki a petesejtkészletük, így idősebb korukban nehezen tudnak teherbeesni. A népesség majdnem felének, 44 százalékának „O”-ás a vércsoportja. A lakosságnak 42 százaléka „A”-s, míg 14 százaléka „AB”-s vércsoportú. Amerikai kutatók vizsgálatai szerint a „O”-ás vércsoportú nőknek kétszer gyakrabban merül ki petefészke idő előtt, mint a többi vércsoportú nőnek.

A petefészekben lévő petesejtek száma az életkor előrehaladásával csökken. Az újszülött kislányoknak még közel kétmillió petesejtje van, ebből pubertásra csak 400 ezer  marad, míg 40 éves korra ez a szám már néhány százra csökken. A Yale University és a New York-i Albert Einstein College of Medicine kutatói 563 olyan 45 évnél fiatalabb hölgy vércsoportját tekintette át, akik meddőségi kezelést kaptak.

Megvizsgálták FSH szintjüket is, amelyik egy olyan hormon szervezetünkben, melynek magass szintje esetén a petefészek kimerülőben van. Ha az FSH szintje 10-nél magasabb, az azt jelenti, hogy a nő nagyon nehezen fog megtermékenyülni. A vizsgálatban a „O”-ás vércsoportúak között kétszer gyakoribb volt az ilyen magas érték. 20 feletti érték esetén a nők biztosan terméketlenek.

A kutatók szerint a jövőben, amikor halogatjuk a gyerekvállalást, figyelembe kell majd vennünk vércsoportjukat is. Természetesen a „O” vércsoportú nők is teherbe tudtak esni, mert számos egyéb tényező is befolyásolja a termékenységet, mint például az életkor, a testsúly, és az alkoholfogyasztás.  „Úgy tűnik, hogy az „A” és „AB” vércsoportúak, az „A” gének miatt védettek a korai petefészek kimerüléstől. Ezzel szemben a „O”-ás vércsoportúaknál sokkal gyakoribb a magass FSH szint, petesejtkészletük sokkal hamarabb kimerül.” – mondja Dr Edward Nejat, aki az Albert Einstein College of Medicine munkatársa.

Forrás: Medipress
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHöcögtető, lovagoltató játékaink
Következő cikkNehéz születés = agresszív gyermek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..