Nehéz születés = agresszív gyermek?

baba1.jpg

A nehezen napvilágra jött és a szülés során fogóval világra segített gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki gyermekkorban agresszív viselkedés – állítják kínai kutatók. A viselkedésbeli problémáknak köze lehet a kortizol nevű stressz hormon magas szintjéhez. A kortizolt a szervezet a stresszes és nehéz születéskor is termeli.

“A születés nehézségének és a gyermekkori pszichopatológiás viselkedésnek talán a szervezet kortizolválaszához van köze” – írták a szakemberek BJOG nevű, nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban. Korábbi tanulmányok már rávilágítottak: a köldökvérben a császármetszéssel született babáknál a legalacsonyabb a kortizolszint, őket a természetes úton, de nehézségek nélkül világra jöttek követik. A legmagasabb a szülőcsatornán segítséggel, fogóval és vákuummal kibújt gyerekeknél.

“A kortizolszintet összefüggésbe hozták a gyermekkori pszichopatológiával, ennek ellenére további kutatásokra van szükség, hogy további részletek váljanak ismertté” – hangsúlyozták a Pekingi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói.

A szakemberek 4190 kínai gyereket vizsgáltak, 4-6 éves koruk között figyelték meg, hogy mutatják-e a visszahúzódó, ideges, depressziós, figyelemhiányos, erőszakos vagy agresszív viselkedés jeleit. Ezek a problémák legkisebb mértékben a császármetszéssel született gyerekeknél mutatkoztak. A legerősebben viszont a fogóval és vákuummal világra segített kicsiknél fordult elő – állítják a tudósok.

A császármetszések száma növekszik Kínában, különösen az ország gazdagabb, délkeleti részében. Ezen a vidéken 1994-ben még a szülések 22 százalékában került sor császármetszésre, 2006-ban viszont már 56 százalék volt ez az arány. Az esetek jó részében az anya kérésére végzik a beavatkozást.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.