A legveszélyesebb ételek – amiket te is megeszel!

A burgonya idegmérget tartalmaz, a növényi csírák óriási járványok kiindulópontjai, egyes tengeri halak fogyasztása nem ajánlott várandós anyukáknak. A földimogyoró közismert gyilkos: csak Amerikában évente több mint száz az allergiás reakciókból adódó halálesetek száma.  Íme, a legveszélyesebb ételek, amit nap mint nap fogyasztunk.

A földimogyoró

A földimogyoró kedvelt csemege, különösen a téli időszakban, azonban a világ lakosságának közel egy százaléka allergiás rá. Az Amerikai Asztma és Allergia Akadémia jelentése szerint a legtöbb étel- allergia miatt bekövetkező haláleset a földimogyoró számlájára írható, csak Amerikában évente több mint száz. Az allergiások számára már parányi mennyiség is elég a légzés leállásához. Ráadásul az elmúlt években megduplázódott a földimogyoróra allergiás gyermekek száma.

Pattogatott kukorica

A mikrohullámú sütőben kipattogtatott kukorica sokak kedvence, kevesen gondolnák, hogy veszélyes élelmiszer. A fő problémát a zacskó jelenti, amely perfluoroktánsavat tartalmazhat. Laboratóriumi körülmények között, ha felmelegítették ezt az anyagot, akkor a kísérleti állatoknál daganatos megbetegedéseket és terméketlenséget figyeltek meg. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség potenciálisan rákkeltő anyagként tartja számon. Jobban járunk tehát, ha magunk készítjük a pattogatott kukoricát.

Tengeri hal – veszély a gyermekekre

A tengeri halak a gyermekek kedvencei, és éppen rájuk nézve a legveszélyesebb. A szennyezett tengerek miatt a halak higanytartalma sajnos igen magas, és a higany különösen a fejlődő idegrendszerre nézve káros. 2004-ben az amerikai kormányzat óvva intette a várandós anyukákat és a fiatal gyermekeket attól, hogy túl sok tonhalat fogyasszanak, mert az károsíthatja a gyermekek idegrendszerét. A legfrissebb javaslat a makrélától és a kardhaltól óv. Fogyasszunk inkább a hazai halakat, ott ez a probléma nem áll fenn!

Bodza

A bodza nem csak szörpként finom, hanem egyre többen készítenek belőle lekvárt is. A népi gyógyászat egyik legnépszerűbb növénye, amely a migrén mellett a magas vérnyomás kezelésére is alkalmas. Kevesen tudják azonban, hogy a nyers bodzatermés mérgező, és a növény levele, szára és gyökere is cianidokat tartalmaz.

Növényi csírák

A csírák rendkívül népszerűek az egészséges táplálkozás híveinek körében, és valóban kitűnő protein- és vitaminforrások. A csíráknak azonban meleg és nedves környezet kell a növekedéshez, és ez ideális körülményeket teremt az E. coli és a szalmonella baktériumnak is. 2011-ben Németország legnagyobb E. Coli járványát csíranövények okozták, közel 4.000 ember fertőződött meg, több mint 50-en bele is haltak. Az Egyesült Államok közegészségügyi szervei gyermekek, és várandós anyukák számára semmilyen körülmények között nem ajánlja a nyers csírák fogyasztását.

Burgonya

Magyarországon a burgonya alapélelmiszer, kevesen tudják, hogy a nyers krumpli mérgező vegyületet, szolanint tartalmaz. A szolanin nagy mennyiségben a központi idegrendszert támadja meg, görcsöket, akár kómát is okozhat. A főzés során a szolanin kioldódik a burgonyából, de mivel a legnagyobb mennyiség a héjban található, ezért célszerű vastagon hámozni a krumplit, és alaposan megfőzni, hogy a veszélyes anyag kioldódjon belőle.

 

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .