Ági szülés utáni fogyás naplója 2.: A fogyás sikerének kulcsa

szülés utáni fogyás

Miért van az, hogy az egyiknek sikerül, a másiknak meg folyamatos küzdelem árán sem? Mi a súlyvesztés sikerének a kulcsa és mi a legtöbb füstbe ment fogyás oka? Minthogy ez jelen helyzetben saját szempontomból sem lényegtelen, nézzük, mit tehetünk mi, fogyni vágyók.

Van egy kulcsfontosságú tényező, amely nem csak a tudatos súlycsökkentés, de egészében véve egy tudatos élet vezetéséhez is nélkülözhetetlen! Ez pedig a CÉLÁLLÍTÁS. Célok nélkül sehová sem jutsz – ezt bizton állíthatom!

Mégis mi szokott lenni a fogyni vágyók célmeghatározásának legnagyobb csapdája? Hogy IRREÁLIS, TELJESÍTHETETLEN célokat tűzünk ki magunk elé! Pl. május közepén ráeszmélünk, hogy “Úristen, mindjárt itt a nyár! 2 hét alatt szeretnék lefogyni 6 kilót!” Majd vadabbnál-vadabb fogyókúrás módszerek bevetésével próbálkozva, csalódottan konstatáljuk, hogy nem sikerült.

Épp ezért, nagyon fontos, hogy SMART= ÉRTELMES célokat tűzz ki Magad elé! Mit is jelent a SMART (ami egy angol betűszó)?

S (specific, vagyis) = Jól meghatározott
M (measurable, vagyis) = Mérhető
A (attainable, vagyis) = Megvalósítható
R (result-oriented, vagyis) = Eredményorientált
T (time-phased, vagyis) = Időben rögzített

Íme, az én SMART célom:

Június 9-re, Natália lányom 1. születésnapjára visszanyerem a várandósságom előtti “paramétereimet”, vagyis újra 58 kg leszek, 65 cm-es derékkal és 92 cm-es csípővel. Célom eléréséhez az edzéstervem betartom és követem a kiegyensúlyozott, “bűnözés-mentes” táplálkozás irányelveit. (SMART célod meghatározhatod kilóban, centiméterekben, ruhaméretben – ahogy jól esik). Az edzéstervezésről és táplálkozásról pedig lesz még bőven szó a naplóban, ne aggódj!

MOST vegyél elő egy darab papírt, írd le SMART célod és tedd jól látható helyre, hogy lehetőleg minden nap szem előtt legyen  (beírhatod ide is, úgy legalább jó sokan elolvassuk és még inkább elköteleződsz)!

SMART célod célszerű RÉSZCÉLOKRA bontanod, részhatáridőkkel – úgy nem olyan ijesztő! Az enyém így néz ki: február végére – 2 kg-ot leadok a jelenlegi testsúlyomból. (A normál, tartható súlyvesztés mértéke kb. 0,5 kg /hét). És akkor figyelembe vettem, hogy még tél van :) … Ha ez megvan, jön az új részcél meghatározás. Csak lépésről-lépésre. Határozd meg Te is az 1. részcélod írásban!

A következő bejegyzésben az edzéstervezésről írok.

Ági szülés utáni fogyás naplója 3.: A nagy TERV

Bátorító gondolatok: “Általában az az ember jut legmesszebb, aki hajlandó merni és csinálni. Egy óvatos hajó soha nem jut messze a parttól.” (Dale Carnegie)

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkMeddőségi vizsgálat ultrahanggal
Következő cikkA morzsa, az boldogság