Agyrázkódás tünetei

Agyrázkódás tünetei

Agyrázkódás akkor következik be, amikor az agy a fejet ért ütés következtében elmozdul a koponyán belül. Az agyat az azt körülvevő agyi-gerincvelői folyadék megvédi a kisebb fejsérülésektől, de súlyos behatás következtében az agy nekiütődik a koponyacsontnak, ami az agy horzsolásos sérülését, a vérerek sérülését és idegkárosodást okoz.

Az agyrázkódás felismerése nem könnyű. Külső jelei nincsenek, és tünetei néha azonnal jelentkeznek, sokszor azonban a sérülés után napokig késhetnek. A szülőknek a gyermek fejét ért erős ütés után oda kell figyelniük az agyrázkódás tüneteire. Például akkor lehet szó agyrázkódásról, ha a gyermek:

 • bódultnak vagy kábultnak látszik,
 • esetlenül mozog, és rossz az egyensúlyérzéke,
 • lassan válaszol a kérdésekre,
 • elveszíti az eszméletét, akár csak egy pillanatra,
 • nem tudja pontosan, hol van, vagy mit csinál,
 • nehezen emlékszik vissza az ütést megelőző vagy követő eseményekre,
 • furcsán, tőle szokatlan módon viselkedik,
 • fejfájásra panaszkodik,
 • hányingert érez, hány,
 • érzékeny a hangokra vagy a fényre,
 • homályos vagy kettős látást tapasztal.

A közlekedési balesetek egyharmada nyáron éri a gyerekeket

E jelek bármelyike aggodalomra ad okot, ezért ilyen esetben azonnali orvosi segítséget kell kérni: mentőt hívni vagy bevinni a gyermeket a sebészeti ügyeletre. „Ha az agyrázkódást nem diagnosztizálják, megnövelheti a sérülés ismétlődésének kockázatát. – állítja Dr. Paul Gubanich, Cleveland Klinika ortopéd szakorvosa. – Azok a sportolók, akik visszatérnek a pályára a teljes felépülés előtt, azt kockáztatják, hogy tüneteik súlyosbodnak, és sérülésük ideje elhúzódik.”

Elsősegély gyerekeknek: balesetek

Az Egyesült Államokban a baleseti osztályokon évente 135 ezer 5 és 18 év közötti gyermek jelentkezik traumás fejsérüléssel, melyek jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri, játszóházi játék.

Erről a témáról még a Balesetek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFilmajánló: Babák – Az első év
Következő cikkVédjük meg a fogainkat!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..