Alternatív járművek, magyar fejlesztések – képekkel

elektromos járművek

A ma használt fosszilis üzemanyaggal hajtott, hagyományos autók kora lejárt. Nem használhatók tovább anélkül, hogy ne kényszerülnénk komoly kompromisszumra a környezettel, egészségünkkel, vagy a pénztárcánkkal. Ez pedig csak egyet jelenthet: új alternatíva után kell nézni.

Szerencsére nem kell messzire mennünk sem időben, sem térben, ahhoz, hogy személyesen találkozzunk a legújabb fejlesztésekkel, találmányokkal, melyekkel akár már holnap leválthatnák a hagyományos autókat az utakon. A Zöldautó.info internetes hírportál több mint egy éve dolgozik azon, hogy felkutassa az ígéretes – elsősorban magyar fejlesztésű – zöld autókat és hírt adjon róluk. 2011 júniusában végre elhozta a nagyközönség számára is a legígéretesebb magyar fejlesztéseket, melyeket akár ki is lehetett próbálni a IV. Országos Öko Expo és Bio Fesztiválon.

Nem jelent túl sok munkát és komolyabb autógyártási ismereteket sem igényel egy hagyományos jármű robbanómotorjának villanymotorral történő helyettesítése. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy hazánkban is egyre több olyan elektromos autóval találkozni, amelyek szériaautóból lettek átalakítva. Ráadásul ezek nem csupán kiállítási darabok, hanem a tulajdonosok a mindennapi közlekedésben használják. Ilyen módon átalakított elektromos Suzukival találkozhattak a látogatók a rendezvényen is.


Ahogy a benzin kifogy a tankból, az akkumulátorokban tárolt elektromos áram is elfogy előbb-utóbb, amire az elektromos töltőoszlopok nyújtanak megoldást, vagyis nyújtanának, ha az infrastruktúra megfelelően ki lenne alakítva, de ez még várat magára. Az elektromos töltőállomások elterjedéséig a villanyautók használóinak be kell érniük az otthoni konnektorral, amely szintén alkalmas a járművek feltöltésére.

Alternatív meghajtás esetén legtöbbször a személyautók jutnak rögtön eszünkbe, pedig számos olyan felhasználási terület van, ahol nem csak azért lehet jó egy elektromos autó, mert környezetbarát, hanem mert praktikus is: csendes, olcsó a fenntartása, csak kis távolságokra van szükség a járműre… Parkokban, golfpályákon, repülőtereken, állat- és növénykertekben, gyárterületeken például indokolt lehet egy a hagyományos személyautóktól eltérő kasznijú elektromos jármű. A rendezvényen bemutatkozott az elektromos kisteherautó, és a kifejezetten nemzeti parkok részére tervezett egyedi megjelenésű terepjáró is.


Alternatív járműnek számít az a különleges 3 kerekű kerékpár is, amelynél a pedálokat csak rásegítésként kell használni, mivel a kerekeket villanymotor hajtja, mely a nap energiáját használja fel a karosszéria tetején és hátulján elhelyezett napelemek segítségével. Megjelenésében nagyon egyedi és újszerű ez a városi közlekedésre tervezett jármű, amit szintén kipróbálhattak a rendezvény látogatói.

A Zöldautó.info standján a jövő járműveivel és a jelen takarékos megoldásaival ismerkedhetett meg mindenki, aki szeretné környezetét hosszú távon megőrizni, úgy hogy nem mond le az utazás kényelméről.

Fotók: Zöldautó.info

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNaptejek: melyiket válasszuk?
Következő cikkKiütés, bőrirritáció, allergia: 5+1 ok

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..