Apáinktól tanulunk állhatatosságot

a jó apa

Láthatóan az apák a kulcsfigurái a kamasz gyermekek állhatatosságra és kitartásra nevelésében – állítják a utahi Brigham Young Egyetem kutatói apák napja előtt megjelent tanulmányukban.

Laura Padilla-Walker és Randal Day 325 családot vizsgált több éven át. Az idők során az apáktól „szerzett” kitartás a fiatalok sikeresebb iskolai előmeneteléhez és a kriminális cselekedetek elkerüléséhez.

a jó apa„Kutatásunk fő kérdése, hogy mennyire képesek a gyermekek kitűzött céljaikat véghezvinni” – mondta Day.

„A kitartás az alapja annak, hogy a gyermekek képesek legyenek megküzdeni a stresszel és az élet nehézségeivel” – tette hozzá a Journal of Early Adolescence című folyóiratban megjelent tanulmánnyal kapcsolatban.

„Viszonylag kevés kutatás vizsgálja az apák sajátos helyzetét. A mi tanulmányunk segíthet annak megalapozásában is, hogy az olyan tulajdonságok, mint a kitartás – amely tanulható – kulcsfontossággal bírnak a gyermek életében” – mondta el Padilla-Walker.

A lényeg az apák határozott viselkedése – amely nem összetévesztendő az autoriter szülői magatartással. Ennek alapja, hogy a gyermekek érezzék az apa melegségét, szeretetét, az apa legyen kiszámítható, mindig hangsúlyozza a szabályok mögött álló ésszerűséget, a gyerekek kapják meg a megfelelő szintű önállóságot.

A vizsgált apák 52 százaléka a határozottság tekintetében átlag feletti teljesítményt mutatott. Az idők során gyermekeik sokkal valószínűbben fejlődtek kitartóvá, ami miatt sikeresebbé váltak az iskolában, és sokkal kevesebb „zűrös” ügybe keveredtek. A kétszülős családok 11-14 éves kiskamaszokat neveltek.

„Az apáknak továbbra is bele kell vonódniuk gyermekeik életébe, magas színvonalú kapcsolatépítőnek kell lenniük, mégha ezek az interakciók nem is lehetnek olyan gyakoriak, mint az kívánatos lenne” – foglalta össze Padilla-Walker a ScienceDaily.com című ismeretterjesztő magazin cikkében.

MTI, fotó: Freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBélbetegséget okozhat, ha dohányzik az anya
Következő cikkVelem is megtörténhet?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..