
Életünk során sokféle vizet fogyasztunk, egy ember évente közel 1000 liter folyadékot iszik, s eközben akár több mint 200 kg kőzetet „fogyasztunk el”, különböző oldott ásványi anyagok formájában. Amikor emberi fogyasztásra szánt vizekről beszélünk, többféle kategóriákat kell megkülönböztetnünk, úgy mint természetes ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz és ivóvíz.
Természetes ásványvíz: Természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely ásványianyag- és nyomelem tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó. Az ásványvizek literenként legalább 1000 mg oldott sót tartalmaznak, de még az 50 mg/l oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz is lehet ásványvíz, ha valamely oldott anyaga illetve biológiailag aktív anyag elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt határértéket. Napjainkban inkább olyan vizeket választunk mindennapi fogyasztásra, melyben minél kevesebb az oldott anyagok mennyisége. A nagy oldott anyag tartalmú vizek sokszor csak gyógyvízként kerülnek forgalomba.
Gyógyvíz: A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek orvosilag bizonyítottan gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizek nem fogyaszthatók napi rendszerességgel.
Forrásvíz: A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyén meg kell felelnie az ivóvízrendelet előírásainak.
Csapvíz: Földalatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő mielőtt a vezetékbe kerül. A megfelelő minőség érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai beavatkozást végeznek.
Szikvíz: Más néven szódavíz, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan ivóvíz.(8) Érdekessége, hogy feltalálója Jedlik Ányos, így hungarikumnak tekinthető.
Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványi só pótlását egyaránt szolgálja, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Ilyenek a kalcium, magnézium, kálium és nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor, a jód és a szilícium is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg a víz ízét, ami jellemző lehet településenként, vagy régiónként. A természetes vagy hozzáadott szénsavtartalom pedig tovább növeli az üdítő hatásukat.
Melyiket válasszuk?
Rendszeres fogyasztásra szánt ásványvizek kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a termék minél kisebb – 20 mg/l alatti – nátriumtartalmú legyen (pl. Vivien, Óbudai Gyémánt, NaturAqua, Lillafüredi), ugyanis sózással így is elég mennyiséget juttatunk szervezetünkbe. Ezen kívül a nagyobb Na-tartalmú vizek fogyasztása emelkedett vérnyomás és vizenyők esetén nem ajánlottak.
Egyes ásványvizek és gyógyvizek jótékony hatásúak lehetnek bizonyos emésztőrendszeri panaszok esetén. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a Na-, K-hidrogén-karbonátos ásványvizek (Balfi, Fonyódi, Parádi, Szegedi Anna) jól alkalmazhatóak gyomorsav túltengésnél, illetve epepanaszoknál.
Ca-, Mg-hidrogén-karbonátos vizek (Balatonfüredi, Kékkúti, Mohai Ágnes, Parádi) hatékonyak lehetnek csontritkulás esetén, a vastartalmú vizek (Parádi Clarissa forrás, Mohai Stefánia forrás, Csopaki víz) pedig vashiányos állapotokban. A jódos, brómos vizek (Sóshartyáni Jódaqua, Debrecen, Hajdúszoboszló, Kecskemét, Eger) a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, epe és hasnyálmirigy működés fokozására alkalmasak.
A keserűsós gyógyvizek, szulfátion, Na-glaubersós, Mg-tartalmú vizek (Mira, Hunyadi János, Ferenc József) kiválóan használhatók gyomor és epepanaszokban. Hashajtóhatásuk igen jelentős, székrekedés megelőzésére is hasznosak lehetnek, de jó tudni, hogy gyomorfekély, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazhatóak.
Ásvány és gyógyvizek főbb típusai
Meghatározások | Példa |
Csekély ásványianyag-tartalmú
Ásványianyag-tartalom, szárazanyag-tartalom alapján számítva, kevesebb mint 500 mg/l |
Jana, Levissima, Aqua Panna, Evian, Hargita Gyöngye |
Nagyon csekély ásványianyag-tartalmú
Ásványianyag-tartalom kevesebb mint 50 mg/l |
Levissima |
Ásványi anyagban gazdag
Ásványianyag-tartalom több mint 1500 mg/l |
Balfi, Mohai, Borsodi és Salvus (Alkáli gyógyvizek), Ferenc József, Hunyadi János, Mira, Parádi (keserűsós és glaubersós gyógyvizek), |
Hidrogén-karbonát-tartalmú
Hidrogén-karbonát tartalom több mint 600 mg/l |
Apenta, Aqua Vitae, Badacsonyi, Lillafüredi, Kiskúti, Mizse, NaturAqua, Szentkirályi, Veritas, Fonyódi,
Theodora kékkúti, Visegrádi, Mohai, Parádi, Aqua Mathias, Balfi, Borsodi, Ferenc József, Mira, Hunyadi János, Salvus |
Szulfáttartalmú
Szulfáttartalom több mint 200 mg/l |
Margitszigeti, Natur Aqua, Visegrádi
Badacsonyi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira |
Kloridtartalmú
Kloridtartalom több mint 200 mg/l |
Aqua Vitae
Mistral, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira, Salvus |
Kalciumtartalmú
Kalciumtartalom több mint 150 mg/l |
Apenta, Lillafüredi, Kiskúti, Margitszigeti,
Mizse, NaturAqua, Szentkirályi, Veritas, Visegrádi, Badacsonyi, Balfi, Mohai, Parádi, Theodora, Mózakva |
Magnéziumtartalmú
Magnéziumtartalom több mint 50 mg/l |
Apenta, Balfi, Lillafüredi, Kiskúti,
Margitszigeti, Mizse, NaturAqua, Szentkirályi, Veritas, Visegrádi, Badacsonyi, Mohai, Theodora, Parádi gyógyvíz, Borsodi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira |
Fluoridtartalmú
Fluoridtartalom több mint 1 mg/l |
Apenta,
Margitszigeti, Visegrádi, Theodora |
Vastartalmú
Kétértékű vastartalom több mint 1 mg/l |
Mohai |
Savas
Szabad széndioxid-tartalom több mint 250 mg/l |
Theodora |
Nátriumtartalmú
Nátriumtartalom több mint 200 mg/l |
Aqua Vitae, Balfi, Fonyódi, Margitszigeti, Visegrádi
Mistral, Gyógyvizek:Parádi, Borsodi, Ferenc József, Mira, Salvus |
Alkalmas nátriumszegény diétához
Nátriumtartalom kevesebb mint 20 mg/l |
Lilafüredi, Kiskúti, Mizse, Szent József, Veritas, Evian, Jana, Amadé, Aquastella, Óbudai Gyémánt, Nestlé Aquarel, Vivien, Mózakva, NaturAqua |