Mit igyon a nagy hőségben a csecsemő? Biztos, hogy elegendő az anyatej?

szopó csecssemő

Nyári kánikulában a csecsemők is szenvednek a hőségtől, de mivel még beszélni nem tudnak, csak sírással képesek jelezni, ha szomjasak. Mivel ennek a korosztálynak a legnagyobb a folyadékszükséglete, mindig nagyon oda kell figyelni rájuk, mert könnyen kiszáradhatnak.

Ha nagy meleg van odakint, síró baba esetében mindig jusson eszünkbe: nagy valószínűséggel szomjazik a gyerek. A fiatal kisbabák hőháztartása még nagyon labilis, akár betegség nélkül is könnyen belázasodhatnak, ha a környezetük hőmérséklete magasabb. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hogy a nap folyamán kis adagokba elosztva elegendő folyadékot kapjanak. A folyadékszükséglet egyéves kor alatt 150 ml/kg, egyéves kor körül pedig 100ml/kg.

Mit igyon a baba? – Folyadékpótlás kisgyermekkorban

Honnan tudom, hogy szomjas?

Ha a baba nyugtalan, sírdogál, bágyadt, aluszékony, a kevés vizelete van, és az is sötét színű, szúrós szagú, akkor nagyon valószínű, hogy folyadékpótlásra van szüksége. Kiváló jelző a fejtetőn található kutacs, ami normál esetben egy szintben van a környezetével. Ha nem megfelelő mennyiségű a folyadékbevitel, akkor a kutacs egy kissé besüpped.

Az anyatej elég!

A szoptatott babáknak bőségesen elegendő a napi 5-6 alkalommal elfogyasztott anyatej. Nekik még nincs szükségük folyadékpótlásra, fontos viszont, hogy az anyuka se feledkezzen meg arról, hogy a nagy melegben a szokásosnál több folyadékot fogyasszon. Az anyatej tökéletesen képes csillapítani a csecsemő szomjúságát. Meleg időben a babák többször és rövidebb ideig szopnak, mivel a hígabb, és teljesen fölösleges cukrozott teával kínálgatni a csecsemőt. Ennek több hátrányos következménye is lehet: ha a baba az anyatejen kívül más folyadékot is kap, ezzel telik meg a pocakja, ezért kevesebb tejet iszik, és nem jut hozzá a tápanyagokhoz, ráadásul mivel kevesebbet fog szopni, ezért az anya mellét kevesebb inger éri, és kevesebb tej fog termelődni. Problémát jelent az is, hogy ha a baba cumisüvegből más folyadékot kap, ez összezavarhatja őt, mert a cumisüvegből más technikával kell szopni, mint az anyamellből.

Szoptatás szülés után: honnan van az anyatej?

Mit igyon a baba, ha mégis szükség van pótlásra?

Mégis előfordulhat olyan helyzet, hogy szükség van folyadékpótlásra. Ilyenkor pohárból vagy kiskanállal adjunk a babának tiszta vizet. Ne adjunk neki felnőttnek való ásványvizet, mert a magas ásványi anyag tartalom megterheli a gyermek veséjét! Kizárólag a felforralt és lehűtött ivóvíz vagy a palackozott babavíz adható 1 éves kor alatt. Semmi esetre se adjunk cukrozott teát vagy cukrozott gyümölcslevet, mert akkor ezt az édes ízt fogja megszokni, és később is a cukrozott üdítőitalokat fogja kérni. Ráadásul a cukros folyadékok képesek tönkretenni már az első fogakat is.

Tápszeres babák esetében féléves kor felett már megkezdhetjük a folyadékpótlást a fentebb leírt módon, 9-10 hónapos korban pedig kaphat 100%-os gyümölcslevet, de egyéves kor alatt kerüljük az epret és a málnát az apró magok miatt! Gyümölcsléből naponta bőségesen elegendő 1,5-2 dl, mert a túlzásba vitt fogyasztása hasmenéshez vezethet. A gyümölcslevek mellett próbálkozhatunk nem cukrozott gyümölcsteával is.

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkMozogjunk! Csak óvatosan!
Következő cikkPárkapcsolati feltöltődés – programajánló

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..