Átadták a törökbálinti gyermekhospice házat

tabithaház01.jpg

Ünnepélyes keretek között adták át 2011. június 1.-én az öt gyógyíthatatlan beteg gyermeknek és családjának méltó elhelyezést nyújtó Tábitha gyermekhospice házat Törökbálinton. A Szemem Fénye Alapítvány által létrehozott Tábitha Ház a pécsi Dóri Házzal együtt Magyarország mintegy 2/3-ának nyújt majd térítésmentes gyermekhospice szolgáltatást.

A Tábitha név bibliai eredetű. Az Apostolok Cselekedetei leírásában szerepel egy különös nőtanítvány, Tábitha, „aki gazdag volt jó cselekedetekben és alamizsnákban, melyeket bőkezűen osztogatott”.

Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az alapítvány fő támogatójának, Galambos László helyi vállalkozónak a 150 millió forintos adománya nélkül nem készülhetett volna el Magyarország második gyermekhospice háza. Az eszköz- és gyógyszerbeszerzéshez még támogatókat várnak, és elő kell teremteniük a 17 fős személyzet munkabérét is.

Magyarországon jelenleg 1500-2000 családban gondoznak gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermeket – e családok közül tud fogadni jó néhányat a nemcsak egészségügyi, hanem pszichés ellátást is biztosító törökbálinti ház.

A modern kétszintes épületben öt, a gyerekek kedvenc mesehőseiről elnevezett kórterem és számos kiszolgálóhelyiség kapott helyet. A házban a beteg gyermeken kívül a szülők, nagyszülők, közeli hozzátartozók is beköltözhetnek, akik folyamatos egészségügyi kontroll mellett készülhetnek fel a hosszú és nehéz útra, a búcsúra.

Egy időben a Tábitha Házban 5 gyógyíthatatlan beteg gyermek, és családjuk tartózkodhat. A Tábitha Házban a gyógyíthatatlan gyermekek évente kb. 20 – 30 napot tölthetnek el az ún. mentesítő szolgáltatás keretében – ami az ápolásban megfáradt családok tehermentesítését jelenti egy multidiszciplináris team segítségével, – míg az élet végi (terminális) ellátás esetében a beköltözéstől számítva az életük végéig a gyermekhospice házban lehetnek az érintettek. Az ellátáshoz orvosi beutaló szükséges. Azonnali ellátást kapnak a betegség végső stádiumban lévő gyermekek.

Gyura Barbara elmondta, a működési engedély iránti kérelmüket a jövő héten nyújtják be, és várhatóan egy-három hónap múlva fogadhatják az első betegeket és családtagjaikat.

Fényképek a házról és a megnyitóról az alapítvány honlapján>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA higiénés szabályok betartásával megelőzhető a járvány
Következő cikkFáj a háta? Óvakodjon a depressziótól!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..