Átadták az Aranyanyu díjakat

Aranyanyu díjak

Negyven éve szülész-nőgyógyászként dolgozó szakorvosnő; meseregényeket író, sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató magyartanár; daganatos betegekkel foglalkozó, magát folyamatosan képző szakápoló – három nő, abból a hétből, akik átvehették az idén első alkalommal kiosztott Richter Aranyanyu Díjat. 

Első alkalommal osztották ki a Richter Gedeon Nyrt. és a Rácz Zsuzsa író által alapított, kifejezetten nőknek szóló Aranyanyu Díjat. A november 25-én átadott elismerést és a vele járó 200 ezer forintos pénzjutalmat pedagógus, orvosnő és egészségügyi szakdolgozó kategóriában ítélték oda olyan nőknek, akik munkája nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése.

Kategóriánként öt Aranyanyu került a döntőbe, közülük közönségszavazás és öttagú zsűri választotta ki a díjazottakat. A Femina.hu weboldalon zajló szavazáson két hét alatt 73 ezer voks érkezett a díjra jelölt, köztünk élő hősnőkre.

A jelölési időszak egy hónapja alatt megmozdult az egész ország, hiszen minden szegletéből – összesen 110 városból és településről – érkeztek jelölések. Több mint négyszázan küldték el ajánlásukat, melyek alapján kategóriánként öt döntőst, összesen tizenöt Aranyanyut választottak ki a díj alapítói.

73 ezer szavazat érkezett a döntősökre

Minden kategóriában egy-egy díjazottat a nagyközönség választhatott ki. A november 9-től induló, két hétig tartó közönségszavazás során a pedagógus kategória jelöltjeire csaknem 23 ezer, az egészségügyi szakdolgozó kategóriában több mint 28 ezer, az öt döntős orvosnőre pedig közel 22 ezer voksot adtak le.

Az Aranyanyu Díj várományosait a közönségszavazás mellett zsűri is értékelte, melyben Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó; Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző; Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője; valamint Rácz Zsuzsa író foglalt helyet. A három közönségdíj és a zsűri által megnevezett három díjazotton kívül a kezdeményezés médiatámogatója, a Femina.hu is felajánlott egy szintén 200 ezer forinttal járó különdíjat, így összesen heten vehették át 2011-ben az első alkalommal kiosztott Aranyanyu Díjat.

Richter Aranyanyu Díjasok

Aranyanyu
Szabóné Rozgonyi Krisztina budapesti óvónő

A közönségdíjat pedagógus kategóriában Szabóné Rozgonyi Krisztina budapesti óvónő vehette át. A háromgyermekes családanya fiáról 2007-ben kiderült, hogy leukémiás. Krisztina éjjel-nappal támogatta fiát a gyógyulásában és tartotta a lelket egész családjában, miközben a teljes embert kívánó hivatásában is képes volt helytállni. Az óvónőnek és tűzoltóként dolgozó férjének két gyermekükért is aggódniuk kellett, mert a beteg fiú őssejt donora a húga volt.

Aranyanyu
Bartos Enikő, magyar tanár

Ebben a kategóriában a zsűri Bartos Enikő magyartanárnak ítélte oda az Aranyanyu Díjat, aki sajátos nevelési igényű gyerekeket tanít a főváros XVIII. kerületében. Emellett Hinda Vichi néven regényeket ír – eddig három kötete jelent meg Meselovagok címmel. Nevéhez kötődik a Meselovagok Irodalmi Verseny alapítása és szervezése is, amely minden olyan gyermeknek szól, aki más prózaíró és szavaló megmérettetésen nem tudna részt venni. Bartos Enikő egyedül neveli örökbefogadott kislányát.

Aranyanyu
Dr. Berényi Marienne osztályvezető főorvosnő

Orvosnő kategóriában a nagyközönség választása Dr. Berényi Marienne osztályvezető főorvosnőre esett, aki a fővárosi Szent Margit Kórház fejlődés neurológiai osztályát vezeti, amely egyedülálló az egész országban. Nincs még egy ilyen speciális csapat, mely ezzel a területtel foglalkozik. Elsősorban terhesség alatt, szülés és születés közben, korai születés utáni időszakban kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálását és kezelését végzik.

Aranyanyu
Dr. Roykó Mária, szülész-nőgyógyász főorvos

A zsűri döntése alapján Dr. Roykó Mária kapta a kategória másik díját. A szülész-nőgyógyász főorvos negyven éve van a pályán: 1971 óta ugyanabban az intézményben, a tatabányai Szent Borbála Kórházban dolgozik. A nőgyógyászati osztály jelölte a díjra, mert szerintük generációk, rengeteg kismama és újszülött köszönheti a doktornőnek az életet és az egészséget.

Aranyanyu
Scheig Viktória, neuropszichiátriai osztályon dolgozó nővér

Az egészségügyi szakdolgozó kategóriában a 25 éves Scheig Viktória kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A pécsi Gyermekklinika neuropszichiátriai osztályán dolgozó nővér epilepsziás, depressziós, anorexiás, mentális zavarokkal küzdő és öngyilkosságot megkísérlő gyermekekkel foglalkozik. A díjra az egyik tinédzser korú, súlyos betegségekből felgyógyult egykori páciense jelölte.

Aranyanyu
Szűcs Gáborné szakápoló

A zsűri értékelése szerint a kategória másik Aranyanyu Díját a Bársonyoson élő Szűcs Gáborné szakápoló érdemelte ki, aki daganatos betegek kezelésével, gondozásával foglalkozik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Szegény családból származik, ezért csak felnőttként tudott tanulni, de mindig is az egészségügyben szeretett volna dolgozni. Folyamatosan tovább képezte magát, és kitartásával elérte álmát.

Aranyanyu
Simon Csilla, idősotthon dolgozója

A Femina-különdíjat a Pilisen élő Simon Csilla vehette át. Az asszony a fővárosi Jászberényi úti idősotthon dolgozója, különösen fontos és szép feladatnak tartja az idősek ápolását. Többgenerációs családban nőtt fel, nagyszülei nevelték, innen táplálkozik az idősek felé irányuló szeretete is. A négygyermekes családanya álma, hogy saját idősotthont alapítson.

Richter Aranyanyu Díj

Aranyanyu
Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

Beke Zsuzsa kommunikációs vezető a díjátadó gálán elmondta:

– A Richter mint nőgyógyászatban meghatározó cég kiemelt figyelmet fordít olyan programok támogatására, melyek értékesek a nők számára. Úgy gondoljuk, hogy az Aranyanyu Díj egy ilyen kezdeményezés, hiánypótló a hétköznapi küzdelmeiket folytató, a környezetükért áldozatos módon tenni akaró nők számára. Ezzel a díjjal mi nekik szeretnénk erkölcsi és anyagi elismerést nyújtani.

Aranyanyu
Rácz Zsuzsa, író

Rácz Zsuzsa író az eseményen úgy fogalmazott:

Az Aranyanyu Díj kiosztása igazi örömünnep, hiszen olyan nőket jutalmazhatunk, akik hivatásukban és családi életükben is valódi hősök. Nagyon örülök, hogy a nagyközönség segítségével megtaláltuk őket, alkalmunk van bemutatni, és méltóképpen elismerni az Aranyanyukat. Példájukból rengeteg erőt tudok meríteni, és szívem szerint mind a 223 jelöltnek odaadnám a díjat. Bebizonyosodott az – amiről eddig sem volt kétségem –, hogy a magyar nők szuperhősök.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKarácsonyi visszaszámlálás
Következő cikkNálatok ki hozza az ajándékot?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.