Autósülések – vásárlási kalauz

Az autósülések speciális biztonsági eszközök, melyek gyermekünket utazás közben védik. Vásárláskor az első és legfontosabb teendő, hogy meggyőződjünk róla, a megvásárolni kívánt ülés megfelel gyermekünk életkorának, súlyának és testmagasságának.

Ugyanilyen fontos, hogy a biztonsági szempontoknak is megfeleljen: legyen tartós, ütésálló, stabilan rögzíthető, megfelelően védje a gyermek fejét és oldalát is. Az oldallégzsák kirobbanásakor az ajtótól számítva mintegy 10 centis mélységben okozhat sérülést. Ezért a jó gyerekülésnek oldalszárnya van, ami megvédi a gyereket az oldallégzsáktól.

Vásárláskor próbáljuk be az autóba az ülést. Erre azért van szükség, mert nem minden autótípusba szerelhető be minden gyerekülés-típus. Előfordulhat, hogy az autónk biztonsági öve egyszerűen nem elég hosszú az adott ülés rögzítéséhez, vagy hogy egy kisebb autóban a hátsó ülőlap mérete teszi lehetetlenné a biztonságos beszerelést.

Nagyobb gyermeknek történő ülés vásárlásakor vigyük magunkkal a gyereket is. Próbáljuk ki, mennyire kényelmes neki az ülés, és mennyire biztonságosan köthető be (például ne tudjon kibújni az övből).

A legutolsó autósülés szabvány az ECE R44.03.  Az előírásoknak való megfelelést a terméken kötelezően elhelyezendő címkén feltüntetett jóváhagyási jel tanúsítja. A gyártónak a címkén fel kell tüntetnie a szabvány számát, hogy az ülés minden gépkocsiba beszerelhető-e, a súlyhatárt, jóváhagyási jelet, vizsgálati jegyzőkönyv számát és a gyártót.

Az üléshuzat lehúzható, könnyen tisztítható legyen. Vannak üléstípusok, melyekhez külön védőhuzat kapható, amelyet sáros-vizes időben praktikus használni. Ugyanis a huzat az autósülés árának 30-40%-át is kiteheti, így nem olcsó mulatság cserélni, ha elhasználódott.

Csak akkor vegyünk használt ülést, ha az ülés élettörténetét az első naptól az utolsóig ismerjük, és megvan a használati utasítás. A szakemberek óva intenek a használt ülésektől, ha az ülés előélete nem ellenőrizhető, mivel egy balesetnél a gyerekülésben szerkezeti károk keletkezhetnek, amik szabad szemmel nem láthatók.

A következő kategóriára akkor kell áttérni, ha a gyermek feje magasabban helyezkedik el, mint a fejtámla.

ISOFIX

Az ISOFIX olyan beszerelési szabvány, amelynél a gyermekülést nem az autó eredeti biztonsági öveivel kell rögzíteni, hanem az három ponton keresztül történik: két kampó található a hátsó ülőlapon, melyekhez az ülés közvetlenül rögzíthető, a harmadik pedig egy biztonsági pányva kifeszítését teszi lehetővé a tetőbe szerelve. Bár szabványról van szó, tudni kell, hogy a különféle gyártók ISOFIX megoldásai általában nem kompatíbilisek egymással. Ha ilyen ülést szeretnénk venni, kérdezzük meg a márkakereskedőtől, hogy milyen ISOFIX ülést ajánl a gyártó. Információkat találhatunk a következő összeállításban is: Isofixes autótípusok.

Visszahívás

Az autógyártásból ismert visszahívás a gyerekülések esetén sem ismeretlen fogalom. Ha a legkisebb hibára is fény derül az ülések használatakor, a gyárak, forgalmazók azonnal intézkednek. Az érdekeltek értesítése nemcsak a médián keresztül történik, hanem azon regisztrációs kártya alapján, amit vásárláskor az ülés mellé adnak, és amit a vevőnek vissza kell küldenie a kereskedőnek. Magyarországon még csak kivételes esetekben kapnak a vásárlók regisztrációs lapot. A visszahívásokat a www.carseat.org honlapon ellenőrizhetjük.  Az azonosításhoz szükséges minden adat megtalálható az ülésen.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..