Gyerekülés típusok

A gyermek igényei a korával együtt változnak, ezért létfontosságú, hogy mindig a korának, súlyának és magasságának megfelelő ülést válasszuk. Az alábbiakban összefoglaljuk a választási szempontokat a különböző kategóriák esetében.

Üléskategóriák súlycsoport szerint

CsoportSúlyÉletkor
00-10 kg6-9 hónapos korig
0+0-13 kg12-15 hónapos korig
19-18 kg9 hónapos – 4 éves
215-25 kg3 – 7 éves
322-36 kg6-12 éves (ülésmagasító)

Egy éves korig: 0 / 0+ csoport, azaz 0-9 kg, illetve 0-13 kg ülések

A csecsemők nyaka nagyon érzékeny, ezért hátrafele néző ülésre van szükségük. Ez jobb védelmet nyújt erős fékezések, vagy frontális ütközések esetén, mivel a nyakra eső terhelést 90%-kal csökkenti. Így a csecsemő megússza ütközéskor az ún. ostorcsapást (a fej előre, majd visszacsapódik), ami az aránytalanul nagy gyerekfej és gyenge nyak miatt veszélyes.

Az általános szempontokon kívül még vegyük figyelembe az alábbiakat is:

 • mivel ezt az üléstípust igen gyakran kell ki- és betenni a kocsiba, könnyen és egyszerűen beszerelhető típust válasszunk,
 • fiúcskánál a nagyobb, leánykánál a kisebb hordozót célszerű megvenni,
 • tavaszi, nyári babáknak is nagyobb típust vegyünk, mivel ősszel-télen, amikor már overállban utaznak, több helyre lesz szükségük,
 • az újszülöttek biztonságának érdekében vegyünk fejszűkítő, fej- és gerincemelő párnákat az üléshez, vagy válasszunk olyan ülést, amelyhez eleve jár,
 • jó, ha van napellenzője a hordozónak, hogy védje a baba szemét a betűző napfénytől, vagy este a szaladó lámpafénytől,
 • az autó övéhez vásároljunk övrögzítőt, a fékezéskor történő kilazulás megelőzésére,
 • ne vegyünk olyan ülést, amelynek a csecsemő hasa előtt lapja van. Balesetveszélyes!

A hordozó helyett használhatunk a gyermek szállítására babakocsiból kiemelhető mózeskosarat is. Ezt a hátsó ülésre, menetirányra merőlegesen kell bekötni, a felnőttek számára készült 3 pontos biztonsági övvel rögzítve. Ne szállítsunk gyermeket olyan mózeskosárban, amelyben nincs biztonsági heveder, mivel egy esetleges ütközés során gerincbántalmakat szenvedhetnek a babák!

Másik megoldás a 0-18 kg-os korig használható bébiülés beszerzése. Ezt 10 kilós korig jellemzően a menetiránnyal fordítva, majd azzal szemben kell bekötni. Előnye, hogy ezzel a módszerrel csak 2 ülést kell vennünk, hisz ebből már rögtön átülhet a gyermek a kiskamaszülésbe.

1-4 éves kor: 1. csoport, azaz 9-18 kg vagy 9-36 kg ülések

18 hónapos kor alatt továbbra is javasolt a menetiránynak háttal beszerelhető gyermekülés. 18 hónapos kortól lehet áttérni a menetiránnyal azonos irányba néző ülésekre.

Az általános szempontokon túl fontos, hogy az ülés rendelkezzen ötpontos rögzítő övvel, és legyen állítható háttámlájú (legalább két pozícióba állítható).

A ki- és beszerelés ennél az üléstípusnál jellemzően már nem napi feladat, de akkor is próbáljuk be az ülést az autóba, arra az üléshelyre, ahol használni fogjuk.

5-12 éves kor: 2. és 3. csoport: 15-36 kg ülések, ülésmagasítók

A gyermekek jellemzően 5-7 éves korban növik ki a hagyományos gyermekülést. Ekkor lesz szükség az ülésmagasító eszközre, ún. booster-ülésre. A három pontos biztonsági övekhez használható ülésmagasító biztosítja, hogy a biztonsági öv a mellkason megfelelően rögzüljön, és a gyermeknek oldalt is megfelelő támasztékot nyújt.

Az általános szempontokon kívül fontos, hogy

 • olyat ülést válasszunk, amelyiknek levehető a háttámlája, így 10 év felett is kényelmesen ülhet benne a gyermek. Ha a kisiskolás már nem hajlandó a „babaülésbe” ülni, akkor sem a felnőtt övvel kell bekötni, mivel az ütközéskor az a nyaknál megfeszülve fulladást okozhat.
 • ha az ülés háttámla nélküli modell, akkor az utasülés szolgálhat háttámlaként. Figyelni kell arra, hogy az ülés teteje legalább a gyermek fejével egy vonalba essen, és hogy semmiképpen ne legyen alacsonyabban a gyermek szeménél.
 • olyan modellt válasszunk, amelyhez van öv-vezető: ez biztosítja, hogy a deréköv rásimuljon a gyermek csípőjére.
 • az ún. univerzális, 9-36 kg ülésmagasítókat a szakemberek nem ajánlják, mivel a biztonság ezzel a megoldással csak drágán vagy kompromisszumokkal biztosítható.
 • hárompontos övvel fogott ülésmagasító biztonságosabb, mint a csak csípőövvel leszorított.

Kategóriák gépkocsiba szerelhetőség szerint

Univerzális: minden gépkocsiban alkalmazható.

Félig egyetemes: csak meghatározott gyártmányú gépkocsiba vagy modellváltozatába szerelhető be.

Speciális: csak egy meghatározott gyártmányhoz vagy modellhez készült.

ISOFIX + univerzális: meghatározott gépkocsimodellekhez ISOFIX rendszerben használható, de hagyományosan – biztonsági övvel rögzítve – minden más gépkocsiba is beszerelhető.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..