Az allergia kockázatát befolyásolja a teherbeesés évszaka

allergia kialakulása

Egy friss tanulmány szerint a gyermek allergiakockázata összefügghet azzal az évszakkal, amelybe a terhesség első három hónapja esik. A kutatók 5920, 2001-2006-os születésű gyermek egészségügyi adatait elemezték a finnországi Dél-Karelia tartományban, közülük 961 négy éves koráig átesett allergiás bőrteszten.

Utóbbiak közül az októberben és novemberben születettek 10 százaléka mutatott pozitív eredményt, ami duplája a júniusban és júliusban születetteknél tapasztalt aránynak. Az allergiás érzékenység az október-novemberi születésűekben különösen a tejre és a tojásra volt erős.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az október-novemberi csecsemők a nyír- és az égerfa virágporának magas koncentrációjának voltak kitéve magzati fejlődésük kulcsfontosságú szakaszában, vagyis a terhesség 11. hetében. Ezeknél a fafajtáknál a virágpor legmagasabb koncentrációja áprilisban és májusban mérhető. Ezzel szemben a legalacsonyabb pollenkoncentráció decemberben és januárban mutatható ki, ami megmagyarázza, miért a június-júliusban születettek allergia érzékenysége a legalacsonyabb.

Az erős allergének behatása az anyaméhben a terhesség kulcsfontossági szakaszában befolyásolhatja a csecsemő immunrendszerének fejlődését, bár ennek pontos folyamatát egyelőre nem ismerjük. Az Oulu Egyetem kutatói által Kaisa Pyrhonen vezetésével készített tanulmány eredményei a brit Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban olvashatók.

Az új kutatás alátámasztja a korábban Svédországban, Japánban és Hollandiában végzett vizsgálatokat, miszerint az északi félteke ősze illetve tele során születő gyermekek hajlamosabbak az ekcémára és az asztmás zihálásra, és vérükben magasabb az antigének szintje, mint a tavasszal vagy nyáron születettek esetében.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKiss Gy. Zsófia logopédus
Következő cikkSzületési mátrixok: magzati létünk és születésünk hatása életünkre

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..