Az alma, amikor nyersen már nem olyan jó

almás receptek

Ha magunk tároljuk, de ha kilónként vesszük, akkor sem olyan már az alma, mint ősszel volt. Már nyersen nem szívesen harapdáljuk el, íze sem, álaga sem a kedvencünk, de el kell használjuk a készletet ha van, és a piacon sincs sok más gyümölcs, amit vehetnénk, ha a délieket nem számoljuk. Almás recepteket ismerünk, csak éppen nem szokott eszünkbe jutni. Elevenítsünk fel néhányat most!

A divatjamúlt kompót, almalimonádé, meg a reszelt

Vizet melegítünk cukorral és fűszerekkel, kardamom, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, vanília, amit szeretünk, ami van otthon, és amikor forr, beletesszük a negyedelt, nyolcadolt hámozott almákat, és pár perc múlva le is húzzuk a tűzről. Amikor már ihatóan forró csak a leve, akkor citromot facsarunk hozzá, télvégén nem pazarolhatjuk a C vitamint azzal, hogy túl forró kompótba tesszük. Kompótot langyosan eszünk, meg hidegen is, önmagában is, meg a sült húshoz is, krumplipüréhez.

Ha kétszer annyi lével csináljuk, mint amit a kompót megkívánna, elővesszük a nagyfazekat hozzá, akkor ha elkészült szedjük az almát tálba, annyi lével, ami ellepi, és a maradék lében áztassuk az almák héját, míg langyosra hűl, és finom, fűszeres almalimonádénk lesz, ha vizespalackba töltjük pár napig a hűtőben is eláll.

De ha felemlegettük az almakompótot, kell, beszéljünk a reszeltalmáról is. Gyerekek és betegek kedvence, méltatlanul hanyagoljuk ezt az egyszerű kiskanalas finomságot. Cukor, faháj, citromlé, reszelt keksz, ki, ahogy szereti.

Francia almatorta – feje tetejére fordult a világ

15 deka lisztből 10 deka vajból, 3 deka kristálycukorból, két tojássárgából tésztát gyúrunk.

10 deka cukrot 5 deka vajban felolvasztunk egy olyan edényben, amit a tűzhelyről majd a sütőbe is tehetünk, 5 darab negyedelt almát rádobunk, és szép barnára, karamellesre pirítjuk. Befedjük a kinyújtott tésztával, és sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd kisebb lángon,150-170 fokon még húsz percig sütjük. Ügyesen egy tányérra fordítjuk, és örülünk a ragacsos, barna francia tortánknak.

Húsokat almával

A legegyszerűbb sültcsirke sem olyan unalmas, ha bőven körberakjuk almával, rozmaringot szórunk rá, sót,  ha van a hűtőben felbontott fehérbor, vagy pezsgő, akkor rálöttyintjük, és lefedve, majd pirítva sütjük. Szaftos, édeskés sültünk lesz, krumplipürét készítsünk hozzá!

Fasírtba is reszelhetünk almát, a fokhagymát hagyjuk el, fűszerezzük, ahogy szoktuk, és ha dicsérik majd, mondjuk, hogy az almától, csodálkozni fognak, alig hiszik.

Csontos karajt is süthetünk almával tűzdelve, egész csirke hasába is tölthetünk.

Almáspalacsinta, ki kell próbálni!

Reszelt almát keverünk a sűrű palacsinta tésztába, ami cukrosabb is, mint a klasszikus palacsinta. Vastag lepényeket sütünk belőle lassú tűzön, falapáttal megfordítva. Fahéjas cukorral szórjuk meg forrón, és ahogy sül, esszük is hideg tejfölt kínálva mellé.. Kiadós vacsora, ünnepi reggeli.

Almás melegszendvics – ez olyan reformos dolog

Megvajazott barnakenyérre vékony almaszeleteket teszünk, és édeskés sajttal, mint amilyen az edámi, vagy ementáli, borítjuk és meggrillezzük.

Vagy két kenyérszelet közé tesszük ezt és összesütjük.

Készítsünk hozzá almából, zöldsalátából dióból citromos, olajos salátát, ezzel tálaljuk.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFelismerik a babák a méhen belül megkedvelt ízeket
Következő cikkA magzatok neme miatt végeznek abortuszokat Nagy-Britanniában

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..