Az éjszakai mumus: a köhögés

Téli időszakban az egyik leggyakoribb panasz a köhögés, kicsiknél és nagyoknál egyaránt. Lehet megfázás kísérő tünete, de az arra érzékenyeknél akár a hideg levegő belégzése is kiválthatja a köhögési reflexet, álmatlan éjszakákat okozva az egész családnak. Járj utána, mi okozza!

Ez a sokszor egyszerű tünet nagyon megnehezíti mind a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit. Az első teendőnk, hogy utánajárjunk, mi okozza a köhögést, hiszen számos betegség tünete lehet, illetve környezeti hatás – a hideg levegő belégzése, por – is kiválthatja.

A köhögéssel járó betegségek tárháza igen nagy: az egészen egyszerű megfázástól a veszélyes tüdőgyulladásig, kellemetlen kísérő tünete lehet a gégegyulladásnak, a hörghurutnak vagy a hosszadalmas és komplex gyógymódot igénylő asztmának is.

A köhögést azonban mindig komolyan kell venni, nemcsak azért, mert valamiféle elváltozást, gyulladást jelezhet, de azért is, mert ha vírus vagy baktérium okozza, akkor bizony a család többi tagja is könnyen megfertőződhet.

baby-1151348_640

Kellemetlen tünetek

Megfázás vagy fertőzések esetén a kórokozók hatására az orr- és garatnyálkahártya megduzzad, a légcső, a légzőrendszer nyálkahártyája begyullad és ezáltal ingerli az úgynevezett köhögési receptorokat. Minél többet köhög a beteg, a nyálkahártya annál inkább ingerelt lesz, s a köhögés nemhogy csillapodna, inkább fokozódik.

A köhögés lehet nedves, hurutos vagy száraz, ez utóbbi – nyálkahártya-irritációra utal – talán a legkínzóbb, hiszen nincs mit felköhögni, de az inger folyamatosan ott van. Gyulladásos folyamatok lefolyásánál jellemző lehet eleinte a száraz köhögés, mely később átmegy hurutos, nedves formába.

Ambroxol Teva hurutos köhögésre

Nem mindegy, mikor köhögünk!

Nem mindegy, hogy mely napszakban jelentkezik a köhögés, ugyanis attól függően, hogy mi okozza, különböző betegségek jele lehet. Az éjszakai köhögés leggyakrabban gyermekkorban előforduló, főleg rohamokban jelentkező kruppos köhögés, amit a csúnya, ugatásszerű hangról a legkönnyebb felismerni.

A felső légúti fertőzéseknél a gyulladásos folyamat váladékképződéssel jár és az éjszaka lecsurgó váladék produkálhat erős köhögési ingert, amely a kis beteget és sok esetben ez egész családot sem hagyja aludni.

Mi a megoldás?

Váladékos köhögés esetén nappal adjunk váladékoldó készítményt (reggel, illetve a kora délutáni órákban), éjszakára viszont adjunk köhögéscsillapítót, hogy gyermekünk tudjon pihenni. Estére, lefekvés előtt azonban már sose adjunk váladékoldót, mert az fokozhatja a köhögési ingert és így lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

Váladékos köhögésnél a nyákoldó köptetőnek azért is van kiemelt szerepe, mert a termelődő váladék letapadhat, vagy mivel nem tud kiürülni, pang- főleg kicsiknél, akik még nem tudják helyesen kifújni az orrukat- és súlyos szövődményeket, felülfertőződést – így például arcüreg-, vagy középfülgyulladást – okozhat. Mint minden köhögési típus esetében, itt is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

Ha a váladékos köhögés hátterében tüdőgyulladás illetve arcüreggyulladás áll, akkor antibiotikum készítményt kaphat gyermekünk, arcüreggyulladás esetén pedig az orrnyálkahártya gyulladását lohasztó készítmény és az arc infralámpával való melegítése szükséges.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKidsMode: szórakozás és fejlesztés gyerekeknek
Következő cikkA PCOS és az IR már gyerekkorban is jelentkezhet

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..