Az esély bölcsődéje – kisgyermekes nők a munkaerőpiacon

nők a munkaerőpiacon

Napjainkban a gyermeket vállaló nők helyzete nem egyszerű. Felmérések szerint minden második nő állás nélkül marad, ha szülni megy. Gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy gyermekük megszületése után nem sikerül visszailleszkedniük a munka világába. – hangzott el az Az esély bölcsődéje program zárókonferenciáján.
A munkáltatók általában hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak velük szemben és a munkaidő alatt gyermekük elhelyezése is nehézséget okoz számukra. Különösen igaz ez egy hátrányos helyzetű régióban, ahol a bejelentett munkanélküliek aránya rendkívül magas az országos és az európai átlaghoz mérten is. A kisgyermekes anyák sok esetben el sem kezdenek munkát keresni vagy egy bizonyos idő után feladják. A kisgyermekes nők egy év után kiesnek a támogatott munkanélküliek köréből és tartós munkanélküliként sokkal nehezebb őket visszajuttatni a munka világába.

Az esély bölcsődéje

Végéhez közeledik  „Az esély bölcsődéje” címet viselő Equal projekt, amely két éven át segítette, a hátrányos helyzetben élő békés megyei nőket a munkába való visszatérésben. A projekt, mely az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozásával valósult meg, célja az volt, hogy segítséget nyújtson a kisgyermekes anyáknak a munka világába való visszatérésben,  olyan innovatív képzési program és tanácsadói szolgáltatások kifejlesztésével, mely hozzásegíti őket a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez vagy saját vállalkozás elindításához.

A program keretében a résztvevők egy éven át alapvető gazdasági, informatikai, kommunikációs és nyelvi képzést kaptak, melynek célja olyan naprakész, gyakorlati ismeretek átadása volt, mely versenyképesebbé teszi őket a munkaerőpiacon, illetve hozzásegíti őket egy saját vállalkozás elindításához.

A program alatt a résztvevők képzési támogatásban részesültek, és különböző szolgáltatásokat vehettek igénybe, mint például mentálhigiéniai, vállalkozói és jogi tanácsadás, valamint a képzés végeztével kifejezetten az ő kérésükre egy pályázatíró tanfolyamot is elvégezhettek. Tanulmányaik  mellett a kismamák visszailleszkedését azzal is segítette a projekt, hogy gyermekeik részére megőrzést biztosított, valamint vállalta az anyák és gyermekek utaztatását is.

A projekten 200 jelentkezőből 60 nő vehetett részt, a résztvevők közül már 18-an találtak új munkát és 9-en tudtak visszamenni régi munkahelyükre. A projekt meghosszabbítása képen a programra jelentkezett összes nő újbóli megkeresésével egy elhelyezkedést támogató komplex szolgáltató rendszert (kapcsolatfelvétel a munkáltatókkal,  álláskeresési tanácsadás, grafológiai elemzés) indítottunk be, melynek hatására újabb 14 fő tudott elhelyezkedni a megyében.

Ingyenes letölthető anyagok

A projekt további eredményeként  különböző tanulmányok pl. a távmunkáról, kisgyermekes anyák helyzetéről és a munkáltatókról, munkajogi összefoglaló és egy Ajánlások könyve címet viselő kiadvány került kidolgozásra. Ezek az anyagok a projekt honlapján bárki számára ingyenesen hozzáférhetőek.

Előkészületben van egy magyar és angol nyelvű e-learning tananyag is a programban kidolgozott képzési csomagból, mely hamarosan szintén elérhető lesz a projekt honlapjáról.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..