Az MT-tervezet kitolná a nőket a munkaerőpiacról az LMP szerint

  • érintett témák
  • LMP
lmpanya.jpg

Az LMP szerint a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai “kitolják” a nőket a munkaerőpiacról és a gyermekvállalási kedvet is csökkentik; erről csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP választmányi szóvivője beszélt.
Szél Bernadett félrevezetőnek nevezte azokat a kijelentéseket, amelyek szerint a tervezet a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét szolgálná. Úgy fogalmazott, hogy valójában a “munkavállalói jogok eltörléséről van szó”.

Gyermekvállalás-ellenes változtatásnak nevezte, hogy a gyerekek hároméves kora helyett csupán a gyes végéig tarják fent az anyák munkajogi védelmét. Felhívta a figyelmet a tervezetnek arra a részére is, amelyik szerint ha egészségre nem káros munkakörbe helyezik át a várandós anyát, akkor ezzel elveszíti korábbi pótlékait. Ezt úgy értelmezte, hogy a várandós nőket érdekeltté teszik terhességük eltitkolásában, ami kifejezetten magzatkárosító hatású is lehet.

A nemek közötti esélyegyenlőség elleni támadásnak tartja, hogy a gyermeknevelésért járó pótszabadságot alapvetően a nők kapnák meg és külön kellene nyilatkozni arról, ha ezt az apa akarná kivenni vagy ha a szülők megosztanák.

Szél Bernadett azzal folytatta: az elképzelés csorbítja a nők jogait “és ki kell jelenteni azt is, hogy kvázi megérné a terhes nőket, illetve a kisgyermekes édesanyákat jogellenesen eltávolítani a munkapiacról”. Ezt azzal magyarázta, hogy a jogellenes kirúgás kártérítését 18 havi távolléti díjban maximalizálnák, ami “egy egyszerű matematikai műveletté teszi, hogy megéri-e foglalkoztatni valakit vagy sem”.

A szóvivő egyetlen pozitívumként említette, hogy jogi alapot teremtenének az úgynevezett job-sharing, vagyis az osztott munkavállalás létrehozásához.    Jó minőségű bölcsődei és óvodai ellátásra van szükség és fel kell ismerni, hogy a jól képzett fiatal nők munkaerő-piaci részvétele növeli az ország versenyképességét – hangoztatta Szél Bernadett.
MTI

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÖkojátszótér lesz a Margitszigeten
Következő cikkBarangolás Matula vidékén

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..