Baby on board! – Az újszülött gondozásáról és az elsősegélyről

Sokak számára az első gyerek születése olyan, mintha leszállna egy ufó az udvaron, és nekik az lenne a feladatuk, hogy a járműből kilépő ismeretlen kis lényt életben tartsák. Noha a valóságban a dolog nem ennyire extrém, az első gyermeküket váró párok izgalommal, sőt néha bizonytalansággal vegyes félelemmel gondolnak a baba világra jöttével kezdődő feladatokra.

November 8-án, szombaton várandós kismamákkal és kispapákkal telt meg a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége székházának előadóterme. Gitidiszné Gyetván Krisztina, védőnő, perinatális és szoptatási tanácsadó, a Babafalva Szülőképző sorozatának harmadik meghívottja az újszülött gondozásról és az újszülött elsősegélyről tartott diavetítéssel kísért előadást. Krisztina részletesen és rendkívül gyakorlatiasan beszélt a baba ellátásáról, a kórházból való hazaérkezéstől kezdve, a fürdetés, a köldökcsonk ápolás, a pelenkázás, az öltöztetés, az altatás, a levegőztetés és a lázcsillapítás témáján át.

szulokepzo_-14

Mire kell figyelni a fürdetésnél?

A védőnő elmondta, hogy fürdetés előtt célszerű minden szükséges dolgot előkészíteni (ruházat, ápolószerek, törülköző, pelenka). A helységben megfelelő, kb. 25 C fokos hőmérsékletet kell biztosítani, az ideális fürdetési vízhőmérséklet 36-37 C fok. Krisztina felhívta a figyelmet rá, hogy mielőtt beletennénk a babát a kádba, mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, fürdőhőmérővel, vagy a könyökünkkel, kézhátunkkal. Mivel az újszülöttek hőszabályozása fejletlen, ügyelni kell arra, hogy a kicsi teste csak rövid ideig maradjon teljesen fedetlen. Nagyon fontos a gyerekkád biztonságos elhelyezése, nem csúszhat le, nem borulhat ki belőle a csecsemő. Az első fél évben (érzékeny bőrű babáknál minimum az első évben) ajánlatos fürdető kenőcsöt használni.

Mit kell tudni a köldökellátásról?

Az újdonsült anyukák néha aggódnak a születéskor, a köldökzsinór elvágása után keletkező köldökcsonk ellátása miatt, pedig ez a gyakorlatban nagyon egyszerű. Krisztina tájékoztatása szerint csak 70%-os alkoholra és fültisztító pálcikára van hozzá szükség, maga a művelet percek alatt megtanulható. Arra kell még figyelni, hogy amíg a köldökcsonk nem esik le (kb. 1,5 hét), fürdetéskor csak annyi vizet engedjünk a kádba, ami nem lepi el a baba pocakját. A víz nem éri el a csonkot, így megelőzhetjük a seb felázását, és az esetleges fertőződést.

A pelenkázás alternatívái

A mai édesanyák többféle pelenka közül választhatnak, létezik mosható, eldobható és ökopelenka is. Krisztina az első hat héten az eldobható pelenkát ajánlja az időtakarékosság szempontját figyelembe véve, a későbbiekben pedig a moshatót tartja a legjobb és leginkább környezetbarát megoldásnak. Az ökopelenka is egy jó alternatíva, mert kukoricacsuhéból készül, könnyen lebomlik. A védőnő lépésről lépésre ismertette a pelenkázás folyamatát, ami meggyőzte hallgatóságot arról, hogy nincs ebben semmi ördöngösség.

szulokepzo_-10

Hogyan öltöztessük a babát?

Krisztina kiemelte a réteges öltöztetés fontosságát, hiszen a csecsemő hőháztartása nagyon különbözik a felnőttekétől. Elmondta, hogy tapasztalatai szerint sok esetben a szülők túlöltöztetik a gyerküket, amikor azt tapasztalják, hogy a baba keze vagy lába hideg. Pedig a végtagok lehűlése jobbára azok speciális tartásából, valamint a vérkeringés különbözőségéből ered, és nem feltétlenül annak a jele, hogy a baba fázik. A védőnő a praktikus ruhadarabok használatát javasolta: “Mivel az újszülött öltöztetése és vetkőztetése elég fárasztó feladat, válasszunk minél egyszerűbb ruhadarabokat, részesítsük előnyben a széles, boríték alakú nyakat, ami könnyen tágul, mert ez könnyen áthúzható a baba fején. A comb belső felén patentos rugdalódzó megkönnyíti a pelenkázást. A lábnál záródó kezeslábasok elejét veszik a megfázásoknak, és könnyedén lecserélhetőek” – magyarázta Krisztina.

Az alvás/altatás kérdései

Azt szinte mindenki tudja a kisbabákról, hogy az alvási szokásaik eltérnek a felnőttekétől. A védőnő elmondta, a jelenlévő, kissé aggódó jövőbeni szülőknek, hogy nincsenek szabályok arra nézve, hogy mennyit kell aludnia egy újszülöttnek.  Az érett, egészséges újszülött ritkán alszik négy óránál többet egyhuzamban, de naponta összesen 16-18 órát szundikálással tölt. Krisztina kifejtette, hogy az első hat hónapban ideálisnak tartja, ha a baba az édesanyával egy szobában alszik, és hozzátette, hogy az apák a gyereksírásra csak az első időkben szoktak felébredni. A védőnő elmagyarázta, hogy azoknak, akik szeretnének egy ágyban aludni a kicsivel, be kell tartaniuk bizonyos szabályokat a baba biztonsága érdekében.

Séta a babával

Az egészséges kisbabáknak jót tesz, ha naponta több órát a szabadban töltenek, de az újszülötteket fokozatosan kell a levegőzéshez szoktatni. Krisztina azt javasolta, hogy a tavaszi-nyári gyerekeket 2-3 hetes kortól, a téli babákat viszont csak 4-6 hetes kortól vigyük ki a szabadba, és nagy szélben, ködben, illetve nyáron, erős napsütésben ne sétáltassuk a babát. Azt mindenki maga dönti el, hogy babakocsit, vagy hordozó kendőt használ, az utóbbi esetben tanfolyamon is részt vehetünk, hogy a kendő helyes kötését megtanuljuk.

szulokepzo_-2

Hogyan csillapítsuk a lázat?

Mit tegyünk, ha gyermekünk nem érzi jól magát, bágyadt, esetleg lázas? „Ha láz gyanúja merül fel, meg kell mérni a kicsi testhőmérsékletét. Ha csak hőemelkedést tapasztalunk, a mérést 1-2 óra elteltével meg kell ismételni, mert a testhőmérsékletnek 0,5 °C-os napszaki ingadozása van, este magasabb az alaphőmérséklet is” – mondta a védőnő, és hangsúlyozta, hogy lázas gyermeket soha nem szabad magára hagyni. A lázat gyógyszerekkel és fizikális módszerekkel (hűtőfürdő, hűtőborogatás) is lehet csillapítani.

A bőséges folyadék bevitel fontos, Krisztina szénsav nélküli ásványvíz, langyos tea, limonádé vagy rostos gyümölcslé kínálását javasolta. Fontos, hogy a kis betegnek nyugalomban legyen, könnyű, szellős ruhát viseljen, és csak vékony takaróval legyen betakarva a hőpangás elkerülésének érdekében. A lázas gyermeknek csak könnyen emészthető, zsírszegény ételeket készítsünk, pótoljuk a C-vitamint gyümölcsök fogyasztásával.

A témához kapcsolódóan Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy a szülőknek ismerniük kell a gyermekorvos és a védőnő elérhetőségeit, érdemes velük előre tisztázni, mikor, kit lehet elérni. Fontos lehet még az ügyelet, a területileg illetékes kórház és a mentők telefonszáma is.

Wilcsek Médea

Fotó: Zentai Rita

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhességi toxémiát is okozhat a trombózishajlam
Következő cikkHarcolj a téli megfázás ellen a természet erejével!

1 KÉRDÉS

  1. Hasznosnak találom az oldalon leírtakat, de engem konkrétan az elsősegély érdekelt volna, azt hiányolom! Címszavakban is arra van utalás! Kérem küldjenek olyan weboldalt címet ahol ennek utána lehet nézni, mi a teendő egy újszülött vagy egy csecsemő, kisgyermek esetében hogy egy adott esetben a szülő milyen elsősegélyt tud nyújtani gyermekének amíg pl. a mentő a helyszínre érkezik?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..