Cékla: szezonja van, most együk!

céklareceptek

Van okunk a céklára bőven: most 150 forint kilója, csekély kalóriatartalom, magas rosttartalom, B-vitamincsoport forrás, földillat, és nincs más, ami ilyen lila lenne. Most próbáljuk ki, mi minden készülhet céklából, amit megszeretünk, azt készítsük rendszeresen!

A céklához jár figyelmeztetés is

Ne vegyünk puha, ruganyos, nem jó illatú céklát, ezek vagy megfagytak, vagy elrohadtak! Közepes, maroknyi gumókat válogassunk, ezzel a legkönnyebb bánni. Ruhán, konyharuhán, abroszon foltot hagy, csak a hiperszuper mosószer veszi ki, megfesti a kezünket is, de az mosogatáskor eltűnik. Pucolni gazdaságosabb és könnyebb, ha főzés után tesszük, inkább csak akkor pucoljuk nyersen, ha felhasználni is nyersen fogjuk! Ha a céklás ételeket tejföllel, joghurttal, tejszínnel, egyszóval fehér dolgokkal keverjük, döbbenetes rózsaszínt kapunk, amivel kislányokat könnyű elkápráztatni, de a férfiak gyanakodva nézegetik majd, ezzel számoljunk!

A borscs – mi is az?

Az orosz és a szláv konyhaművészetben a borscs olyan lehet, mint a mi lecsónk, sosem lesz közmegegyezés, pontosan hogyan is az igazi, ezért a mi egyszerű céklalevesünket hívjuk nyugodtan borscsnak, és készítsük többféleképpen.

Lehet azonos arányban krumpli, cékla, sárgarépa nagylyukú reszelőn nyersen lereszelve, vajon megpárolva, levesnek felöntve, tejföllel habarva, sóval, borsikafűvel.

Lehet kolbászpirítással kezdeni a levest, továbbiak, mint az előzőben.

Lehet csak céklából, kockára vágott füstölthússal, kakkufűvel, kis citrommal.

Gluténmentes sütirecept: céklás csokoládé szelet

Egy színes köret a tepsiskrumpli helyett

Egyben, héjasan főzzük a gumókat, ezt akár napokkal korábban is megtehetjük, hűtőben eláll a kihűlt cékla, meghámozzuk és szabálytalan kockákra vágva, vajjal, libazsírral, kedvenc fűszereinkkel forró sütőben ropogósra sütjük. Ha óvatosak vagyunk, csináljuk előbb krumplival fele-fele arányban, és ha megszerettük a céklát, akkor legközelebb már önmagában is készíthetjük.

A céklasaláta

Egyszerű, de kissé maszatos dolog. Lereszeljük a nyers céklákat, fröcsköl mindenfelé, ezzel számoljunk. Két gumóhoz, egy alma jár, ezt az arányt tartsuk, hogy ne legyen száraz a salátánk, de mehet hozzá nyers sárgarépa is. Citromlével, olíva olajjal, balzsamecettel keverjük el, jót tesz, ha hűtőben érik pár órát tálalás előtt, de napokig el is áll. Sültkolbász, húsok mellé könnyű köret. Diétás, ám ízletes vacsora pirított barnakenyérrel.

Gazdagíthatjuk tökmaggal, kesudióval, mogyoróval, narancskockákkal, semleges ízű sajtokkal, sűrű joghurttal.

Töltött cékla

Egyforma gumókat puhára főzünk (ha a villa könnyen belecsúszik, akkor puha), meghámozzuk, közepüket kivájjuk, megtöltjük, és forró sütőben, vajat alárakva átsütjük.
Variációk a töltelékre:
• Túró, tojás, fűszerek keveréke, sajttal borítva.
• Gombapörkölt
• Pirított fűszeres darálthús, sajttal befedve
• Vagy készülhet hidegkonyhai remek is belőle, ha a kihűlt céklákat majonézes salátafélékkel töltjük

Amit a gumókból kivájtunk, azt pépesíthetjük, elkészíthetjük úgy, ahogy a krumplipürét szoktuk.

Védjük a gyerekeket az őszi megbetegedések ellen!

A céklalepényke

Mindenkit meglep, és mindenki megszereti. Reszelt nyers cékla (megint a pici lila cseppek mindenhol…) tojással, liszttel, sóval elkeverve, ahogyan krumpliból is szoktunk ilyet készíteni (tócsni, tócsi, lapcsánki, ki hogy nevezi). Két lehetőségünk van, vagy bő olajban kisütjük az evőkanálnyi ellapított lepényeket, ez a ropogósabb, de egészségtelenebb verzió, vagy a masszába keverünk kevés zsiradékot, és teflonserpenyőben sütjük szárazan mindkét oldalát. Fokhagymás, petrezselymes tejföl illik rá, jóízű téli vacsora, vagy különleges köret szaftos húsok mellé.

Ha valami különlegeset akarunk: desszert céklából

Főtt céklát botmixerrel összetörünk málnalekvárral ízesítve, olyan mennyiségben, hogy a cékla, és a málna íz is jól érződjön, kevés mézet is keverhetünk hozzá. Tasakos puncs pudingot főzünk, és a málnás céklapéppel rétegezve rakjuk tálakba.

Ha egy nagy tálban készítjük, akkor a tál legyen vizes, és rumos tejbe áztatott piskótát is rétegezzünk a desszerthez, alaposan lehűtve szépen kiborítható, így mutatós, különleges pudingot tálalhatunk.

További finomságokat a Receptek rovatban találsz!

hirdetés
Előző cikkNők a nőkért: férfiak bárlistán
Következő cikkNe szmogozz, lélegezz!