Nagy nyári kedvenc a füge. Frissen a fáról csemegézik a gyerekek, készül belőle fordított sütemény, magába grillezzük köretnek, lekvárt főzünk belőle és persze készül belőle saláta. Érdemes kipróbálni ezt a salátát előételként, csirkemellel vagy egy finom érlelt sonkával akár főételként is.
Hozzávalók:
- 8db füge (személyenként 2)
- vegyes friss zöldsaláta (rukkola, radicchio, madársaláta keveréke)
- baracklekvár
- 15-20 dkg érlelt kecske vagy juhsajt
- olívaolaj, só, bors, balzsamecet szirup (glaszé)
A fügéket vágjuk félbe vagy negyedbe és grillen vagy száraz serpenyőben pirítsuk meg, úgy hogy a gyümölcs belseje legyen a serpenyő alján. Mivel a füge sok cukrot tartalmaz rövid idő alatt kap egy vékony karamellizált réteget, és mézédes omlós lesz. A sajtot felszeleteljük, és szintén átsütjük gyorsan.serpenyőben. A saláta keveréket az olíva olajjal, fűszerekkel forgassuk össze, halmozzuk a tányérokra. és helyezzük rá a sült füge és sajt szeleteket. Cseppentsünk rá sárgabarack lekvárt, és balzsamecet szirupot. Melegen tálaljuk.