Csak együtt kezelhetők a foglalkoztatási és a demográfiai problémák

kes-Ilona.jpg

„Rejtett kincs Európában: az aktív nő” címmel tartott nemzetközi konferenciát 2013. október 4.-5.-én Budapesten az ERGO – Európai Regionális szervezet. A rendezvényen arra keresték a választ a résztvevők, hogy milyen eszközökkel segíthető elő a nők aktívabb gazdasági és politikai részvétele, hogyan növelhető a nők közéleti szerepvállalása Kelet-Közép-Európa országaiban.

Munka, család, közélet női szemmel Kelet-Közép Európában

Az ERGO „Aktív nőkkel az Európai Unióért” nemzetközi programjának célja, hogy megvizsgálja, hogyan vesznek részt a nők a politikai, gazdasági, családi életben, milyen segítséghez jutnak, milyen nehézségeik vannak. Azokat a nőket szeretnénk megszólítani, akiknek egyaránt fontos a munkájuk és a családjuk, a gyermekek nevelése. Párbeszédre hívjuk őket, hogy olyan új módszereket, programokat találjunk, melyek segítik őket abban, hogy ne kelljen választaniuk a családjuk és a munkájuk között – mondta el a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Ékes Ilona országgyűlési képviselő (Fidesz), az ERGO elnöke. – A projekt az „Európa a polgárokért” program támogatásával valósul meg, 8 ország – Magyarország, Ausztria, Csehország, Horvátország,  Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia – részvételével.

Ékes-Ilona

Fontos része a projektnek a környező országok szervezeteivel történő kapcsolatépítés, közös együttműködések elindítása, melyek hasznosak lehetnek hosszú távon is, nem csak a szervezeteknek, de a környezetükben élőknek is.

Csakis együttesen kezelhetők a foglalkoztatási és a demográfiai problémák

– Európa elöregedése kapcsán kettős problémával állunk szemben – mondta el a sajtótájékoztatón Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetéért felelős miniszteri biztosa – Egyrészt kevés gyermek születik, ugyanakkor az egész Unióban alacsony a foglalkoztatottak száma. A nők esetében egyszerre lenne jó, ha több gyermeket szülnének, és ha a családi kasszához is hozzá tudnának járulni a keresetükkel.

A két törekvés között azonban csak látszólag van ellentmondás, valójában a kettőt együtt kell megoldani. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy ott születik több gyermek, ahol az anyáknak lehetőségük van a kisgyermek mellett, részmunkaidőben, speciális foglalkoztatási keretek között dolgozni.

Szalai-Piroska

Ezért lesz nagy jelentősége a GYED extra csomag bevezetésének. Ha lehetővé tesszük, hogy az édesanyák a GYED mellett kiegészítő munkát vállalhassanak,  nagyobb eséllyel tudnak bent maradni a munkaerőpiacon, a GYED melletti kiegészítő munkából származó jövedelem legálisan kerül a családi kasszába, miközben nem kell lemondania a családnak a GYED összegéről sem.

Forrás: ERGO, fotó: Adrián Zoltán

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÓvónőváltás – pánikban a szülő!
Következő cikkVilágszínvonalú eszközök segítik az újszülöttek ellátását Pécsett

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..