Családi adókedvezmény szabályai, igénylése

családi-adókedvezmény-300x270.jpg

2011. január elsejétől életbe lépett a családi adózás Magyarországon. A személyi jövedelemadózás új rendszerében már az első gyermek után is adókedvezmény jár a szülőknek, méghozzá jövedelemkorláttól mentesen – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A családok egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 62.500 forint, míg 3 gyermek vállalásától gyermekenként havi 206.250 forint kedvezményt számolhatnak el a jövedelmükkel szemben.

Az intézkedés hatására, egy átlagos munkabérrel rendelkező, gyermeket nevelő szülő eddigi nettó fizetésénél akár 10-20 százalékkal is többet kaphat fizetéskor, illetve a többgyermekes családok többsége teljes mértékben mentesül a személyi jövedelemadó fizetése alól. A kormány célja, hogy a családok kiemelt támogatásával húsz év alatt egymillió gyermek születését segítse elő – közölte a tárca.

Ki után jár adókedvezmény?

A kedvezményezett eltartottak után lehet elszámolni az adókedvezményt, ebbe a körbe elsősorban azok tartoznak, aki után a családi pótlék is igénybe vehető. A gyermekeken kívül ide sorolhatók a rokkantsági járadékban részesülők, illetve a fogantatást követő 91 nappal a magzat, a világra jöttéig.

Bár az eltartottak után nem jár kedvezmény, de a kedvezmény összegének kiszámításakor figyelembe kell venni. Ilyen eset, ha a családban az első, felsőfokú alapképzésben résztvevő húszas éveiben járó gyerek van. Ha tehát két gimnazista gyermek mellett egy egyetemista is van, akkor három gyerek után számítható a családi adókedvezmény, de csak a két gyerek után járó 33.000-33.000 forint adó vonható le havonta.

Letölthető családi adókedvezmény nyilatkozatok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelentek az adóelőleg‑nyilatkozatok javasolt mintái. Ezeket a nyilatkozatokat annak kell kitöltenie, és a munkáltatónak átadnia, aki az adóelőleg megállapítása során a családi kedvezményt, az adójóváírást, vagy a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt igénybe kívánja venni.

A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása során, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2012 első felében érvényesítheti.

Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem teszi meg a családi kedvezményről és az adójóváírásról szóló adóelőleg‑nyilatkozatokat, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

Szólj hozzá Te is!

39 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sziasztok én 4gyereket egyedül nevelek dogozom 150kb a fizum egész évben igénybe vettem a adókedvezményt én akor ha beadom a bevalastt szerintetek kapok vissza penzt?

  2. sziasztok azt szeretném kérdezni hogy hogyan tudom vissza igényelni a magzatra az adókedvezményt az jár akor is ha év közben igénybe vetem kettő gyerekre?

  3. sziasztok!Én 2 gyereket nevelek egyedül álloként,az első gyerekel tápénzre mentem a munka helyemen ,de ki rugtak táppénz allat.Más hol nem is dolgoztam.Így tehát én is igényelhetem az adókedvezményt és hogyan,hol?Várom segítségeteket!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..