Csalás volt az autizmust a védőoltással összekapcsoló tanulmány

IMG_5307-300x225.jpg

Andrew Wakefield, aki 1998-as, a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni vakcina, az MMR és az autizmus között, “aprólékosan megtervezett” csalást követett el az adatok meghamisításával – írja a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat.

A lap szerkesztői szerint nem lehetséges, hogy Wakefield pusztán hibázott, meg kellett hamisítania az adatokat tanulmányához, mely később szülők ezreit győzte meg arról, hogy a vakcinák veszélyesek.

A BMJ-ben szerdán közzétett elemzés szerzője újságíróként orvosi, kórházi feljegyzések és szülői interjúk segítségével mutatta ki, hogy Wakefield meghamisította az adatokat. A brit Brian Deer elemzésében úgy találta például, hogy Wakefield – aki 12 gyerek adatait szerepeltette tanulmányában – legalább 13 gyereket vizsgált, akik közül legalább öten már a vakcinálás előtt autizmusra utaló tüneteket mutattak. Deer cikkét a londoni Sunday Times és a brit Channel 4 televíziós csatorna fizette.

Andrew Wakefield

Andrew Wakefield Lancetben megjelent tanulmánya emberemlékezet óta a legélesebb vitát váltotta ki orvosi körökben. A cikk eredményeként meredeken csökkent a gyermekek átoltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban. A tanulmány megjelenése óta, 1998 és 2004 között Andrew Wakefield állításait sorra megcáfolták az olyan vezető orvosi folyóiratok, mint a The Lancet, a New England Journal of Medicine, a Pediatrics vagy a British Journal of Medicine, tucatnyi brit orvosi szövetség pedig közleményben vállalt felelősséget az oltóanyag biztonságosságáért.

2010. februárjában a tekintélyes brit orvosi hetilap végül hivatalosan is visszavonta 1998-as Wakefield-cikkét, magát az orvost pedig 2010. májusában kizárta tagjai sorából a brit doktorok regiszterét vezető szervezet, a General Medical Council (GMC). A GMC fegyelmi testületének akkori indoklása szerint Andrew Wakefield és két szerzőtársa “lelkiismeretlenül”, “félrevezető módon” és “felelőtlenül” viselkedett kutatásai során, “szívtelen nemtörődömséget” tanúsítva a gyermekek iránt. A testület májusi közleménye szerint az orvos a vérmintákat fia születésnapi partijának résztvevőitől gyűjtötte be, 5 fontot fizetve minden gyermeknek, és később tréfálkozott is az eset fölött. Wakefieldnek egyébként, aki abban az időben a londoni Royal Free Hospital gasztroentorológusaként dolgozott, nem volt engedélye a kutatásra.

Andrew Wakefield – aki 2004 óta az Egyesült Államokban praktizál – a CNN hírtelevíziónak szerdán adott nyilatkozatában tagadta az ellene felhozott vádakat, és arra hivatkozott, hogy tanulmánya eredményét később a világ öt országában megismételték.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkStresszesek a reggelek a kisgyermekes családokban
Következő cikkCsaládi adókedvezmény szabályai, igénylése

8 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Én egyébként konkrétan hallottam egy riportot egy autista 7éves gyermek anyukájával. Kullancsoltás, gyerek addig beszélt, hallott,épp volt, nem volt autista, oltás után: jéééé autista lett hirtelen!

  Mi a céljuk az oltást ellenzőknek? Anyagi javak szerzése? Irígység?…Mért ellenzik ennyire vajon az oltásokat? Gondolkodjunk el ezen egy kicsit, szerintem.

  Egyébként, mért nem dönthetek magam, hogy beadassam-e az oltást a még immunfejletlen babámnak, vagy sem? Mért jár érte börtön, ha nem vállalom?

 2. Hát igen, a vakcinagyártásban óriási pénzek vannak. És kik részesülnek ezekből a pénzekből, az orvosok IS. Hát persze, hogy kellett egy ilyen válaszcikk a kutatásra, ha veszélyben érezték a jóllétüket.
  Egyébiránt mindenki hamisíthat adatokat még a British Medical Journal is.
  Mért lenne a vakcinagyártóknak érdeke, hogy kiderüljenek a súllyosabb mellékhatások? Lásd H1N1 körül keletkezett vita miatt is több 100.000-en döntöttek úgy, hogy nem kérnek belölle, így hiába lett megvásárolva az a sok vakcimakci. És igazuk is van!!! Eltelt már 1 emberöltő az első vakcinák beadása óta? NEM! Hát akkor honnan lehet tudni, hogy káros e vagy nem?

 3. Tisztelt Címzettek!

  Ez úton értesíteném kedves ismerőseimet, s ugyanakkor ez által Mindenkit,
  hogy hosszú, és lelkes munkánk eredményeként létrehoztuk a
  NEBÁNCSVIRÁG EGYESÜLET-et,
  mely szervezet működését
  a Zala Megyei Bíróság 2010.12.22.-én kelt 60077/2010/4.számú
  határozatával nyilvántartásba vette, s kiadta a működési engedélyt.
  Egyesületünk mottója:
  “LEGYEN VÁLASZHATÓ A KÖTELEZŐ!”
  Egyesületünk célja:
  “Az emberi és állampolgári jogok védelme, amelyet elsősorban az egészségvédelem területén kíván kifejteni.
  Elismertetni a szakhatóságokkal a jelenlegi kötelező védőoltások rendszerével szemben a szülő szabad
  döntéséhez való demokratikus jogát.
  Legyen a szülők részéről önkéntes a teljes körű tájékoztatáson
  alapuló beleegyezés a védőoltások tekintetében.”
  Az egyesület hivatalos honlapja: http://nebancs.hu/

  • Kedves Ropcsike!

   Ez a cikk, amit belinkeltél, mikor jelent meg? Mert nem tudom megállapítani. Ráadásul olyan húde bátrak nem lehetnek a Daily Mailnél sem, mert a hozzászólásokat leszedték és letiltották a cikknél.

   üdv,
   fszerk

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..