Családi kedvezmény: különbség van a házas- és az élettársak között

családikedvnagy.jpg

Az adóhatóság szerint a 2011-től hatályba lépett családi adókedvezmény igénybevétele tekintetében különbség van a házas- és az élettársak között: a házastársak mindegyike jogosult a gyermekek után járó kedvezményre, az élettársi kapcsolatban csak a saját gyermek után vehető figyelembe a kedvezmény.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) erről közleményt adott ki pénteken, annak kapcsán, hogy Angyal József adószakértő ezzel ellentétes véleményt fejtett ki. Szerinte az élettársi kapcsolatban élők is úgy vehetik igénybe az adókedvezményt, mint a családban élők.

A családi kedvezményt a  jogosult az eltartottak számától függően, a kedvezményezett eltartottakra érvényesítheti. Azonban sok esetben problémát okozhat a kedvezmény érvényesítésénél az, hogy eltérően minősülhet a gyermekek kedvezményezett eltartotti megítélése, illetve a kedvezmény megosztása a házastársak, valamint az élettársak esetén. – derül ki a NAV közleményéből.

Egyértelmű a helyzet azon személyek esetében, akik mint házastársak szeretnének élni a családi kedvezménnyel, mivel a családok támogatásáról szóló törvény (Cst.) alapján a szülővel együtt élő házastárs, nem csak a saját gyermekre tekintettel jogosult családi pótlékra, hanem a nem vérszerinti, azaz a házastársa gyermeke után is. Ebből következően ez a házastárs a házastársa gyermeke után is jogosult a családi kedvezmény érvényesítésére, illetve a kedvezmény adóelőleg során történő megosztására is, függetlenül attól, hogy nem számít vérszerinti szülőnek.

Az élet sokszínűsége miatt viszont számos esetben gondot okozhat a családi kedvezmény érvényesítése, megosztása az élettársaknál a vérszerinti ill. a közös gyermekek miatt. – olvashatjuk a közleményben.

A különbség a családok támogatásáról szóló törvényből adódik, a jogszabály nem tesz egyenlőségjelet a két együttélési forma közé. A Cst. alapján az élettárs nem jogosult családi pótlékra a vele egy háztartásban élő élettársának gyermeke(i) után függetlenül attól, hogy ténylegesen egy háztartásban él az élettársával és annak gyermekeivel. Ezért ezen élettárs az élettársának gyermekei után az szja-törvény alapján a családi adókedvezmény érvényesítésére sem lesz jogosult, mivel a kedvezmény igénybevételére az a magánszemély jogosult, aki jogosult a családi pótlékra.

A jelenlegi jogszabályok alapján a NAV szakmai meggyőződése, hogy élettársi kapcsolatban, ha nincs közös gyerek, a családi adókedvezménynél az élettársak nem vehetik figyelembe egymás gyermekeit.

A közleményben konkrét példákat is olvashatunk: ha egy élettársi kapcsolatba az apa egy, az anya két saját gyereket hozott, akkor a NAV szerint az anya 20 ezer, az apa 10 ezer forintnyi adócsökkentést vehet figyelembe, azaz együtt ez az összeg 30 ezer forint. Ha összeházasodna a két szülő, akkor mind a ketten jogosultak lennék a gyermekek után járó családi adókedvezményre; így mindkettejük szempontjából három fősnek minősülne a család, és nem 30 ezer, hanem a három gyerek után 99 ezer forintot tudnának adókedvezményként igénybe venni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közleményben közölte, hogy még igazságosabbá kívánja tenni a családi adózást, ezért már dolgoznak az adótörvényt érintő módosításon. Jelenleg ugyanis, ha a szülők elváltak, és egyikőjük, vagy mindkettőjük élettársi kapcsolatba lép, élettársukkal pedig közös háztartást tartanak fent, akkor az élettársak nem jogosultak az adókedvezményre a társuk gyermekei után. – olvasható a közleményben.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

 1. Tisztelt Címzett!
  Érdeklődnék a családi kedvezményről!
  4gyermeket nevelünk férjemmel ebből 2gyermekünk közös 2gyermekem előző házasságom gyümölcsei!A férjemnek munkahelye van minimálbér én gyesen és családipótlékban részesülök!De viszont egy gyermekem tartós beteg!Milyen kedvezményekben részesűlhetünk?Illetve a férjem adókedvezményben részesülhet e,hogy 2gyermek nem vérszerinti gyermeke?A könyvelő szerint nem!10éve vagyunk házasok!
  Kérem válaszát email címemre!
  köszönöm!
  Üdvözlettel:Anita

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..