A gyermekkori temperamentum előrejelezheti a felnőttkori gondokat

temperamentum.jpg

Nagyobb valószínűséggel ütik fel fejüket egészségügyi és anyagi gondok azoknál a felnőtteknél, akik kisgyerekként túl hevesek voltak, és nem volt önuralmuk – vélekednek brit, amerikai és új-zélandi tudósok. A szakemberek szerint a kisgyerekként tanúsított kevesebb önuralom és a bűnözési hajlam között is összefüggés van, nagyobb az esélye annak, hogy a magukat visszafogni nem tudók felnőttként elkövetnek valamilyen bűncselekményt.

Az önuralomhiánnyal küszködő gyerekeknél a későbbiekben fokozottak az egészségügyi kockázatok. Nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk valamilyen függőség, és nagyobb az esélye annak, hogy egyedülálló szülő lesz belőlük, és pénzügyi gondokkal küszködnek.

– “Az önuralom elsajátítása, a kitörések kezelése a legfontosabb követelmények közé tartozik, amelyek a társadalom részéről a gyerekek felé irányulnak – fogalmazott közleményében Terrie Moffitt, a brit King’s College, illetve az amerikai Duke Egyetem társadalmi viselkedést és fejlődést kutató professzora, a kutatás vezetője. – Vizsgálataink első alkalommal bizonyították, hogy a gyerekként tanúsított akaraterő valóban befolyásolja a felnőttkor egészségi és anyagi kilátásait.”

A kutatás során a nemzetközi tudóscsoport két nagyszabású felmérés eredményeit elemezte. A korábban végzett vizsgálatok során a gyerekek egészségi teszteken és interjúkon estek át, hogy a szakemberek fel tudják mérni azokat a genetikai és környezeti faktorokat, amelyek életüket formálták. Az első kutatást ezer, 1972 áprilisa és 1973 márciusa között született új-zélandi bevonásával végezték. A másodikban ötszáz brit ikerpárra vonatkozott felmérés eredményeit elemezték ki ugyanazoknak a szempontoknak az alapján.

A Moffitt vezette kutatást értékelve a Floridai Állami Egyetem független szakértője megjegyezte: jó hír, hogy az önuralomra való képesség változhat, különösen, ha az egészségügyi és társadalmi szolgálatok időben közbelépnek. Olcsóbb a lehető leghamarabb észlelni az önuralom hiányát, és megelőzni, közbelépni, semmint börtönökkel, drogprogramokkal és személyes anyagi bukásokkal foglalkozni – mondta Alexis Piquero.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..